Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vissa protester tillåts: ”Visar gärna var vi står”

Caroline Seger
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Politiska protester har alltid varit förbjudet under OS.

IOK har nu lättat på de reglerna, rapporterar New York Times.

– Man hoppas ju att de börjar förstå att det hör mycket ihop och att vi ska få ha våra åsikter, säger Caroline Seger.

Onsdag och andra dagen av träning för det svenska damlandslaget i fotboll. De befinner sig i japanska Fukuoka, som ligger på norra delen av ön Kyushu och har kust ut mot havet. 

Det var något som landslaget tog vara på när de under förmiddagen körde ett pass på stranden.

– Skönt att komma ut, det är otroligt varmt, men fin miljö och skönt att kunna röra sig utanför hotellet, säger Caroline Seger som gör sitt fjärde OS. 

Madelene Janogy är imponerad över hur staden ser ut. 

– Det är mäktigt, jag bor med Julia (Roddar), så vi pratar ofta om det. Att det är så häftigt det vi får uppleva, säger hon. 

Protesterar – om tillfälle ges 

Under fotbolls-EM så har protesterna mot rasism – den gest där spelare går ner på knä före avspark – och pride-flaggor varit ett hett samtalsämne. 

I OS har det alltid varit förbjudet att ta politiska ställningstaganden. I dagarna kom emellertid uppgifter om att IOK internationella olympiska kommittén, lättat på det, det skriver New York Times. Nu tillåts en mindre logga, eller en liten gest för ett ställningstagande. 

– Naturligtvis så hoppas man ju att de börjar förstå att det hör mycket ihop och att vi ska få ha våra åsikter, men man kan inte tycka till om precis allting heller, säger Caroline Seger. 

Hon fortsätter:

– Det är så här det ser ut allting och nu och kan vi vara med och påverka, försöka vara förebilder och någonstans styra deras sätt att tänka åt rätt håll så vill man ju gärna göra det som idrottare, säger hon. 

Siktar på medalj

Däremot så kommer idrottare inte att få protestera under pågående tävling eller medaljceremonier, skriver New York Times. Så någon knäböjning innan match lär det inte bli för Seger och resten av det svenska laget. 

– Det är så som vi har känt hela tiden, det har varit helt naturligt för oss, det är en fråga där vi gärna visar var vi står. Det är helt naturligt för oss att göra det, säger hon. 

Sverige inleder sitt gruppspel mot USA, som alltid varit en stor nation inom fotbollen på damsidan. Däremot har de trubbats av en aning de senaste åren och svenskorna är medvetna om.

– Ja verkligen. Jag tycker att från VM så har vi tagit stora kliv, vi har en otroligt stark trupp och allt runtomkring är så proffsigt, säger Madelen Janogy.  

– Gör vi det vi ska så går vi förhoppningsvis långt, för vi är så bra. Ja men att vi tar medalj, säger hon. 

Caroline Seger är också inställd på medalj på nytt. Hon var med och bärgade Sveriges OS-silver i Rio de Janeiro för fem år sedan. 

– Det är klart att vi siktar på medaljer, säger hon avslutande. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.