Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Villkorstrappan slopas efter flera års konflikt

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Villkorstrappan har skapat en stor konflikt inom svensk fotboll.  

Nu skrotas den, skriver Sef-basen Mats Enquist på Twitter. 

”Ett grymt bra besked”, meddelar han.

Polisens villkorstrappa har varit en av de mest omdiskuterade ämnena inom svensk fotboll de senaste åren. Den infördes 2019 och då blev polisen mer offensiv i inte minst jakten på pyroteknik. 

Användande av det innebär att klacksektioner reduceras och flaggor förbjuds – bland annat. Kritiken från fotbollssupportrar blir hård och en segdragen konflikt inleds. 

I februari kunde SportExpressen berätta att det fanns splittringar inom polisen gällande villkorstrappan – och nu är den ett minne blott, enligt Sef-basen Mats Enquist. 

Villkorstrappen ersätts av strukturerad och långsiktig samverkan mellan polisen och föreningarna, meddelar han. 

Möte med Polisen i dag om den nya nationella idrottstrategin. Villkorstrappan försvinner och ersätts av en strukturerad och långsiktig samverkan mellan polis/idrott/förening. Den utmärkta dialog vi har haft en längre tid resulterar i ett grymt bra besked! NU ska vi samverka!”, skriver Mats Enquist på Twitter. 

Mats Enquist utvecklar sina tankar för SportExpressen. 

– Det var med stor glädje jag tog emot beskedet. Det fanns en viss förväntan inför mötet, men också en oro. Men det är klart, när rikspolischefen undertecknar ett dokument med punkter som låter som ljuv musik i våra öron, då är det svårt att inte bli glad. En stor eloge till polisen.

Har tidigare kritiserats

I grund och botten är villkorstrappan ett verktyg där polismyndigheten, utifrån ordningsläget, i olika steg kan upprätta villkor för klubbar som arrangerar publika evenemang. 

– Namnet ”Villkorstrappan” försvinner och ersätts med ”Proportionsprincipen”. Polisen ställer sig frågan, vad är egentligen rimligt? De kommer ha långsiktiga mål i stället för det här ryckiga arbetet som har upprört så många de senaste åren. Det här är starten på något bra. Det ligger mycket arbete bakom och kommer krävas mycket arbete i framtiden, vi ska ju efterleva målen, men jag är oerhört glad just nu, säger Enquist. 

Villkorstrappan har tidigare kritiserats av flera fotbollsstjärnor, bland annat Ola Toivonen och Pontus Jansson som under februari formulerade ett öppet brev till polisen.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och återigen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och istället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete var ledorden”, skrev de i brevet. 

– Det är ingen krigsförklaring, utan en vädjan att ta upp dialogen igen mellan supportrar och polis, sa Toivonen då. 

Pontus Jansson reagerar nu glatt på beskedet att villkorstrappan slopas. 

”Otroligt besked”, skriver han på Twitter. 

https://twitter.com/matsenquist/status/1377215558186328068?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1377215558186328068%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fotbollskanalen.se%2Fallsvenskan%2Fsef-basens-besked-villkorstrappan-skrotas%2F

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.