Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åskådare stormade planen i matchen Portugal-Uruguay

En åskådare stormade planen med en regnbågsflagga
Foto: NOUSHAD THEKKAYIL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Efter en kort stund kunde matchen återupptas.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM DAVY / STELLA PICTURES / PA
Foto: ADAM DAVY / STELLA PICTURES / PA

DOHA. Matchen mellan Portugal och Uruguay fick avbrytas i andra halvlek.

En planstormare med regnbågsflagga stoppade spelet.

– Vi är alla här och representerar Portugals landslag, jag pratade med Fernando Santos om det här, vi respekterar alla mänskliga rättigheter, säger Bruno Fernandes.

Kanske borde VM-arrangören varit förvarnad.

Planstormaren är känd som ”Il Falco” – och har varit i farten förut.

Första halvlek blev mållös mellan Portugal och Uruguay på den kommande finalarenan i Doha. Men andra halvlek bjöd direkt på dramatik. 

Några minuter efter paus tog en supporter sig in på planen med en regnbågsflagga i handen. Planstormaren hade en tröja på sig med budskapet ”Rädda Ukraina” på magen och ”Respekt för iranska kvinnor” på ryggen.

Personen fick springa fritt ett par sekunder innan han fördes bort av vakter. På vägen tappade mannen regnbågsflaggan, som domaren fick plocka upp från gräset.

Homosexualitet är förbjudet enligt lag i Qatar. Inför VM har det internationella fotbollsförbundet Fifa fått utstå hård kritik för att de stoppade lag som ville spela med regnbågsfärgad lagkaptensbindel. 

Stjärnornas ord om planstormningen

Man kan tycka att arrangören borde varit förvarnad.

Planstormaren heter nämligen Mario Ferri och är mer känd under sitt öknamn ”Il Falco” (”Falken”) i Italien – och det är inte första gången han slår till på ett VM.

2010 invaderade han en semifinal med en vuvuzela, och 2014 hoppade han in igen, den gången i matchen mellan Belgien och USA.

”Il Falco” har även invaderat matcher i Serie A, bland annat med budskap om att Antonio Cassano ska spela i landslaget.

De senaste åren har han själv varit fotbollsproffs i den indiska andraligan. 

Matchen slutade 2-0 till Portugal som därmed blev klara för åttondelsfinal. Efter slutsignalen kommenterade Manchester City-stjärnan Bernardo Silva planstormningen.

– Jag såg att han sprang in på planen men hann inte uppfatta så mycket. Allt gick fort. Han blev gripen och utförd, det var ungefär det jag han se, säger 28-åringen till Expressen.

”Skulle han ta bild med Cristiano?”

Tvåmålsskytten Bruno Fernandes lade inte heller han någon större vikt vid händelsen.

– Jag har ingen åsikt om det. Jag såg inte ens eftersom matchen pågick. Jag fokuserade på matchen, jag såg inte budskapet och vad som visades, säger han och fortsätter:

– Vi är alla här och representerar Portugals landslag, jag pratade med Fernando Santos om det här, vi respekterar alla mänskliga rättigheter. Men det är politiska frågor där vi inte kan ändra på saker. Men som jag sa, jag förstod inte varför någon sprang in, om det var för att ta en bild med Cristiano eller sända ett budskap.”De är barnrumpor allihop”

Senaste nytt från fotbolls-VM i Qatar