Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roy Keanes ilska – mot Brasiliens firande: ”Respektlöst”

Målfest när Brasilien besegrade Sydkorea i åttondelsfinalen
Roy Keane.
Foto: NICK POTTS / REUTERS BILDBYRÅN
Brasiliens glädjefirande.
Foto: CARL RECINE / REUTERS X03807
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

DOHA. Brasilien dansar och ler.

Guldfavoriterna hade lekstuga mot Sydkorea i åttondelsfinalen – men deras firande gillas inte av alla.

– Det är respektlöst, säger ikonen Roy Keane i brittiska ITV.

– Vi ville göra det för glädjen vi kände, svarar förbundskapten Tite. 

Publiken hade knappt hunnit sätta sig ner på Stadium 974 i Doha innan Brasilien påbörjade sin demolering av Sydkorea i VM-åttondelen.

Vinicius Junior satte 1-0 efter sju minuter, en kort stund senare rullade Neymar in 2-0 på straff och innan halvtimmen var spelad hade Richarlison gjort 3-0 för brassarna.

Det var inte slut där. I den 36:e minuten utökade West Ham-mittfältaren Lucas Paqueta till 4-0.

Efter varje mål firande några av brasilianska stjärnorna med synkroniserade danser, ett nytt nummer för varje nytt mål. Efter 3-0-målet fick till och med förbundskaptenen Tite vara med och svänga sina lurviga intill avbytarbänken.

Ikonens sågning: ”Kan inte tro mina ögon”

Danserna underhöll publiken, men gillades inte av Roy Keane. Fotbollsikonen, som spelade i Manchester United i tolv år och vann mängder av titlar, var rejält kritisk mot Brasiliens firande.

– Jag tycker att det är respektlöst att fira varje gång de gör mål. Första gången är okej, men inte varenda gång. Det är respektlöst. Till och med deras tränare är ju med. Jag gillar inte det, säger irländaren i brittiska tv-kanalen ITV.

Han jämför bilderna på Brasiliens firande med ”Strictly come dancing”, den brittiska förlagan till TV4-succén ”Let's dance”.

– Jag har aldrig sett så mycket dansande. Jag kan verkligen inte tro mina ögon, säger Keane.

Tite slår tillbaka: ”Onda människor” 

Förbundskapten Tite slår tillbaka mot kritiken. 

– Richarlison visade dansen och då sa jag att ”gör du den, så gör jag den”, säger han och fortsätter: 

– Men jag visste att jag var tvungen att vara försiktig med det. För det finns onda människor där ute som kommer säga att det är respektlöst av oss.

Förbundskaptenen ville aldrig vara respektlös. 

– Jag visste att det fanns kameror och jag vill inte bli feltolkad. Men jag ville göra det (dansen) ändå, för glädjen vi kände. Inte för att vara respektlösa, inte alls. Det är inte det. Jag har stor respekt för våra motståndare. 

”Hade blivit nersparkad” 

Olof Lundh tog brasilianarna i försvar under TV4:s sändning.  

– De kan ju strunta i vad Roy Keane och alla andra tycker. Det är ju uppenbart en harmoni i gruppen, säger Lundh – som menar att det möjligtvis varit andra takter i England. 

– Det är klart att det finns oskrivna regler. I Storbritannien hade man kanske blivit nersparkad om man hade mött Roy Keane, säger Lundh. 

Till Roy Keanes glädje(?) blev det inga fler danser i andra halvlek. Brasilien slog av på takten efter pausvilan och vann med 4-1. Nu väntar Kroatien i VM-kvartsfinal.

Svenske Mattias om livet i Qatar