Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Queiroz motattack efter Klinsmanns utspel

Carlos Queiroz.
Foto: HASAN BRATIC/DEFODI IMAGES/SHUTT / HASAN BRATIC/DEFODI IMAGES/SHUTT SHUTTERSTOCK
Foto: Skärmdump / BBC
Foto: MARCIO MACHADO/SPP/SHUTTERSTOCK / MARCIO MACHADO/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: MARCIO MACHADO/SPP/SHUTTERSTOCK / MARCIO MACHADO/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Jurgen Klinsmann är i blåsväder efter ett uttalande i BBC. 

Den tyske ikonen sa att Irans hårda spel och vilda gester mot domaren ”ligger i deras kultur”. 

Nu svarar Irans förbundskapten Carlos Queiroz. 

”Dina uttalanden är en skam för fotbollen”, skriver Queiroz på Instagram. 

Iran fick med sig alla tre poäng mot Iran i VM-gruppspelets andra omgång. 

Efter matchen – när BBC analyserade den – påpekade Jurgen Klinsmann Irans närkampsspel som studion tyckte gränsade till för hårt.  

– Det är deras kultur. Det är deras sätt att spela. Och därför passar Carlos Queiroz (förbundskaptenen) väldigt bra i Irans landslag, säger Klinsmann och kritiserar Queiroz. 

– Han hade problem i Sydamerika, lyckades inte ta Colombia till VM och misslyckades även med Egypten. Sen kom han tillbaka till Iran, där han varit tidigare. Det här (spelet reds anm.) är inte en tillfällighet, allt är med flit, säger Klinsmann. 

Starka reaktioner: ”Det är otroligt” 

Den tyske ikonen menar också att Queiroz landslag försökte påverka den guatemaliska domaren med stora gester och mycket snack, vilket fungerade eftersom domarens kultur liknar den iranska. 

– Det passar deras kultur. De är konstant i domarens öra, har fem personer runtomkring honom och försöker prata med honom. Och de kommer fram till en lösning, säger den tyske ikonen. 

Ett klipp från sändningen har fått stor spridning i sociala medier. 

Bland annat reagerade den iranska journalisten Negar Mortazavi, som har över 170 000 följare på Twitter och skriver för The Independent, starkt. 

”Det här är otroligt”, skriver Mortazavi på Twitter och fortsätter: 

”Titta när Klinsmann avvisar bruna idrottare, från Iran till Guatemala, och upprepade gånger säger ”det här är deras kultur”, medan programledaren och andra gäster sitter där och hör honom fortsätta”. 

Ironiska mottacken: ”Förstår om du inte stöder” 

Klippet har även nått den Irans förbundskapten Carlos Queiroz. Portugisen går till mottattack. 

”Även om du inte känner mig personligen så ifrågasätter du min karaktär med en fördomsfull bedömning. Oavsett hur mycket jag kan respektera vad du gjorde på planen, är dessa uttalanden om Irans kultur, Irans landslag och mina spelare en skam för fotbollen”, skriver Queiroz på Twitter. 

Men han välkomnar också Klinsmann – något ironiskt – att ta del av Iran.  

”Vi vill bjuda in dig som vår gäst att komma till vårt landslagsläger, så du kan umgås med den iranska spelare och låta dem lära dig saker om landet, folket i Iran, poeterna, konsten, algebra, all tusenårig persisk kultur... Och lyssna på våra spelare hur mycket de älskar och respekterar fotboll.”

”Som amerikansk/tysk förstår vi om du inte stöder. Inga problem.”