”Vi tappade fokus – det var rockstjärnestatus på laget”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Bronslaget från 1994 tappade fokus och missade därför efterföljande mästerskap.

Det menar Pontus Kåmark.

Han är dock inte ett dugg orolig när det kommer till mentaliteten i damlandslaget.

– Jag har inte sett något stabilare svenskt landslag, säger Viaplay-experten.

Den förde detta landslagsbacken ingick som bekant i det mytomspunna bronslaget från VM 1994 och är väl kanske främst ihågkommen för sin punktmarkering av turneringens storstjärna Romario.

Under de senaste 18 åren har Pontus Kåmark följt det svenska damlandslaget på nära håll – och han ser en tydlig skillnad när han jämför med sin egen landslagskarriär.

– Det var rockstjärnestatus på hela laget, och det blev inte bra. Vi tappade fokus. Det var väldigt mycket snack om pengar, proffskontrakt, bilar och klockor, säger han.

– Vi tappade känslan och passionen. ”The eye of the tiger” försvinner när man blir mätt och gör annat runtomkring. Vi ska även komma ihåg att Sverige överpresterade 1994. Vi kunde ha åkt ut redan i gruppen men lyckades ta oss vidare. Damerna tog sig vidare på ren överlägsenhet i OS.  

Kåmark: ”Lika bra som de bästa”

Under fredagskvällen ställs Sverige mot Slovakien i VM-kvalet och Kåmark ser ljust på framtiden för laget som fick med sig en andra raka silvermedalj från OS i Tokyo.

– Det här landslaget är inte bland molnen. Efter ett silver knyter man näven. Man vet att man är lika bra som de bästa i världen. Man behöver inte överprestera. Jag har jobbat på alla mästerskap sedan 2003 och inte sett något stabilare svenskt landslag. Jag har en stor tro på den närmaste framtiden, säger han.

Han fortsätter:

– Från silversuccé i Rio 2016 till att vara missnöjda med en silvermedalj i OS-turneringen efter, det tycker jag är talande för var Sverige befinner sig. 

Förhoppningsvis kan finalförlusten mot Kanada fungera som tändvätska inför kommande mästerskap.

– Det var otroligt surt, men det kan fungera som ett avstamp mot nya mästerskap. Man är inte mätta och självförtroendet är på topp. Sverige är före Tyskland i världsrankingen och jagar USA som man städade av i OS med tyngd och kvalitet. Det är galet bra. Jag har inte sett ett svensk landslag uppträda på det viset tidigare. 

– Sverige har tagit gigantiska kliv och aldrig varit närmare att vara världsledande än nu. 

Slovakien-Sverige spelas klockan 17.00 och sänds i Viaplay/TV6.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.