Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Filip Hammar fruktar Olof Lundh – vill inte bli ”ditsatt”

VM på uppstuds: Drama väntar: ”Skulle vara det sjukaste någonsin”
Filip Hammar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Olof Lundh.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Om Frankrike går till VM-final är Filip Hammar sugen på att åka till Qatar.

Hans största oro? Att springa in i Olof Lundh.

– Jag älskar den mannen, men skulle han sätta dit mig? Han hade tänkt ”Den här vänskapen kan jag offra”, säger Hammar i Filip och Fredriks podcast.

När de sju landslagen backade efter Fifas hot och lät bli att bära regnbågsbindlar i VM blev det droppen.

Fredrik Wikingsson bestämde sig där och då för att inte se en bildruta från mästerskapet i Qatar.

– Jag eldar upp mig så inåt helvete, sa han i Filip och Fredriks podcast förra veckan.

– Spelarna hade sagt att de skulle demonstrera, att de skulle våga det här, sen får de minsta mothugg från den här pissorganisationen Fifa och då viker de ner sig direkt. Det är så kuklöst av dem.

I veckans avsnitt av podcasten berättar Filip Hammar, som är en hängiven supporter av det franska landslaget, att han, i händelse av att laget går till final, är sugen på att åka ner till Qatar för att se matchen på plats.

– Jag har jag börjat sondera terrängen. Kan jag åka? Frankrike ser så djävulusiskt bra ut. Jag kan nog få en biljett till finalen, jag har vissa ingångar, säger han.

Filip Hammar: ”Jag älskar den mannen”

Tv-profilerna börjar sen skämta om att Hammar skulle behöva maskera sig för att inte bli igenkänd.

Detta underförstått att det kan betraktas som omoraliskt att stödja det djupt kritiserade mästerskapet och landet.

– Du vet ju att den du framför allt måste ducka i Qatar är Olof Lundh. Han är ändå där på jobb. Han är där för att skildra allt, säger Fredrik Wikingsson.

TV4-journalisten Olof Lundh är på plats i Qatar för att bevaka det mästerskap som han granskat i över tio år. Nyligen kom hans nya reportagebok ”Templet i öknen: Så köpte Qatar världens största sport” ut.

Han är också den enda deltagare som varit med i samtliga säsonger av Filip och Fredriks frågesportprogram ”Alla mot alla”.

– Det är det enda dåliga med Olof Lundh. Han är jobbet först på det sättet. Jag älskar den mannen, men han skulle säga: ”Jag kan inte, Filip..”. Han borde bara kunna släppa igenom det. Skulle han sätta dit mig?, säger Hammar i podcasten och skrattar.

Wikingsson svarar:

– Skulle Olof Lundh se dig, förklädd i Qatar, skulle han känna en journalistisk plikt att rapportera kring detta. Det hade varit underbart.

Filip Hammars rädsla för Olof Lundh

Filip Hammar fyller i:

– Han hade mått så bra. Han hade tänkt ”Nu sätter jag dit den här mannen som jag ändå gillar. Jag förändrar från insidan, men Filip.. nej, tack. Den vänskapen kan jag offra”.

– Det skulle han med lätthet göra.

Filip Hammar avslutar:

– Jag tror inte att jag kommer åka. Det finns den här dubbelmoralsgrejen som man lutar sig mot och eventuellt skulle behöva använda sig av i sitt stora försvarstal.

I en stor intervju med Expressen berättade nyligen Olof Lundh om sitt deltagande i ”Alla mot alla”, där han och Ebba Kleberg von Sydow målats upp som en vinnarskalleduo.

På frågan om han verkligen mår så dåligt i buren som det stundtals ser ut svarade han:

– Ja, det kan vara ren och skär ångest där. Jag blir jävligt förbannad på mig själv när jag inte kan något som jag tycker att jag borde kunna. Det finns en slags skam i det.

– Jag har fortfarande inte skakat av mig en fråga från första säsongen där jag hade fel på frågan vilket som är Sveriges största landskap, alltså Lappland. 

Är du likadan i ditt arbete?

– Ja, helt klart. Det gör mycket ondare när någon annan har en nyhet jämfört med glädjen jag känner när jag har en egen nyhet. Smärtan är mycket större och det är samma i Alla mot alla. Det finns en oerhörd skam i att förlora. Jag är 56 år gammal och jag har inte lärt mig att förlora, det där går inte ur mig.

– Men jag upplever också att många man träffar, som tittar på programmet, uppskattar det. Att jag ger de dåliga förlorarna ett ansikte. Det finns nog många där ute.


Fifa sågas efter bilderna: ”Höjden av hyckleri”

Fifa sågas efter bilderna: ”Höjden av hyckleri”