Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kan pengar från Qatar strömma in i svensk fotboll

Murdock Amartey, grundare av Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.
Foto: Jeppe Gustafsson
Murdock Amartey, grundare av Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / EXPERSSEN

VM rullar vidare i Qatar.

Samtidigt tycks pengar från landet vara allt närmare att strömma in i svensk fotboll.

Och i Linköping.

I slutet av juli skrev Expressen om ett nytt fotbollsprojekt i Linköping – Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.

Från soffan i sin lägenhet delade initiativtagaren, eller presidenten som han själv valde att kalla sig, Murdock Amartey med sig av sina storslagna planer. Linköping ska sättas på kartan! Ett imperium ska byggas! Talanger ska utvecklas till elitklubbar i hela världen!

Dessutom berättade Murdock Amartey att den tidigare världsanfallaren och landslagsspelaren för Ghana, Asamoah Gyan, ska flytta till Sverige och jobba med projektet.

Det lät smått otroligt. Och många vara skeptiska.

– Det kommer inte att bli något. Det är återigen ett luftslott, sa Mikael Bornehav, spelarutbildningsansvarig i den lokala klubben Stångebro United.

Han tycktes få rätt. Juli blev augusti. Augusti blev september, oktober, november och december. Inte mycket hände med Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi. Det var tyst – undantaget deras misslyckade försök att köpa 49 procent av den damallsvenska klubben Eskilstuna United.

Men så plötsligt. En presskonferens. Fredag strax efter lunch.

– Hello?

Tystnad.

– Hello?

Mohammed Mohsen undrar om han hörs. Det gör han även om presskonferens hålls över en stundtals skakig lina.

Ni ska få veta mer om Mohammed Mohsen alldeles strax. Först ska Murdock Amartey få förklara varför projektet tycks ha stått still under de senaste månaderna.

– Vi har mycket folk som har varit upptagna på andra håll. Det är en av anledningarna. Vi behöver samla alla, särskilt mr. Mohsen som är en av de viktigaste personerna i projektet. Nu har han tid, säger Amartey som också försäkrar att de storslagna planerna finns kvar.

Under presskonferens avslöjas det att klubben vill ta över en plats i fjärdedivisionen, stapla uppflyttningar på rad och om fem år spela i allsvenskan – och i Europa League.

Tidigare målvakt på elitnivå. Nu vill Murdock Amartey försöka lyfta fotbollen i Linköping.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / EXPERSSEN

Mohammed Mohsen beskrivs som en nyckelperson i den resan. Murdock Amartey pratar om honom som en av ägarna och investerarna i Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.

Mohsen själv berättar att han ursprungligen är från Egypten, men har levt i Qatar de senaste tio åren. Han säger att han har ett datorföretag, jobbar i sportindustrin och även driver jordbruk. Tidigare ska han även ha jobbat som fotbollsagent. Nu vill han börja investera i Europa, i Sverige och i Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.

– Alla nya klubbar är en ny möjlighet för folk, för pojkar och flickor att spela. Också för investerare att satsa pengar – och tjäna pengar. För mig är det här en bra möjlighet för gemenskapen där, men också affärsmässigt, säger han.

Mohammed Mohsen och Murdock Amartey ska ha kommit i kontakt med varandra via fotbollen. Planen nu är, enligt Amartey, att Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi ska bolagiseras och att investerare, däribland Mohsen, ska köpa 49 procent av aktierna.

Hur mycket pengar köpet handlar om vill Mohsen inte avslöja.

– Men pengar är inget stort problem, försäkrar han.

– Vi har ingen limit.

Tidigare har Murdock Amartey sagt att de ska ha en budget på nästan 200 miljoner kronor.

Inte en beviljad medlemsförening

Exakt varifrån pengarna ska komma är inte heller något som Mohsen vill berätta, mer än att det bland annat är från hans företag i Egypten och Qatar. Inget av dem namnges. Och det är svårt att hitta information om honom på nätet.

På er hemsida har ni haft en stor reklambild för Qatar Airways. Är det en sponsor?

– Vi pratar. Jag kan inte säga nu att de är en sponsor förrän vi slutför diskussionerna. Men vi har några företag i Qatar som kan ansluta och bli sponsorer.

Kan du säga namnet på några av dem?

– Kanske senare. 

Att göra det nu skulle kunna förstöra förhandlingarna, menar Mohsen.

Vad gäller kritiken som har riktats mot Qatar i samband med det pågående världsmästerskapet (bristen på mänskliga rättigheter, utnyttjandet av gästarbetare, kriminaliseringen av hbtq-personer …) så säger Mohsen:

– Vi förväntade oss det, men jag tycker att Qatar har svarat på allt och bevisat sig själva. Jag tycker att det här är det bäst organiserade världsmästerskapet. Om du åker till Qatar och går på gatorna kan du se att människor är väldigt glada där och att fans firar överallt. Sjunger, dansar … Njuter av tiden där.

Carro Phalén, tf kanslichef på Östergötlands fotbollförbund, berättar att de inte har träffat Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi sedan i somras.

– Och de är inte en beviljad medlemsförening av Svenska fotbollsförening ännu, säger hon.

– Så, vi väntar egentligen på att se var den frågan landar.

De själva pratar om att det ska komma in ägare och sponsorpengar från Qatar, hur ser ni på det?

– Det har vi ingen åsikt om i dagsläget eftersom de inte är någon medlemsförening än. Vi får börja bedöma frågorna efter att de i så fall är medlemmar hos oss.

Under fredagens presskonferens ställde Expressen frågor kring 51-procentsregeln. Däribland om hur många medlemmar Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi har i dag. Murdock Amartey hade inget svar att ge.

– Jag kan inte säga det än, men efter jul.

Vill arrangera en stor ungdomsturnering

Det är också först då som Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi kommer berätta hur många spelare de har. Målet har satts till 800. Enligt uppgifter till Expressen har knappt en handfull deltagit på de provträningar som har genomförts under hösten.

Det är också först efter jul som Asamoah Gyan kommer till Linköping. Och som projektet ska dras i gång på allvar. 

– Ja, exakt. Efter nyår ska vi starta upp med full fart, säger Mohammed Mohsen.

Då, då, då. Senare, senare, senare. Även om fredagens presskonferens bröt en lång tystnad kring projektet så handlade det som sades mest om framtiden. Skeptikerna blev nog inte färre.

Mohammed Mohsen och Murdock Amartey lyssnar dock inte på dem. Deras planer är fortfarande storslagna. Kanske till och med större än storslagna.

Förutom prat om spel i allsvenskan och Europa League om fem år planerar de att stå värld för en stor ungdomsturnering. Den ska likna Gothia cup och innehålla lag från hela världen.

När den ska arrangeras? Nästa sommar.