Argentinaren sitter avslappnat med ryggen vänd mot kameran. Blicken är riktad mot horisonten och den nedåtgående solen.
Sen kommer Leo Messi med en uppmaning till sina 373 miljoner Instagramföljare:
”Utforska Röda Havet, besök Saudiarabien”.
I maj stod det klart att världens kanske bäste fotbollsspelare genom tiderna skrivit ett lukrativt kontrakt med Saudiarabien och dess turistnäring.
– Jag är glad över att kunna välkomna Lionel Messi till Saudiarabien. Vi är exalterade över att du ska få utforska Röda Havets skatter, Jeddah Season (ett månadslångt nöjesevent) och vår antika historia, sa Ahmed Al Khateeb, landets turistminister.
– Det här är inte hans första besök och det kommer inte bli hans sista.
Redan året innan hade Leo Messi synts till på diverse reklamskyltar i landet.
Reaktionerna? De lät inte vänta på sig.
”Lionel Messi tjänade 122 miljoner dollar (1,3 miljarder kronor) förra året. Han kände ändå att han var tvungen att ta emot Saudiarabiens pengar”, skrev The Guardians krönikör Karim Zidan.
Hans kritiska resonemang fortsatte:
”Mindre än ett år efter att han skrivit på för Paris Saint-Germain – ett av Qatars främsta sportswashingprojekt – är han nu också ansiktet utåt för en annan förtryckarstat i Mellanöstern. Han har snabbt blivit omslagspojke för sportswashing”.
Kritiken mot Messi: ”Provocerad”
Och det är inte bara för Qatar och Saudiarabien som Messi är ett intressant samarbetsobjekt.
2019 ställde han även upp som ambassadör för en världsutställning i Förenade Arabemiraten.
https://twitter.com/expo2020dubai/status/1125094092311023616Dagen innan Argentinas premiärmatch mot just Saudiarabien besöker Expressen lagets presskonferens i Doha, men samtliga frågor som ställs från den samlade mediekåren kommer från argentinska medier – och ingen behandlar superstjärnans samarbetsavtal med morgondagens motståndare.
Vi räcker upp handen och ber om möjligheten att ställa en fråga, men erbjuds den inte. Det närmsta presskonferensen kommer ämnet är en fråga som handlar om hur älskad Messi är i den här delen av världen.
– Jag känner kärleken, svarar han.
Att en av tidernas bästa fotbollsspelare ingår den här typen av samarbeten verkar inte bekymra många i Argentina.
Det säger Juan De Iriarte, en argentinsk radiojournalist.
– Nej, det är ingen fråga i Argentina. Jag visste inte ens om det, säger han.
– Hos oss är Messi störst. Han är gud. Han kan göra vad han vill, och han är aldrig politisk, han pratar inte om sådant.
Vad skulle han behöva göra för att provocera tror du?
– Om han säger något dåligt om Maradona kommer han att dela befolkningen. Hälften kommer gå med honom, resten med Maradona.
Amnestys generalsekreterare: ”Jag bara suckar”
I andra delar av världen är reaktionerna annorlunda. Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty, reagerar starkt på världsstjärnans bild från Saudiarabien.
– Jag blir oerhört provocerad, säger Johansson.
– Jag bara suckar, för jag tycker att det här är oerhört problematiskt. När det kommer till ämnet sportswashing är det viktigt att lyfta fram de människorättsproblem som finns. Till exempel i Saudiarabien. Och att då, på ett väldigt oreflekterande och onyanserat sätt, inte låtsas om det.. då bidrar Leo Messi till problemet.
Hon betonar hur kvinnors situation i Saudiarabien ser ut.
– De måste ha manligt förmyndarskap, kvinnorna diskrimineras i alla frågor. Det är ett land där yttrandefriheten är kraftigt begränsad. Jag tänker till exempel på Salma al-Shebab som dömdes till 34 år i fängelse för att ha twittrat om kvinnors rättigheter. Jag tänker också på Röda halvmånens medarbetare Abdulraman Al Sadhan, som dömdes till 20 års fängelse för att han twittrade satiriskt om regeringens ekonomiska politik, säger Johansson.
– Man kan inte hylla länder där det finns så stora människorättsliga utmaningar. Messi är så klart inte ensam. Jag tänker också på Beckham som har ett miljardkontrakt med Qatar.
När Messi lämnar presskonferenslokalen i Doha applåderar stora delar av den argentinska presskåren.
Ett par reportrar ropar ”Vamos Leo!” efter honom.
– Hela syftet med sportswashing är att försöka dölja de kränkningar som begås, säger Anna Johansson.
– Det fungerar bara om de aktiva idrottarna, ledarna och journalisterna bidrar till det. Så fort de fäster uppmärksamhet på oegentligheterna, då faller hela poängen med diktaturernas tvätt. Så Messi bidrar till att mörka och skymma en oerhört problematisk situation.