Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist rasar mot reglerna i VM i Qatar

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN
Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS BILDBYRÅN

RUKA. Fifa hotade att bestraffa VM-spelare som tog ställning. 

Det hade aldrig fungerat i skidvärlden, menar Frida Karlsson. 

– Då hade de inte haft några åkare kvar, säger skidstjärnan. 

Ett frostig vinterstäcke har lagt sig över Ruka. En tomte strosar omkring på skidstadion och det råder i största allmänhet julstämning i den finska byn där världscuppremiären ska avgöras i helgen. 

Då har de svenska skidstjärnorna svårt att gå i gång på fotbolls-VM. 

– Jag har ingen fotbolls-VM-känsla alls. Det brukar bara sol och grillkvällar när det är VM. Det var en tabbe av dem att lägga det så här. Så det är tråkigt, nu är det liksom advent och skidor, säger Frida Karlsson. 

Maja Dahlqvist kokar ner sina VM-intryck till fem minuter av matchen mellan Uruguay och Sydkorea. 

– Jag hade glömt bort det var VM. Det brukar vara på sommaren när man är ute och grillar, nu är jag i Ruka. 

VM i Qatar är som bekant kritiserat av flera anledningar. Under mästerskapet hade sju nationer planerat att kaptenen i laget skulle bära en regnbågsfärgad armbindel med texten ”One Love”, som en protest mot Qatars diskriminering av hbtqi-personer. Fifa slog fast att en sådan markering skulle bestraffas med gult kort – och länderna backade från sina planer. 

– Jag fick höra det, säger Maja Dahlqvist. 

– Det är helt sjukt! 

”Hade inte haft några åkare kvar”

Frida Karlsson:

– Felet ligger i att man från början väljer att lägga mästerskapet där. 

Hur hade du reagerat om Fis hotat med något liknande?

–Det hade aldrig gått. Då hade alla trotsat det, och de hade inte haft några åkare kvar. 

Vad är skillnaden mot fotbollen menar du?

– Fis är så små. Fotbollen är hela världen. Hade hela Sverige bojkottat är inte den skidtävlingen intressant, men det går att köra utan ett lag i fotbollen. 

Det tyska landslaget protesterade mot förbudet mot armbindeln genom att hålla en hand för munnen under lagfotot inför matchen mot Japan. 

– Jag tycker det är bra att de protesterar och inte viker sig helt, säger Calle Halfvarsson. 

FAKTA: Därför är VM i Qatar kontroversiellt

DEMOKRATI OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Qatar är en monarki där landets emir är den person som i praktiken bestämmer allt. I landet finns inget demokratiskt system, det råder inte yttrandefrihet samtidigt som kvinnor och hbtq-personer diskrimineras i landet.

Bara veckor innan VM publicerade människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport där hbtq-personer vittnar om hur de låsts in och misshandlats i underjordiska celler på grund av sin sexuella läggning.


ARBETSVILLKOREN FÖR GÄSTARBETARNA

Enligt människorättsorganisationen Amnesty består Qatars arbetskraft till 95% av gästarbetare från bland annat länder som Nepal, Sri Lanka, Pakistan och Bangladesh.

Enligt BBC har en stor mängd arbetare tvingats leva under svåra förhållanden, tvingats betala ”rekryteringsavgifter”, fått lönen indragen och sina pass konfiskerade av arbetsgivarna.

Sedan 2017 har Qatars regering vidtagit åtgärder för att motverka arbete under dygnets varmaste timmar, och förbättra gästarbetarnas boendesituation.

2021 larmade dock Human Rights Watch att olagliga löneavdrag fortfarande förekommer i Qatar.

Enligt The Guardian har 6500 migrantarbetare dött i Qatar sedan landet fick fotbolls-VM. Dock inte enbart i bygget av arenorna VM kommer spelas på, och flera av dem har varit verksamma i landet i flera år.


MUTOR

Sedan Qatar tilldelades VM för snart tolv år sedan har anklagelserna om mutor och korruption varit många.

Bland annat har brittiska Sunday Times avslöjat att landets organisationskommitté mutat 35 afrikanska Fifa-delegater med bjudresor och kontanter.

Enligt ett amerikanskt åtal från 2015 tog sammanlagt 22 personer emot mutor för att lägga sin röst på Ryssland (arrangerade VM 2018) och Qatar när värdländer för de båda mästerskapen skulle utses.

Källor: Human Rights Watch, Amnesty, Sveriges Regering, AP, Sunday Times.


Northug: Beredd på kritik från Petter