Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Profilernas saknades – TV4 erkänner missen

Matchen mellan Ecuador och Senegal sändes med engelska kommentatorer på tisdagen.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Hasse Backe, expert i TV4.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Lasse Granqvist, kommentator i TV4.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

DOHA. På tisdagen tvingades TV4 ha engelskspråkiga kommentatorer på VM-matchen mellan Qatar och Nederländerna. 

Kanalen meddelade att det berodde på tekniska problem på plats i Qatar. 

Expressen kan nu berätta att det var en planeringsmiss som låg bakom strulet, så att duon Lasse Granqvist och Hasse Backe inte hade någon kommentatorsutrustning på plats. 

– Vi har en dialog med Fifa för att säkerställa att det inte inträffar på nytt framöver, säger Ludvig Ternstedt, pressansvarig för sportinnehållet på TV4 och C More.

När den svenska tv-publiken knäppte på sina tv-apparater för att följa inledningen av den tredje gruppspelsomgången från VM så märkte många snabbt att det inte lät som vanligt. Matchen mellan Ecuador och Senegal kommenterades av Adam Pinthorp och Lotta Schelin från Stockholm och från matchen mellan Qatar och Nederländerna var det bara engelska kommentatorer. 

De två utsända kommentatorsparen, Lasse Granqvist och Hasse Backe samt Lena Sundqvist och Hanna Marklund hördes inte från någon av matcherna. 

TV4 meddelade att de hade tekniska problem på plats i Qatar, vilket tvingat dem till denna nödlösning. 

”Vi var på plats – men hade inte förutsättningar att sända”

Förklaringen till teknikstrulet är i grund en planeringsmiss. 

Grundtanken var att Qatar och Nederländerna skulle vara kanalens huvudmatch, men då det var ett större sportsligt intresse svängde TV4 om. 

Då uppstod problem. 

Kommentatorsduon Lasse Granqvist och Hasse Backe åkte till Khalifastadion för Ecuador mot Senegal i stället för al Bayt-stadion som var grundplanen. Men när de kom dit upptäckte de att de inte kunde utföra sitt jobb. 

– Jag och Hasse var på plats på Khalifastadion i går och såg matchen mellan Ecuador och Senegal. Dock hade vi inte de tekniska förutsättningarna för att sända, säger Granqvist som hänvisar till Ludvig Ternstedt, pressansvarig för sportinnehållet på TV4 och C More, för fler frågor. 

Förklaringen till TV4:s kommentatorshaveri

Ternstedt säger att de tekniska förutsättningarna som saknades helt enkelt var en avsaknad av kommentatorsutrustning. 

– Det fanns inte utrustning på plats för att kunna kommentera, säger han. 

– När vi bytte huvudmatch i TV4 blev något fel i bokningen mellan TV4 och Fifa. Vi för en dialog med Fifa kring det inträffade. 

Vad är det för dialog med Fifa? 

– Det handlar om att säkerställa att det inte inträffar på nytt framöver. 

TV4 sänder dagens två tidiga matcher med start 16.00. Den mellan Danmark och Australien samt Frankrike och Tunisien. Granqvist och Backe har ansvar för Danmarksmatchen medan firma Sundqvist och Marklund kommenterar Frankrikes match.