Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Luis Suarez hatad av hela Ghana – vägrar be om ursäkt

Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: THEMBA HADEBE / AP
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP

STOCKHOLM/DOHA. Allt sket sig för Ghana 2010.

Och Ghana glömmer aldrig.

– Folket hatar honom fortfarande, säger Asamoah Gyan enligt Daily Mail.

– Hela Afrika hatar honom, säger Ibrahim Ayew till The Athletic.

– Jag tänker inte säga förlåt, svarar Suarez.

Ni kan historian utan och innan.

Luis Suarez räddade bollen med handen på mållinjen, visades givetvis ut, och Asamoah Gyan missade den efterföljande straffen.

Ghana hade ju haft ena benet i VM-semifinal, vilket hade varit ett historiskt afrikanskt avancemang, men nu vände allt och Uruguay slog ut ghananerna.

I morgon möts de båda länderna igen.

Tolv år efter en av VM-historiens smutsigaste matcher är minnet fortsatt smärtsamt närvarande för den västafrikanska nationen.

– Där hemma, där alla såg matchen, ogillar man Suarez. Han är hjälte i Uruguay, men i Ghana ser man honom som en fuskare. Folket hatar honom, säger Asamoah Gyan enligt Daily Mail.

Han är hela Afrikas främste VM-målskytt någonsin. Men Asamoah Gyan kommer för alltid bära med sig straffmissen som innebar en utebliven semifinalplats.

Det har han förlikat sig med.

Suarez ord lär röra upp känslor

I sin självbiografi, som kom ut tidigare i år, skriver han:

”Jag förstår hur stor smärta som det ghananska folket fortfarande bär på i sina hjärtan. Jag missade straffen och jag bär på skulden och smärtan. Traumat är fortfarande närvarande, jag minns det som i går. Ibland vaknar jag upp på morgonen och minns händelser från den där dagen. Då försvinner all glädje från mitt hjärta”.

Han fortsätter:

”Jag känner att jag svek mig själv och landet. Det är en daglig kamp att inte tänka på det. Jag önskar att gud kunde ta mig tillbaka till det där ögonblicket en andra gång, så att jag kunde ställa allt till rätta. Men det är bara önskningar, och de kommer aldrig att ske”.

Asamoah Gyan, 37, är klubblös, men inte pensionerad.

Han drömde om VM 2022.

Men så blev det inte. I Qatar finns däremot den andra huvudpersonen, Luis Suarez, och han är fast inställd på att ta sitt Uruguay till åttondelsfinal.

Luis Suarez: ”Det här är inte mitt ansvar”

Han vägrar be om ursäkt för handsituationen för tolv år sedan.

– Jag tänker inte säga förlåt för det. Det var Ghanas spelare som missade straffen. Hade det handlat om en hård tackling där jag skadat en spelare...  då hade jag kunnat be om ursäkt, säger Luis Suarez.

Enligt en journalist på plats i Qatar kallas uruguayanen för ”Djävulen” i Ghana.

– Utgången i den här situationen var inte mitt fel. Jag missade inte straffen. Han som slog den hade gjort likadant som mig. Det här är inte mitt ansvar, säger Suarez.

Förbundskaptenen Diego Alonso fick också frågor om den mytomspunna matchen:

– Jag tror inte att vi kommer uppleva en liknande händelse igen. Låt oss fokusera på att spela en bra match och om vi gör det kommer vi få de tre poängen som krävs för att gå vidare.Ikväll riskerar båda stornationerna att åka ur VM