Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bruno Fernandes med två mål när Portugal vann mot Uruguay

Bilderna efter segern sprids på nätet.
Foto: JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOC / JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOC SHUTTERSTOCK
Foto: JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK / JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

DOHA/STOCKHOLM. Portugal är klart för avancemang till VM-kvartsfinal. Men segern mot Uruguay innehöll stor förvirring. 

Frågan var vem som egentligen satte det avgörande målet i 2–0-segern. Var det Cristiano Ronaldo eller Bruno Fernandes?

– Det är inte lätt att spela mot de bästa i VM. Men det är väldigt skönt att vi är vidare, säger Bernardo Silva.

Uruguay var i behov av en seger. Men samtidigt var det Portugal som stod för motståndet i grupp H. Det vill säga Cristiano Ronaldos Portugal som gick segrande ur sin VM-premiär. 

Det var också de som såg ut att ha kontroll på matchen i den första halvleken. Men det var samtidigt signifikativt att den hela slutade mållös, bland annat då Rochet i Uruguays mål inte riktigt sattes på prov.

Men väl i andra halvlek skulle det hända lite mer. Ett mål skulle publiken i alla fall få se.

Då var det Bruno Fernandes som skickade in bollen från vänster, en boll som såg ut att nå Cristiano Ronaldo men hittade hela vägen in i mål.

Frågan var dock om Ronaldo lyckades träffa bollen med en nick. På tv-bilderna var det svårt att avgöra. Dessutom annonserades Bruno Fernandes som målgörare av arenaspeakern, samtidigt var det inte lika tydligt i SVT.

Stjärnans svar efter förvirringen

Det var det inte heller för Portugals spelare.

– Jag tror inte att det spelar någon roll vem som gjorde målet. Jag hade en känsla av att Cristiano nuddade bollen, jag siktade på honom. Det viktiga är att vi vann och går vidare. Vi mötte ett bra lag, säger Fernandes själv.

Samtidigt firade Cristiano Ronaldo själv målet. Dessutom redovisades han som målskytt i den officiella FIfa-statistiken till en början, men det korrigerades och målet tilldelades Fernandes.

Förvirringen till trots var det till sist Fernandes som tilldelades målet, även om det går att diskutera. 

Förbundskaptenen Fernando Santos lägger inte någon större vikt vid vem som gjorde målet.

– Ronaldo spelade en bra match. Hela laget gjorde en bra match. Uruguay gjorde det svårt för oss med sin press, vi hade svårt att flytta runt bollen. Men vi lyckades hitta yta i andra halvlek och kontrollerade matchen och bra möjligheter att göra mål, tydlig rörelse, säger han. 

– Vi måste ge Uruguay beröm för att de gjorde det bra, tillägger han. 

Målet: Att förbli obesegrade

På det fick Portugal även chansen att utöka ledningen. Detta på en straff i den 92:a minuten. Detta efter att bollen tagit på armen på en glidtacklande spelare. 

Straffen förvaltade Bruno Fernandes till 2–0. Därmed är Portugal i VM-åttondelsfinal samtidigt som Uruguay har möjligheten att gå vidare.

– Jag är väldigt glad, det är inte lätt att spela mot de bästa i VM. Uruguay är duktiga defensivt och vill samtidigt gå hårt på kontringar. Väldigt skönt att vi är vidare, säger Bernardo Silva till Expressen efter matchen.

Men först väntar Sydkorea för Portugal.

– Vi vill komma ur gruppen obesegrade. Sydkorea är ett bra lag, vår målsättning är att vinna alla matcher i gruppen. Vi har en kvar, säger Bruno Fernandes.

https://twitter.com/FIFAWorldCup/status/1597325364342456320?s=20&t=ETTXTkN5Ehy1bSjLDx1Hvw

Stjärnan läxas upp: ”Du uttalar det fel”