Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vittnesmål om Zlatan: ”Många var livrädda”

Zlatan Ibrahimovic i Los Angeles Galaxys tröja.
Foto: USA TODAY NETWORK / BRACE HEMMELGARN-USA TODAY SPORT SIPA USA

Zlatan Ibrahimovic kom, såg, segrade – och lämnade ett bestående intryck på de han hade omkring sig – under sina två år i USA.

För första gången berättar nu hans gamla lagkamrater och tränare för The Athletic filterlöst om sin tid med Zlatan. 

Det är en historia om liknelser om Gud, skryt och upptåg som angränsar till mobbning.  

– Han gick över gränsen mot flera lagkamrater, det kan vem som helst vittna om, säger medspelaren Chris Pontius. 

När Zlatan Ibrahimovic lämnade Los Angeles Galaxy för en återkomst till Milan precis i början av 2020 så var avskedet till USA precis så zlataneskt man hade kunnat föreställa sig. 

Till en bild där han blickar ut över Los Angeles skrev svensken: ”Jag kom, jag såg, jag segrade. Tack Los Angeles Galaxy för att ni fick mig att känna mig levande igen. Till alla Galaxyfans – ni ville ha Zlatan, jag gav er Zlatan. Varsågoda. Historien fortsätter... men ni kan gå tillbaka till att titta på baseboll”. 

https://twitter.com/Ibra_official/status/1194719897592315904?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1194719897592315904%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Ftheathletic.com%2F2607878%2F2021%2F05%2F25%2Fzlatan-ibrahimovic-galaxy-mls%2F

Slutet blev därmed grandiost på samma sätt som entrén blev. 

Målvakten David Bingham kände, precis som alla i Galaxy, till Zlatan sedan tidigare när han kom till klubben. Och precis som alla andra hade han hört jämförelserna med lejon och att han kallade sig kung. 

– Man tänker att det inte finns en chans att han ska vara så där på riktigt, säger Bingham. 

Hollywood, GQ och det stormade omklädningsrummet

Men Bingham skulle bli överraskad. På det första lagmötet där alla andra fick träffa Zlatan klev svensken fram i omklädningsrummet och sa: ”Tror ni på gud?”

Efter en liten stund så svarade ett par lagkamrater jakande. 

”Okej”, svarade Zlatan. ”Då tror ni på mig”

Det är den första av många historier om Zlatans tid i USA som hans gamla lagkamrater nu delar med sig av för The Athletic.  

Vissa historier handlar om hur Zlatan fullständigt golvade alla när han medverkade i ”The Late Late Show with James Corden”.

– Han var som en blandning av Dennis Rodman och Allen Iverson, minns manusförfattaren Ian Karmel. 

– Han var så bra, han var lika bra som många skådisar är. 

Det är historier om hur han, likt ingen spelare i MLS någonsin gjort innan, krävt att få pryda omslaget på magasinet GQ för att ställa upp – och vad han krävde för att ställa upp på den omtalade bilden som prydda ESPN:s Body Issue.  

Det är historier om hur Zlatan frikostigt bjudit alla sina lagkamrater på grillfester och lyxiga fiskeresor. 

Zlatan på ESPN:s Body Issue-omslag.
Foto: Faksimil.

Det är även historier om hur han stormat in i motståndarnas omklädningsrum för att konfrontera motståndaren Nedum Onouha efter att de bråkat på plan. 

– Det var ett av de mest overkliga ögonblicken i min karriär, säger Onouha. 

– Sånt där händer aldrig. 

https://www.youtube.com/watch?v=dpI3eevXZhg

Historien om ”Kevin”

Medan vissa historier handlar om mindre smickrande beteende mot sina lagkamrater. Den kanske mest talande historien är den om ”Kevin”. 

Bara ett par veckor in på sin tid i USA så stod Zlatan på ett lagmöte och sa: ”I matcher som dessa behöver vi har lite mer bett, vi måste vara lite elakare. Som Kevin”

Ett uttalande som inte är så konstigt i sig. Problemet är att det inte fanns någon Kevin i Los Angeles Galaxy. 

När Zlatan fick frågan vem ”Kevin” var pekade han mot mittfältaren Perry Kitchen. 

– Jag tittade runtomkring mig för att försäkra mig om att det inte fanns någon Kevin bredvid mig. Sen sa jag: ”Menar du mig? Jag heter Perry, det står ju skrivet över mig här på skåpet”, säger Kitchen om händelsen. 

”Ja”, svarade Zlatan. ”Du är Kevin”

Kitchen var chockad. 

– Killen var så självsäker alltså. Han stod där och försökte säga till mig att jag inte visste vad jag hette.

En annan lagkamrat, Chris Pontius, minns detta väl. 

– Han kallade Perry ”Kevin” varje dag i ett och ett halvt år. Jag lovar, om han hade sett Perry i dag hade han sagt: ”Hur är läget Kevin?”. 

