Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frågan om Zlatan får Anders Svensson att brista ut i skratt

Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIPA/LAPRESSE/IBL

Ingen annan herrspelare har representerat Sverige lika många gånger som Anders Svensson.

Trots det får han ibland hånfulla kommentarer.

I ”Fördomspodden” berättar han bland annat om förhållandet till sitt smeknamn, folks intima frågor om Zlatan – och otroheten inom fotbollen.

– I England såg jag äktenskap gå sönder, det fanns ett osunt beteende hos vissa när vi var ute, säger han.

Med sina 148 A-landskamper är Anders Svensson fortsatt störste herrspelare genom tiderna i Blågult.

I alla fall när det kommer till antal spelade landskamper.

46-åringen är för alltid inskriven i de svenska historieböckerna med sina fem mästerskap, som väl kulminerade med den där frisparken mot Argentina i VM 2002.

I ”Fördomspodden” berättar Svensson om sitt förhållande till smeknamnet ”Taco”, som han då höll som sin favoritmaträtt.

Nu har han dragits med smeknamnet i nära 20 år.

Programledaren Emil Persson misstänker att Svensson kände sig tvungen att äga situationen, trots att han innerst inne inser att smeknamnet i grunden är lite av ett hån mot honom.

– Det där är 99,9 procent rätt. Jag vet ju att det var menat som ett hån och inte ett godartat smeknamn när det kom. Men det är helt rätt att jag omfamnat det, det är hysteriskt roligt. Man måste ge och ta. Jag har tagit det och vänt på det, drivit med mig själv, det tycker jag är det bästa, säger han.


Anders Svensson

Ålder: 46

Klubbar: Elfsborg och Southampton

Meriter: Två SM-guld, 148 A-landskamper (flest någonsin på herrsidan), två VM-slutspel (2002 och 2006) och tre EM-slutspel (2004, 2008 och 2012).


Anders Svensson om smeknamnet

Svensson fortsätter:

– Jag bryr mig inte så mycket, det stör mig inte. Men ibland kan jag höra på folks ton när de kallar mig ”Taco” råd om det är menat som ett hån. Jag hör om det är någon som inte gillar mig, det hör jag tydligt. Och jag är ganska hetsig, så då kan jag käfta emot.

Programledaren frågar Svensson om han kan känna att Sverige inte uppskattat honom och hans fotbollsgärning tillräckligt.

– Nej, så känner jag inte. Jag känner kärleken, absolut.

Anders Svensson är för de allra flesta främst förknippad med det svenska landslaget och allsvenska Elfsborg, men han spelade också flera säsonger i Premier League med Southampton.

Och där fick han se de mörkare sidorna av fotbollsspelare.

– I landslaget såg jag ingenting, men i Southampton, där hände det mycket. Där har jag sett äktenskap gå sönder. Man såg osunt beteende hos vissa när vi var ute. I England är spelare som gudar och tjejerna fullständigt avgudar, och vill ha, fotbollsspelare för att där finns det pengar. Något som ibland utnyttjades då de filmade spelare och försökte utpressa dem på pengar. Samtidigt fanns det tjejer som blev utsatta för dåliga saker, säger han.

– En historia är från min första säsong när vi spelade cupmatch och jag delade rum med en kille.  När jag vaknade på morgonen var vi inte längre två i rummet. Vi var tre. Det låg någon tjej i sängen och det var inte hans fru. Han var gift på den tiden, det är han inte nu.

Svensson om Zlatan-frågan: ”Jävligt märkligt”

I podcasten lanserar Persson en fördom om Zlatan Ibrahimovic som får Svensson att brista ut i skratt.

Fördomen bygger på att det är många som vill prata med Svensson om Zlatan Ibrahimovics privata delar, detta då Svensson rimligtvis måste ha exponerats för dem i omklädningsrummet.

– Den diskussionen har ju säkert kommit upp, säger Svensson och skrattar.

Emil Persson: Du skulle ljuga om du sa att ingen någonsin frågat dig hur den ser ut.

– Ja, det stämmer nog. Men det har inte varit speciellt ofta. Det har varit någon kompis som är oerhört snoppfixerad då som har frågat om olika personer som är kända och vill veta, varför man nu vill veta det.

Persson: Hur hanterar du en sån situation?

– Alltså, det är inga problem. Det är inte så att jag skulle hänga ut någon eller snacka skit om någons kroppsdelar. Men det är bara en förvånande fråga, så jag har säkert drivit med den personen som ställt en sådan dum fråga. 

Anders Svensson avslutar:

– Det är jävligt märkligt. Men det sker inte så ofta som tur är, det är jag glad för. Men det är ändå märkligt.. att jag har ändå har fått den frågan. Eller så är det inte det, folk är ju märkliga överlag.

Stjärnans förvåning – när han får frågan