Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tysklands jättefiasko – missar åttondelsfinal i VM

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

AL KHOR/STOCKHOLM. Allt stod på spel inför den sista gruppspelsomgången för Tyskland och Spanien.

Men efter stor dramatik var det till sist ”Die Mannschaft” som fick se sig utslagna ur fotbolls-VM.

– Som ni kan föreställa er är alla väldigt besvikna, säger Tysklands förbundskapten Hansi Flick.

– Jag är mållös, säger mittfältaren Jonas Hofmann.

Helt öppet, hela havet stormar eller vad ni nu vill kalla det. Sällan skådad dramatik var det i alla fall som utspelade sig när VM:s grupp E skulle avgöras.

För det var Tyskland som hade kniven mot strupen. Samtidigt var gruppsegern Japans att slå vakt om samtidigt som Spanien i första hand såg ut att få tampas med Costa Rica om den andra åttondelsfinalplatsen.

Väl med bollarna i spel svängde det, minst sagt. 

Till en början stod stjärnorna rätt för båda stornationerna. Detta då Serge Gnabry och Alvaro Morata gav Tyskland respektive Spanien ledningen efter tio minuter.

Men som sagt: det skulle svänga.

Dock dröjde det till den andra halvleken.

Då var det Japan som gjorde två mål på tre minuter direkt efter paus. Detta genom Ritsu Doan och Ao Tanaka som gjorde mål i minut 48 respektive 51. Då var ledningen Japans med 2–1.

På det gjorde Costa även de två mål och tog ledningen med 2–1 mot Tyskland. Målskyttar blev Tejeda och Vargas i minut 58 och 70.

– Det är fullständigt obegripligt, utbrast Hasse Backe i C More.

Tyskland tog ledningen – men var utslaget

Där och då var både Spanien och Tyskland utslagna.

Men det gick fort när Tyskland lyckades kvittera. Kai Havertz tryckte nämligen bollen i nät bara tre minuter senare.

Då var det i stället Spanien som skulle göra Japan sällskap till åttondelsfinal. Men Tyskland kom tillbaka och tog ledningen med 3–2 med fem minuter kvar. Det skulle dock inte räcka målmässigt med ett Japan i ledning mot Spanien.

I den 89:e minuten satt en ny tysk boll i nät. Dock vinkades det av för offside till en början. Men målet stod sig till 4–2. Då skulle Japan passeras om Spanien skulle kvittera. Men så blev inte fallet.

– Vi kan inte påverka hur Spanien spelar. Vi trodde vi hade en bra chans inför idag, men olyckligtvis måste vi måste åka hem, säger Thomas Müller och fortsätter: 

– Det här kan ha varit min sista match i landslaget. Jag vill säga tack till alla supportrar som har stöttat mig. Jag har gjort allt för landslaget och alltid spelat med hjärtat.

I sitt samtal med ARD sparar han inte på krutet.

– Det är en katastrof, säger Müller.

Mittfältaren: ”Jag är mållös”

Tysklands förbundskapten Hansi Flick sätter ord på sina känslor: 

– Jag har inte pratat med laget, men jag gick till omklädningsrummet. Som ni kan föreställa er är alla väldigt besvikna, säger han.

Det är trots allt ett faktum att laget är utslaget.

– I första halvlek fick vi inte en tillräckligt stor ledning, vi skapade många chanser men gjorde inte mål. I andra halvlek hade vi potential att göra mål. Gör man fyra mål pressar man motståndet. Men det var tyvärr inte tillräckligt.

Den tyske mittfältaren Jonas Hofmann trycker på att laget skulle presterat bättre tidigare i turneringen

– Jag är mållös. Jag vet inte riktigt vad ska jag säga, det är svårt att hitta någon förklaring, säger han och fortsätter:

– Det är inte här vi åker ur VM, vi gjorde vad vi kunde. Japan-matchen blev väldigt avgörande för oss.

Kai Havertz fyllde i:

– Till EM 2024 måste vi göra rätt mycket för att folk ska se fram emot det. Vi har åkt ut tidigt i tre raka mästerskap nu. Vad är det som går fel? Vi måste ändra på någonting. Efter EM ändrade vi på mycket. 

– Vi har presterat bra i vissa matcher. När det gäller presterar vi inte. Vi har inte fått till det de senaste fem åren. Det är vårt fel. Förhoppningsvis förbättrar vi oss tills det är dags om 18 månader.

Storfavoriterna Belgien och Tyskland utslagna