Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Victoria fyller 100

I kväll spelar Victoria Svensson sin hundrade landskamp - och blir den nionde medlemmen i en mycket exklusiv klubb. Helst vill hon fira med en seger mot Serbien-Montenegro.
Hon debuterade för åtta år sedan.
I kväll gör Victoria Svensson sin 100:e landskamp.
- Först och främst siktar jag två år framåt, sedan får vi se vad som händer, säger jubilaren.
Sverige spelar mot Serbien/Montenegro i Växjö i kväll - och kan kvalificera sig för EM-slutspelet i England nästa år. - Visst är vi favorit, men det gäller att gå in med rätt inställning. Numera finns det inga lätta matcher. Menar Victoria Svensson. Läget var lite annorlunda 1996 - det år "Vickan" debuterade i landslaget. Det är förresten mycket som hänt, både på och utanför planen. - Ja, utvecklingen är enorm. I dag är det exempelvis mycket, mycket tuffare konkurrens om platserna i laget. Victoria var 19 år när hon i oktober 1996, borta mot Italien, fick hoppa in med 15 minuter kvar. - Då spelade jag i Nittorp i division ett. Det skulle nog inte kunna ske i dag att någon som inte är allsvensk spelare kommer med i landslaget. Vad minns du av debuten? - Inte så mycket mer än att jag var enormt nervös. Vi vann i alla fall med 1-0 och Malin Swedberg gjorde målet.

Spikrakt uppåt

Victoria fick vänta till sin tredje landskamp - mot Holland i Algarve - innan första landslagsmålet kom. Därefter har det blivit ytterligare 37 stycken. Hennes egen karriär har pekat spikrakt uppåt under de här åren. Förra säsongen var magnifik - seger i skytteligan, SM-guld med Djurgården, tilldelades Diamantbollen för andra gången, uttagen i världslaget och det totala genombrottet under VM-slutspelet. Det var då hon blev "Vickan" med svenska folket. - Trycket och uppmärksamheten, och då tänker jag inte bara på massmedia, har blivit betydligt större.

Inte 100 till

Victoria är 26 år (fyller 27 på tisdag) och har förhoppningsvis många säsonger framför sig. - Men jag tror inte att det blir 100 landskamper till, säger hon och skrattar. Nu ser jag två år framåt, med OS i år och förhoppningsvis EM nästa år. Längre vill jag inte planera. Kvällens EM-kval i all ära, men årets höjdpunkt blir naturligtvis OS i augusti. Då hoppas också Victoria att få den enda titel hon egentligen saknar. - Att få vinna ett stort internationellt mästerskap vore fantastiskt. Det drömmer jag om. Vi var ju så nära i VM senast.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!