Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kosovos protest mot Serbien – efter flaggan i omklädningsrummet

Serbien inför matchen.
Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Det kosovanska fotbollsförbundet FFK har inkommit med en officiell protest till Fifa mot det serbiska förbundet. 

Anledningen är en flagga som det serbiska landslaget hade hängt upp i sitt omklädningsrum inför VM-matchen mot Brasilien. 

”Vi kräver att Fifa vidtar åtgärder mot handlingar som skapar hat mellan människor och går emot mänskliga rättigheter”, skriver FFK i ett pressmeddelande. 

Nu agerar Fifa.

Serbien kom till VM i Qatar i strålande form. Många såg – och kanske fortfarande ser – Serbien som ett av lagen som verkligen kan överraska och gå långt i mästerskapet. Deras VM-premiär slutade med förlust mot Brasilien efter två mål av Tottenhamanfallaren Richarlison, men de har på papperet två enklare matcher att vänta. 

Det är däremot inte det fotbollsmässiga som diskuteras främst kring Serbien i VM-staden Doha nu. Utan i stället en flagga de hängt upp i sitt omklädningsrum inför matchen mot Brasilien. 

Flaggan visar en karta över Kosovo med den serbiska flaggans färger och texten: ”Vi kommer inte kapitulera”.

https://twitter.com/Millar_Colin/status/1596135760708632579

2008 förklarade sig Kosovo självständigt från Serbien, men Serbien erkänner inte Kosovo som en självständig stat. 

Kosovos raseri efter bilden

Den serbiska flaggan i omklädningsrummet har skapat stor ilska bland såväl kosovanska politiker som hos landets fotbollsförbund. 

Landets idrottsminister Hajrulla Çeku kallar det ”skamligt”. 

”Det är hatisk och xenofobiskt och de skickar ett meddelande om folkmord riktat mot Kosovo medan de utnyttjar den plattform som ett fotbolls-VM är”, skriver han på Twitter

”Vi förväntar oss ordentlig handlig från Fifa eftersom FFK är en fullvärdig medlem av såväl Uefa som Fifa.”

Hans politikerkollega Behgjet Pacolli, partiledare för AKR, skriver på Twitter att det är ”serbisk propaganda i Qatar” och kräver även han att Fifa utreder saken. 

Fifa agerar mot Serbien

Det gör även landets fotbollsförbund. FFK skriver i ett pressmeddelande att de inkommit med en officiell protest till Fifa och vill se att Serbien straffas för sitt tilltag. 

”Fotboll är världens mest populära sport och den förmedlar budskapet om samhörighet. Den här aggressiva aktionen från Serbien rimmar inte med det budskapet och därför måste de straffas”, skriver de. 

”Det är oacceptabelt att den här aktionen ska passera i tystnad. Vi kräver att Fifa straffar det serbiska fotbollsförbundet”. 

På lördagskvällen skickade det internationella fotbollsförbundet (Fifa) ut ett pressmeddelande.

”Fifas disciplinära kommitté har startat en utredning mot Serbiens fotbollsförbundet angående en flagga som synts i deras omklädningsrum”, skriver förbundet.

Flaggan kan vara ett brott både mot VM-reglerna och Fifas egna disciplina kod. 

VM-tränarens ilska: ”Varför frågar du inte de andra?”