Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna från fotbolls-VM stoppas i Kina

DOHA. I helgen har det hållits stora protester i Kina mot landets stenhårda covidpolitik. 

Enligt journalisten Mark Dreyer, som grundat China Sports Insider, så har den kinesiska befolkningen reagerat negativt mot regeringen efter att ha sett stora folkmassor utan ansiktsmasker under fotbolls-VM. 

Därför visar nu kinesisk tv knappt några publikbilder under VM. 

Sedan coronapandemin blev ett faktum på våren 2020 har det rått hårda restriktioner i Kina. I början av pandemin var det fallet i många länder, men allt eftersom har fler och fler lättat på sina restriktioner. 

Det är dock inte fallet i Kina. Enligt SVT genomgår landet av sina värsta smittvågor under hela pandemin. Cirka 30 000 nya fall rapporteras varje dag och ett flertal städer är helt eller delvis nedstängda. 

Nu i helgen har det utbrutit stora protester i landet mot nedstängningarna, startade efter att tio personer omkommit i en lägenhetsbrand där de hindrades från att komma ut från byggnaden. 

Kina stoppar publikbilder från fotbolls-VM

Mark Dreyer som grundat och skriver för China Sports Insider, så har den kinesiska befolkningen blivit uppretad på myndigheternas stränga nedstängning efter att ha sett stora publikmassor samlade – utan ansiktsmasker – på fotbolls-VM i Qatar. Något även nyhetsbyrån Reuters skrivit om. 

Det har lett till att kinesisk tv nu, enligt Mark Dreyer, knappt visar några publikbilder från mästerskapet. 

Dreyer skriver att Kina i regel är väldigt restriktiva med just publikbilder från stora internationella sportevenemang, de vill till exempel inte visa saker som tibetanska flaggor för den kinesiska befolkningen. 

Dreyer delar en video från kinesiska WeChat där en användare har visat skillnaden på den internationella feeden och de bilder som visas i Kina. Videon har därefter blivit borttagen. 

https://twitter.com/DreyerChina/status/1596721748824641536