Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gusten Dahlin slår tillbaka mot kritiken från Johan Croneman

Gusten Dahlin.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Gusten Dahlin och Hasse Backe.
Foto: C More

STOCKHOLM/DOHA. Dagens Nyheters tv-krönikör Johan Croneman riktar skarp kritik mot TV4:s val att skicka programledaren och poddaren Gusten Dahlin till Qatar-VM.

Jag tycker det är djupt problematiskt med att anlita den här typen av personer som inte vet hur man stavar till integritet.”, skriver Croneman.

Dahlin menar att Croneman hittar på i sin krönika. 

– Johan Croneman far med osanning – och integritet stavas för övrigt som det låter, säger han. 

Gusten Dahlin driver tillsammans med Thomas Wilbacher podcasten ”Tutto Balutto”. Fotbollspodden som är en av Sveriges största sponsras bland annat av spelbolag. Men när han började jobba för TV4 som programledare behövde han sluta läsa in reklammeddelanden i podden.

Just nu är han på plats i Qatar under fotbolls-VM för TV4:s räkning.

Det får Dagens Nyheters Johan Croneman att reagera. I en tv-krönika går han hårt åt kanalens beslut och deras ”brist på policy”.

Jag tycker det är djupt problematiskt med att anlita den här typen av personer som inte vet hur man stavar till integritet. De kallar sig kanske inte själv för journalister, men när de uppträder som sådana, i sådana sammanhang, kan man inte blanda ihop korten hur som helst.”, skriver Croneman.

Och fortsätter:

Mumma för spelbolagen att ha sina köpta frontfigurer i tv på bästa sändningstid, samtidigt som deras reklam oavbrutet strömmar in över oss. Journalistisk etik är snart lika sällsynt som hemtelefoni. Att enskilda journalister skiter i vilket får man kanske leva med, men att de ostört får verka med tv-jättar som TV4 och SVT är pinsamt för hela branschen.”

Gusten Dahlin: ”Croneman far med osanning”

Expressen träffar Gusten Dahlin på Stadium 974 i Doha i samband med att TV4 sänder VM-matchen mellan Frankrike och Danmark.

Dahlin lade ut en genomgång ur han själv spelat under första dagen av VM på sin twitter, men menar att påståendet att han syns i samband med spelbolagsreklam nu är påhitt.

– Kan han hitta en bild på mig i ett spelbolagssammanhang sedan den 1 augusti ifjol så får han gärna skaka fram den, men jag är ganska säker på att han får leta förgäves. Jag har nämligen, givetvis i samförstånd med mina chefer hos TV4, sen mitt heltidskontrakt med kanalen började gälla inte synts eller hörts i samband med någon som helst reklam (förutom den för Telia och för C More) eftersom det inte är förenligt med kanalens policy. Så den behöver inte Croneman oroa sig över, säger han. 

Dahlin ger Croneman rätt i att Tutto Balutto sponsras, bland annat, av ett spelbolag. 

– Men hur det skiljer sig från att en fotbollssändning i tv också sponsras av eller tar in reklamintäkter från ett spelbolag och eventuell problematik i det kan inte jag svara på eftersom det uppenbarligen är okej från vårt håll, säger han och fortsätter: 

– Sen att ibland uttrycka sig genom odds eller spel tycker jag kan vara ett bra sätt att tydliggöra hur man resonerar kring en match, en säsong eller som i detta fall inför ett mästerskap. Jag pushar inte andra att spela och där finns heller inte några länkar eller bilder. Men han är givetvis fri att tycka och känna precis vad han än behagar om detta.

Dahlin avslutar: 

– Integritet stavas för övrigt som det låter.

TV4:s svar: ”Trovärdigheten rubbas inte”

TV4:s sportchef Erik Westberg menar att TV4 har en tydlig policy i frågan och att Gusten Dahlin inte bryter den.

– Jag tycker det är bra att frågan lyfts. Croneman skriver alltid på ett bra sätt tycker jag, men han har inte riktigt rätt där för vi har en tydlig policy. Tutto Balutto är sponsrade i programmet på samma sätt som TV4 är sponsrade av spelbolag, det är ingen skillnad, säger han.

Tutto Balutto är ju bara två personer och TV4 är ett helt företag. Deras podd är väldigt personifierad.

– Precis och självklart har vi haft den frågan uppe. Men vi har inte sett någon del i det som vi tycker gör att Gustens trovärdighet rubbas i TV4:s sändningar i VM bara för han är med i ett sammanhang som är sponsrade av ett spelbolag.

– Han gör ingen reklam själv för det. Det är på samma sätt som att han sitter i en C More-sändning och som har spelreklam runt sig.