Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Fifa-budskapet: ”Fullständigt oacceptabelt”

Sveriges förre landslagsmålvakt Caroline Jönsson.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Pierre-Alain Mounguengui fångades på bild tillsammans med bland andra Gianni Infantino och Mohammed bin Thani.

DOHA. Ett av Fifas godkända budskap på kaptensbindlarna på VM är ”Skydda Barnen”.

Det är hyckleri från Fifas sida, menar det internationella spelarfacket Fifpro. 

Detta efter att Pierre-Alain Mounguengui, ordförande för Gabons fotbollsförbund, blivit inbjuden av Fifa till VM-premiären trots att han utreds för att ha mörkat flera fall av pedofili. 

– Det är fullständigt oacceptabelt att han var inbjuden, säger Caroline Jönsson, styrelsemedlen i Fifpro. 

Solen håller på att gå ner över al Khor. På den stora motorvägen står det helt still. Mängder av bilburna besökare har gjort den drygt timmeslånga resan norrut från Doha för att bevittna Qatars VM-premiär mot Ecuador, vilket resulterar i ett trafikkaos flera timmar innan avspark. 

Samtidigt inne på al Bayt-stadions VIP-sektion så väntar Fifaprominenserna och de politiska överhuvud som har tillgång dit på invigningen som närmar sig. 

Där rör flera kända ansikten. Qatars emir Mohammed bin Thani, Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och givetvis Fifapresidenten Gianni Infantino. 

Samt ett namn som fått det internationella spelarfacket Fifpro att reagera. Pierre-Alain Mounguengui, ordförande för Gabons fotbollsförbund, som även var inbjuden till Fifas exekutiva möte i Doha där han fångades på bild tillsammans med bland andra Infantino och Mohammed bin Thani.

När han och de andra inbjudna gästerna väntar på matchen har det gått drygt ett dygn sedan Infantino och Fifa meddelade att de regnbågsfärgade ”One Love”-kaptensbindlarna inte är tillåtna. I stället ska de VM-deltagande länderna få bära kaptensbindlar med budskap som är sanktionerade av Fifa. 

Ett av dessa budskap, tänkt att börja användas i den tredje gruppspelsomgången, är #ProtectChildren, översatt ”Skydda Barnen”.

Det rimmar inte så väl med Mounguenguis inbjudan till Qatar, tycker Fifpro.

Ilskan mot Fifa: ”Det är helt oacceptabelt”

Mounguengui är fortfarande under utredningen i hemlandet Gabon där han misstänkts för att ha mörkat flera fall av pedofili i det gabonesiska förbundet. 

I maj i år stängdes fyra ungdomslandslagstränare av, misstänkta för att ha sexuellt utnyttjat unga pojkar. 

Fifpro skriver i ett mejl till Expressen att det har framkommit anklagelser om att ”hundratals spelare” kan ha fallit offer för ”systematiskt sexuellt utnyttjande” av personer inom förbundet. 

Mounguengui, som misstänks för att ha mörkat övergreppen, greps samtidigt som tränarna och sattes i förvar på fängelset Gros Bouquet Central i Gabons huvudstad Libreville i väntan på rättegång.

Enligt The Guardian besöktes han där av det afrikanska fotbollsförbundet CAF:s ordförande, den sydafrikanske miljardären Patrice Motsepe, i augusti. Tidningen skriver att Mounguengui släpptes från sitt förvar i oktober efter ”ökade påtryckningar från CAF”. Han är fortsatt misstänkt för brott och väntar på rättegång.

Att han trots detta var inbjuden till Fifas exekutiva möte tycker Fifpro är helt fel. 

– Man kan inte göra så när han är under utredning. Det sänder fruktansvärt fel signaler till de som vill prata om att de utsätts för övergrepp och trakasserier, säger den förra svenska landslagsspelaren Caroline Jönsson som numera är styrelsemedlen i Fifpro.

– Det är helt oacceptabelt. 

”Vissa av offren grät i raseri”

Romain Molina är undersökande journalist på bland annat The Guardian. Han har skrivit flera artiklar om hur framför allt barn och unga utsätts för sexuella trakasserier inom fotbollen. 

Han är rasande på hur Fifa agerar. 

– Det är ett enormt hyckleri av Fifa att trycka ”Skydda Barnen” på en kaptensbindel. Jag har undersökt många fall av sexuellt utnyttjande av minderåriga i flera internationella federationer och det ser likadant ut överallt. I årtionden har Fifa stöttat notoriska pedofiler. Det är fullt möjligt att de inte känner till övergreppen, men det visar bara att det system de har för att skydda spelarna är helt ofungerande, säger han. 

Molina berättar att Fifas utredning av brotten var direkt undermålig och det faktum att Mounguengui var inbjuden till VM-premiären trots att misstankarna mot honom kvarstår kallar Molina för ”skamligt”

– Jag pratade med några av offren i Gabon när jag såg det. Vissa av dem grät av raseri. Fifa inser inte hur illa de beter sig. Det är en förolämpning av offren. Jag är mållös, men tyvärr inte förvånad. 

Molina avslutar med att berätta att Gabon långt ifrån är det enda landet där sexuella övergrepp på minderåriga sker. Bara de senaste åren har det kommit larm från bland annat Haiti, Kongo, Colombia och Frankrike, för att nämna ett fåtal. 

Fifpro vill se oberoende utredare

Fifpro är medvetna om den här problematiken och Caroline Jönsson säger att det internationella spelarfacket är väldigt engagerade och drivna i frågan. 

Framför allt är de måna om att säkerställa att visselblåsarfunktionen fungerar, så att de som utsätts för övergrepp på ett tryggt sätt kan rapportera det. 

– Man måste veta att man är säker, annars kommer människor aldrig våga kliva fram. Oavsett vilket land det här sker i är det jättesvårt att våga prata om, säger hon. 

Jönsson berättar att de pratat med Fifa om att starta ett självständigt organ, finansierat av Fifa, som ska ha ansvar i de här frågorna för att människor lättare ska känna sig trygga att rapportera om de utsätts för övergrepp. 

De har tidigare fått positiva signaler från Fifa angående detta, vilket gör besvikelsen över att Mounguengui var inbjuden till VM-premiären ännu större. 

– Fifa ska ju visa sin neutralitet i den här frågan. Så att Mounguengui, som är under utredning, får visa sig i de här sammanhangen sänder helt fel signaler. Det gör det väldigt svårt för oss som jobbar stenhårt för att skydda visselblåsare att få dem att känna att de är säkra. 


https://twitter.com/Romain_Molina/status/1594433915284062209