Zlatan kramas med ”Kevin”
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA/IBL SIPA USA

Vittnesmålen om Zlatan: ”Många var livrädda” 

Det var inte det enda Kitchen fick utstå. Zlatan kände att mittfältaren Kitchen ibland inte klarade av att slå låga, hårda bollar fram mot Zlatan, utan i stället slog passningar med för mycket skruv. 

Zlatan ska flera gånger på matcher skrikit: ”Kevin, det räcker med banan-bollarna nu”

Zlatan stannade inte där. Innan en träning en gång så la han bananskal i Kitchens skor för att verkligen få fram sitt budskap.

Trots allt som framkommit här så säger flera gamla lagkamrater att Zlatan gillade Kitchen för att han spelade hårt och kompromisslöst, något Zlatan uppskattade. 

Men sättet att uttrycka sig bidrog till att, som Pontius uttrycker det, att flera spelare ”var livrädda” för Zlatan. 

– Han ville driva på alla för att vinna, det var sån han var. Men han gick över gränsen mot flera lagkamrater, det kan vem som helst vittna om, säger Pontius. 

Bland de som ska ha fått utstå värst påhopp från Zlatan nämns David Bingham, Rolf Feltcher och Sebastian Lletget 

– Det var svårt att spela mot Zlatan i MLS, men det var svårare att spela med honom, säger Galaxys förre assisterande tränare Dom Kinnear. 

– Det var helt galet. Zlatan var inte rädd för att få någon typ av fördel mot en, vare sig det var fysiskt eller psykiskt. För många av hans lagkamrater var det väldigt tufft, för han utmanade dem varje dag.

”Ett helt rum i sitt hus för bara Fortnite”

En som kan berätta hur det känns är Chris Pontius. 

Pontius, en mittfältare, gjorde sitt 50:e mål i karriären i begynnelsen av Zlatans tid i Galaxy. Han gratulerades av så gott som alla lagkamrater. 

Utom Zlatan. 

”Chris, 50 mål? Det är ingenting. När jag lämnar Galaxy kommer jag ha gjort fler mål för klubben än vad du gjort i hela din karriär”, sa han.

Zlatan hade då gjort 22 mål på sin första säsong i klubben, men slitit med skador. Så Pontius bestämde sig för att slå vad med svensken.  

De slog vad om tusen dollar (ca 8500 kronor) och sen tog det fart. Zlatan var ostoppbar under hela sin andra säsong i LA och nådde 52 mål totalt. Pontius minns att Zlatan log stort mot honom när han gjorde sitt 52:a och sista mål för Galaxy och visste att han skulle behöva betala. 

Nästa dag kom Pontius till träningsanläggningen Dignity Health Sports Park där Zlatan satt med sin son Maximilian och spelade Fortnite. 

– Zlatan hade ett helt rum i sitt hus bara för att spela Fortnite med sitt barn, säger Pontius. 

Så Pontius räcker över pengarna varpå Zlatan vänder sig till Maximilian och säger: ”Vet du hur många Fortnitetokens vi kan köpa för detta?”

Pontius minns hur han blev förvånad. Han trodde aldrig att Zlatan, som tjänat enorma pengar under sin karriär, skulle ta emot pengarna. 

– Så jag sa: ”Skänk dem till välgörenhet eller något. Lägg inte dem på Fortnite”

Zlatans svar? 

– Chris. Jag spenderar dina pengar precis hur fan jag vill. 

Zlatan om mobbninganklagelserna 2020

Historierna från USA liknar de anklagelser som framkom i Olof Lundhs bok ”Landslaget enligt Lundh” på hösten förra året, där spelare och ledare vittnar om hur Zlatan Ibrahimovic skällde ut och tryckte ner andra spelare i landslaget. 

En mångårig ledare i landslaget berättade då anonymt för Aftonbladet att ”det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla”

Uppgifterna tillbakavisades då av bland andra Lars Richt, landslagschef under 20 års tid och SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand. 

– För mig är det inte någon mobbning, utan mer saker som sker på elitnivå, sa Richt. 

– Den svartmålningen som görs av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna ställer jag inte upp på, sa Sjöstrand. 

Efter att Zlatan vunnit guldbollen, sin 12:e, svarade även han på anklagelserna. 

– Det blir lite dagisnivå när dom uttalar sig där hemma, när dom tror sig veta. Det blir för litet för mig. Jag är ute i världen, men dom där hemma uttalar sig. Det är inte ens lönt att lägga energi och fokus på det, för det är en helt annan dimension vi pratar om. Det är inte ens jobbigt. Det triggar mig inte, det blir på dagisnivå. Det blir som om jag ska gå ut och har med mig min hund och jag ska slå bort bollen och han ska gå och hämta den till mig… Det är på den nivån. Jag vet inte om jag ska skratta eller tycka synd om dom människorna, sa han till Aftonbladet då. 

SportExpressen har sökt Zlatan Ibrahimovic för en kommentar via AC Milan och hans agent Mino Raiola, dock utan framgång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.