Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kasper Hjulmand vill se lottning mellan ettor och tvåor i VM

Kasper Hjulmand, dansk förbundskapten.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Argentina kan bli åttondelsfinalmotståndare för Danmark.
Foto: MARCIO MACHADO/SPP/SHUTTERSTOCK / MARCIO MACHADO/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

DOHA. Danmark har kniven mot strupen – och kan ställas mot Argentina redan i åttondelsfinal.

Förbundskaptenen Kasper Hjulmand hade hellre haft ett annat VM-upplägg.

– Jag tror att det hade varit en riktigt bra idé att lotta mellan ettorna och tvåorna, säger dansken.

Förutsättningarna är glasklara för Danmark inför onsdagens sista gruppspelsmatch. Efter 0-0 mot Tunisien och 1-2 mot Frankrike är de piskade att besegra Australien för att gå vidare till slutspel. Det förutsätter samtidigt att Tunisien inte slår Frankrike – då blir det en målskillnadsaffär mellan Danmark och Tunisien.

För Australien kan det räcka med ett oavgjort resultat för att avancera till åttondelsfinal.

– Jag förväntar mig att Australien kommer ut starkt och vill attackera. De vet att de är i ett farligt läge. Det finns en risk att en poäng inte räcker för dem, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.

Förväntningarna har varit höga på Danmark inför VM efter förra årets EM-semifinal och starka resultat i Nations League där de bland annat slagit Frankrike. Hjulmand vill dock inte spekulera i hur stort fiasko ett danskt VM-uttåg skulle vara.

– Det får vi ta då. Det är inte i mina tankar nu. Jag bryr mig bara om att vinna, säger dansken.

Danska förslaget: lottning

Danmark kan som bäst bli tvåa i gruppen och får då möta vinnaren i grupp C. Det kan mycket väl bli Argentina, som har allt i egna händer inför sista mötet med Polen.

Om Kasper Hjulmand fick bestämma skulle inte upplägget vara så. Han hade gärna sett lottning för att avgöra vilka gruppettor som ställs mot vilka grupptvåor.

– Vi har sett tidigare i historien att ett lag kanske skulle vilja möta några andra – speciellt när det är en match som spelas före sin egen. Det betyder att du kan välja motstånd, sa förbundskaptenen efter förlusten mot Frankrike.

På tisdagens presskonferens utvecklade Hjulmand sitt resonemang.

– Jag tycker att det alltid ska vara hundra procent fokus på att vinna matcher. Det ska aldrig finnas något tvivel om ett lag skulle få en fördel av att inte vinna. 

Mittfältaren Jesper Lindström håller med.

– Jag vill vinna matcher, göra mål och hjälpa laget, säger 22-åringen.

Om Danmark går vidare till åttondelsfinal eller inte avgörs alltså på onsdag, 18.00 svensk tid.TV: Arne listar de tre snyggaste VM-målen 

"Det var ett enastående solomål"