Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi vill gå genom kvalet obesegrade”

Caroline Seger ser fram emot matchen mot Slovakien.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Gerhardsson har varit förbundskapten för Sverige i drygt fyra år.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Slovakien borta på tisdagskvällen.

Sedan är EM-kvalet över för de svenska fotbollsdamerna.

– Att gå igenom ett kval obesegrade är viktigt, säger lagkaptenen Caroline Seger.

Efter segern hemma mot Island med 2-0 för en dryg månad sedan var den svenska platsen till fotbolls-EM i England 2022 klar.

Nu återstår det bara en match. Sedan kan det här kvalet läggas till handlingarna.

Men en match borta mot Slovakien första december, som inte gäller något, låter inte speciellt lockande.

Eller?

– Alla matcher då vi kan samlas är viktiga för oss när vi nu kan blicka framåt mot sommaren och OS. Att ha ett felfritt kval i ryggen är betydelsefullt, säger Caroline Seger på måndagskvällens digitala pressträff.

– Det är en viktig landskamp för oss oavsett. Det är ju skönt att vi redan är klara, men vi har tappat mycket tid i år när vi inte har kunnat ha alla samlingar som vi tänkt. Det är viktigt att få en möjlighet att slipa på detaljer, stora som små.

Slovakien förlorade stort mot Sverige

Seger ser Slovakien mot en bra motståndare. Laget ligger trea i kvalgruppen. Enda gång man har släppt in många mål var mot just Sverige 7 oktober, då svenskorna vann med 7-0.

– Det är ett försvarsmässigt bra lag. Det blir en tuff uppgift för oss att luckra upp deras försvar.

Var hämtar du din motivation ifrån när det inte finns något att spela om?

– Som fotbollsspelare fungerar du så att varje match är viktig för min del. Och även i min roll som lagkapten. Motivationsmässigt är det naturligtvis inte som inför en VM-final, men alla matcher vill man ju vinna. Det räcker för att motivera mig.

En vinst på tisdagen och ni har alltså inte förlorat en match i EM-kvalet.

– Det är viktigt för oss som lag att vi håller en nivå, så vi inte går ut och avslutar den här resan mot EM på ett negativt sätt. 

Gerhardsson: ”Imponerande att se”

Förbundskapten Peter Gerhardsson är smått tagen av de 23 spelarnas inställning.

– Oavsett om det rent poängmässigt inte betyder så mycket vill alla här prestera på max. På träningarna har samtliga varit väldigt fokuserade. Alla här går för att få starta, konstaterar Gerhardsson.

– Det är imponerande att se spelarnas förmåga att plocka fram hundra procent. Vi har spelare som varit med väldigt mycket, men det går inte att hitta någon som slår av på farten. Jag blir lika glad, men inte överraskad, varje gång det är på det sättet. Den delen är fantastisk med det här jobbet.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.