Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här blir Stéphanie Frappart historisk i VM

Foto: RICHARD CALLIS / IMAGO IMAGES / FOTOARENA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: SVT
Foto: MOISES CASTILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

DOHA. Här blir Stéphanie Frappart historisk.

Fransyskan är huvuddomare i matchen mellan Tyskland och Costa Rica – den första kvinnan någonsin i en VM-match för herrar.

– Jag känner mycket stolthet och ära, säger Frappart.

När Stéphanie Frappart satte pipan i munnen och visslade i gång matchen på Lusail-stadion i Doha skrev hon fotbollshistoria.

Aldrig tidigare har en kvinna varit huvuddomare i en VM-match för herrar. Under torsdagskvällen skipar 38-åringen rättvisa mellan Tyskland och Costa Rica.

– Först och främst kommer det vara känslosamt att gå in på en VM-arena med packade läktare och stora förväntningar. Efter det ska jag fokusera på planen och ta rätt beslut, säger Stéphanie Frappart.

Fransyskan har tidigare dömt herrmatcher i franska Ligue 1 och Europa Conference League. För två år sedan blev hon historisk som den första kvinnliga huvuddomaren i herrarnas Champions League.

Eriksson: ”Förutsättningarna är åt helvete”

Nu bryter Frappart nya barriärer.

– Det är en enorm känsla. Jag hade inte förväntat mig att bli uttagen. Jag känner mycket stolthet och ära.

Till sin hjälp kommer hon ha två kvinnliga linjedomare; Neuza Back från Brasilien och Karen Diaz Medina från Mexiko. 

Det är dock inte helt optimalt om man frågar Jonas Eriksson, den tidigare stjärndomaren.

– Förutsättningarna är åt helvete. Hon tvingas döma med två assisterande som hon aldrig dömt med tidigare. Det är tre från tre olika länder. Anthony Taylor dömde med samma som tidigare. Det är helt andra förutsättningar för kvinnorna som för männen, säger han i SVT och fortsätter:

– Man ger inte samma förutsättningar, det är så damerna behandlas av Fifa. Man bjuder in lite med armbågen.

Men det är fortsatt ett faktum att det är ett stort steg.

– Det här avslutar en lång process som inleddes flera år sedan med utvecklingen för kvinnliga domare i herrtävlingar på junior- och seniornivå. Nu visar vi klart och tydligt att det är kvalitet som räknas för oss och inte kön, sa Fifa-höjdaren och tidigare stjärndomaren Pierluigi Collina inför VM.

Matchen pågår.

Se VM på uppstuds