Abir Al-Sahlani reagerar på scenerna med Gianni Infantino

Foto: Mathieu CUGNOT
Foto: STAR-IMAGES / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP

På plats i Qatar sätter det danska fotbollsförbundet press på Gianni Infantino.

Och i Europaparlamentet går Abir Al-Sahlani (C) till attack mot Fifa-presidenten.

– Jag blir så oerhört provocerad av den här infantila gubbjäveln, säger hon till Expressen.

VM inleddes med att Fifas president Gianni Infantino välkomnade världen till Qatar.

Ett land där migrantarbetare arbetar under slavliknande förhållanden och där homosexualitet är olagligt.

– I dag känner jag mig homosexuell. I dag känner jag mig funktionsvarierad. I dag känner jag mig arabisk, sa schweizaren i sitt tal.

Den svenska Europaparlamentarikern och centerpartisten Abir Al-Sahlani kunde inte tro sina öron. Under tisdagen debatterade man i Bryssel migrantarbetarnas situation och Abir Al-Sahlani gick minst sagt hårt åt Fifa-presidenten. 

– Du har inte en aning om hur det är att vara en arabisk kvinna, sa hon.

När Expressen når centerpartisten utvecklar hon sitt resonemang.

– Jag blev så oerhört provocerad. Provocerad av att den där lille privilegierade gubben tar sig rätten att tala om hur det är att vara arab i världen i dag.

– Den här mannen har uppenbarligen tappat all trovärdighet. Han fattar noll. Han säger ”jag är afrikan”, jag är ”funktionsvarierad”.. som att det skulle finnas en skam i det. Han har ingen aning om vad den antirasistiska kampen handlar om. Han är en privilegierad vit man. Jag har noll förtroende för den människan, säger hon.


Fifas president Gianni Infantino.
Foto: IMAGO/DAVID KLEIN / IMAGO/SPORTIMAGE WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Al-Sahlani fortsätter:

– Han påstår att han förstår vad rasism är för att han själv blev mobbad när han var liten, på grund av att han var rödhårig. Om någonting är rasism så är det att inte skydda dessa fattiga asiatiska migrantarbetares rättigheter. Det är där rasismen finns. Inte i att vi säger att Qatar inte har fullföljt sina åtaganden, inte när vi säger att Qatar inte respekterar mänskliga rättigheter, inte när vi säger att hans organisation är korrupt. Det är inte rasism, det är fakta. 

– Men det är tydligen inte rasism för den här infantila gubbjäveln. Ursäkta ordvalet.. men jag blir så arg.

Danmark sätter press på Fifa

Sju landslag, däribland Danmarks, fick plötsligt veta att deras lagkaptensbindlar, med regnbågsfärger och budskapet ”One Love”, skulle förbjudas under VM.

Fifa lämnade beskedet precis inför premiärmatchen i söndags och sen dess har det stormat rejält kring det internationella fotbollsförbundet och dess president Gianni Infantino.

Det tyska förbundet ska ta Fifa till idrottens skiljedomstol Cas och Danmark meddelar under onsdagen att man inte kommer stötta Infantino i nästa presidentval som hålls i mars nästa år.

Sveriges ordförande Karl-Erik Nilsson sa nyligen till Expressen att förbundet ännu inte bestämt sig huruvida man ska stötta Infantino i valet. Sverige sätter press på Fifa när det kommer till frågor om mänskliga rättigheter och löften om fortsatt utveckling inom damfotbollen.

– Jag tycker att det är väldigt bra att svenskarna reagerar på ett rationellt sätt här, att man ställer krav. Ska man få till en varaktig förändring inom Fifa måste man ta det stegvis. Förändringen måste komma inifrån, för där råder en väldigt skadlig kultur. Det vet vi ju alla, säger Al-Sahlani.

”Arabvärlden är mer än bara olja”

Europaparlamentarikern brinner för jämlikhetsfrågor och fotboll.

– Jag älskar fotboll. Mina barn älskar fotboll. Jag kör dem var och varannan dag till träningen, både min son och min dotter. Jag vill att alla mammor och pappor i hela världen ska ha möjligheten att göra det. Att deras döttrar är med på samma villkor som deras söner. Det är fruktansvärt hur flickor och kvinnor diskrimineras inom idrotten, säger hon och utvecklar:

– I Sverige är det självklart att alla ska få idrotta, att tjejer ska få spela fotboll i shorts. Det är inget annat än mänskliga rättigheter. Varför kan vi inte unna människor i andra delar av världen att också ha det så? Där tror jag att idrotten måste bli mycket duktigare på att ta ställning. Det man har gjort är att ha utestängt stora delar av samhället, framför allt kvinnor och flickor. Är man okej med det? Där måste man ta sig en ordentlig titt i spegeln och fråga sig ”Vad fan håller jag på med?”.

Vad hoppas du att världen lär sig under VM?

– Att arabvärlden inte bara består av olja. Den består också av människor. I Mellanöstern finns så många människor vars rättigheter kränks dagligen, där demokratier inte är en självklarhet. De här människorna förtjänar mänskliga rättigheter, de är inte bara oljekällor.

Är det tudelat, att det nu kastas ett ljus över de här människorna och deras situation?

– Det där är en intressant fråga. Är det bra att ha evenemang i de här länderna? Ja, jag är tudelad. Migrantarbetarnas situation är så omskriven nu, det hade inte hänt utan VM. Men jag har jättesvårt att svälja det pillret. Vi borde kunna adressera problemen utan att ge de här länderna tillåtelse att arrangera stora idrottsevenemang. Vi måste kunna göra det, säger Abir Al-Sahlani.
TV: Backar gällande bindeln – efter Fifas hot

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Nya skrällar i VM eller håller favoriterna hela vägen?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset