Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Eriksson avslöjar: ”Det var mitt krav på SVT”

André Pops.
Foto: SVT
Jonas Eriksson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

DOHA. På lördagen pressades SVT-experten Jonas Eriksson av programledaren André Pops om sina tidigare affärsförbindelser i Qatar. 

Nu berättar Eriksson att han krävde av SVT att få frågor på ämnet. 

– Jag sa till SVT när vi planerade mästerskapet att ni måste fråga mig om det här, säger han. 

Fotbolls-VM i Qatar är tidernas mest kontroversiella fotbolls-VM. 

Förutom anklagelser om att de mutade till sig mästerskapet och att det flyttades till vintertid så har värdlandet hamnat under lupp i främst västerländska medier. 

Det har riktats hård kritik mot Qatar för deras behandling av migrantarbetare i landet och många har ifrågasatt lämpligheten i att ett land där homosexualitet är olagligt och kvinnors rättigheter är begränsade ska arrangera världens största idrottsevenemang. 

Dessutom anklagas landet för att ägna sig åt ”sportswashing”, det vill säga att genom fotbolls-VM marknadsföra landet. 

Eriksson grillades av Pops i SVT

Dessa teman avhandlades under gårdagen i SVT. Programledaren André Pops grillade då experten Jonas Eriksson om hans historia i Qatar.  

Jonas Eriksson vistades mycket i Qatar under 00-talet – framför allt genom sitt arbete med rättighetsförsäljningar. När han sedan jobbade som domare dömde han flera matcher i landet under vintern. 

– Tittar du på mig och alla toppdomare under den tiden så förväntades man åka till Qatar, eller till Saudiarabien för att döma matcher under vintersäsongen. Det var en helt naturlig del, det var ingen som ifrågasatte. I efterhand, absolut, det fanns en stor del av sportswashing med det, det såg jag inte där och då. Jag hade inte samma glasögon som i dag. Det är klart att jag skulle ha tagit ett annat beslut om jag skulle se på det i dag, sa Eriksson i studion. 

Eriksson avslöjar: ”Det var mitt krav på SVT”

Nu berättar Eriksson att det var han själv som krävde att bli utfrågad av Pops, med tanke på hans bakgrund i landet. Eriksson berättar för Expressen att han la fram kravet till SVT redan under planeringsstadiet inför VM. 

– Jag hade avhandlat det i min bok, där censurerade jag ingenting om mig själv. Men det är inte säkert att folk läst det. Så jag sa till SVT när vi planerade VM att ni måste fråga mig om det här, säger han. 

– Jag kände att jag måste få berätta det, så det känns helt transparant och öppet mot tittarna. Det kanske är lite löjligt att slåss mot väderkvarnar, men jag kände att det var viktigt att kunna berätta om det. 

Att Eriksson ändrat sin syn på Qatar och att arbeta där beror mycket på hur samhället i stort uppmärksammat vad som pågår i landet. 

– I början på 2010-talet var det ingen som pratade om sportswashing. I dag är jag jättekritisk till Qatar. 

Eriksson har tidigare pratat om sin vänskap med Nasser Al-Khelaifi, PSG:s klubbpresident, som han sedermera sagt upp vänskapen med.


Trots förbudet – här flödar ölen under VM

Här flödar ölen under VM