Lång tilläggstid snart i även allsvenskan

Stefan Johannesson, tidigare domare – i dag domarbas.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Enormt mycket tilläggstid i VM.

Troligtvis kommer det se likadant ut i allsvenskan – redan till 2023.

– Det som kommer upp på VM brukar alltid följa med in i ligorna i respektive land, säger domarbasen Stefan Johannesson.

Inför starten av fotbolls-VM i Qatar aviserade Perluigi Collina, ordförande i Fifas domarkommitté, att tilläggstiden skulle bli längre än vad vi är vana att se.

Så har också blivit.

Efter de fyra inledande matcherna hade det till exempel spelats 64 minuters tilläggstid. Mötet mellan England och Iran (6–2) stack ut med nästan 30 minuters stopptid.

Jonas Eriksson, tidigare domare, har sagt att det här är framtiden för fotbollen och att alla serier kommer behöva ta efter. Innebär det att vi kommer få se den extra tilläggstiden i Sverige och allsvenskan framöver?

– Ja, det tror jag, säger den svenska domarbasen Stefan Johannesson.

För att?

– Finns det en fokuspunkt hos Fifa och Uefa följer alla ligor med. Det som kommer upp på VM brukar alltid följa med in i ligorna i respektive land. Vi har väl redan sett det lite i Premier League (England). De har ganska mycket tilläggstid där. 

Tror du att allsvenskan kan följa efter redan till nästa säsong?

– Ja, det tror jag.

Det kan gå så fort?

– Ja, det är inget som ska ändras. Det är bara ett mindset hos klubbar, domare och publik att det är så här det är.

Det krävs ingen regeländring eller liknande?

– Nej, det är ingen regel i sig. Det är bara en inställning. 

Svensk elitfotboll: ”Det är en ny fråga”

Stefan Johannesson vill dock inte, i alla fall inte än, med säkerhet slå fast att den långa tilläggstiden kommer synas i allsvenskan 2023.

– Ligorna brukar som sagt följa det som dyker upp på VM. Folk blir vana vid det. Men är det ingen annan som följer med kommer inte Sverige göra det heller. Vi får se när ligorna drar i gång efter VM.

Har det pratats om det här i svensk fotboll?

– Jag och Martin ( Ingvarsson, elitdomarcoach på SvFF) har diskuterat det. Mer att det är absurt mycket tid. Englandsmatchen var speciellt med skadan, men jag tycker att det var väldigt mycket i andra halvlek där också. Riktigt den magnituden har vi väl inte sett sedan heller. 

Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll (Sef):

– Det här är helt nytt för mig och det har inte mött oss i någon intern diskussion överhuvudtaget. Jag får väl säga att det är en ny fråga för mig i alla fall.

Tror du att frågan kommer lyftas hos er?

– Det hoppas jag verkligen. Det påverkar ju vår liga rätt mycket. Även om det formellt är förbundet som äger både tävlingsregler och domardelen så får jag hoppas att det blir ett samtal även med oss. Men än så länge har inte jag hört någonting om det här.

Stefan Johannesson tror att den extra långa tilläggstiden dels har införts för att komma åt saker som maskning, dels för att undvika diskussionen om effektiv speltid.

– Jag tror att det här är en väg de väljer att gå i stället för att införa det. Snackar vi effektiv speltid kanske man får korta ner matcherna i stället. Annars blir en fotbollsmatch tre timmar. Jag tror att det här är en förebyggning av att man inte ska ha effektiv speltid. Då ska man försöka få till att lagen ska få den tiden de ska ha, helt enkelt, säger han.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Nya skrällar i VM eller håller favoriterna hela vägen?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset