Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har fått större respekt men också förtjänat det”

Hanna Glas, Olivia Schough och Lina Hurtig.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Hanna Glas i segermatchen mot Japan.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Bayern München-proffset Hanna Glas.
Foto: MUTSU KAWAMORI/AFLO/SHUTTERSTOCK / MUTSU KAWAMORI/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TOKYO. En match från OS-final för fotbollandslaget. 

Och Sverige har inga problem med att vara stora favoriter i semifinalen mot Australien. 

– Det tar vi bara som ett stort tack och ett kvitto på hur bra vi är, säger Hanna Glas.

Direkt när det stod klart att Australien skulle ställas mot Sverige i OS-semifinal kastade Tony Gustavssons lag över favoritskapet på Blågult. 

Med fyra lag kvar i damernas OS-turnering pratas de om Sverige som en stor guldfavorit. Något som inte är så vanligt för Peter Gerhardsson och det svenska landslaget. 

Senaste mötet – för drygt en vecka sedan – mellan Sverige och Australien slutade med 4–2-seger för Sverige. Men det är den första matchen som gör att ”The Matildas” förbundskapten, Tony Gustavsson, ser Sverige som stora favoriter även i dagens möte. 

– De har varit det bästa laget så här långt. Den första matchen och framför allt den första halvleken mot USA var den bästa halvlek jag någonsin sett ett svenskt damlandslag spela. Jag var oerhört imponerad. Men jag tycker att om man kollar tillbaka på matchen senast så har vi också grejer som kan såra dem, konstaterar han. 

”Aldrig varit favoriter till ett guld”

Peter Gerhardsson har under åren påpekat att han inte gillar ordet underdog, utan går hellre in som favorit i en match vilket blir fallet nu. 

– Blir man favorit så är det ganska enkel matematik, det betyder att du presterat och gjort något bra. Det är mer ett bevis på att du gjort saker rätt och desto fler lag du kan vara favorit mot desto bättre. Det är bara att gilla läget, säger han. 

Den rutinerade målvakten Hedvig Lindahl kan inte dra sig till minns om det någon gång varit det här läget inför medaljmatcher. 

– Jag tror aldrig vi varit favoriter till ett guld, men vi har haft chansen tidigare, säger Lindahl.

– Det känns inte hellre fabricerat att folk tycker vi är favoriter, utan det är människor som sett oss spela och som tycker att vi har spelat bra fotboll. Själva har vi känt ett tag att vi har möjlighet att spela bra mot alla lag, sen vet man att i en turnering är det mycket andra faktorer som spelar in.

Spelarna: ”Bygger respekt”

Många i det svenska laget menar att favoritskapet inte bara kom över en natt. Utan att det vuxit fram genom åren där VM i Frankrike blev en stor katalysator till hur andra ser på landslaget. Hanna Glas uppskattar att de nämns i diskussionerna om guld.

– Jag tycker det är jättekul. Det är många spelare i toppklubbar som är vana att vara i den sitsen så det ger oss ännu mer självförtroende, det tar vi bara som ett stort tack och ett kvitto på hur bra vi är, säger hon.

Där tongångarna gällande Sverige ändrades sedan bronset 2019

– Även om det tagits brons och OS-silver innan det så känns det som de pratas om oss på ett annat sätt. Jag tycker vi har fått större respekt men också förtjänat det. Det är bara kul att folk får upp ögonen på oss, men vi har alltid vetat om vår kapacitet.  

Glas får också medhåll av Olivia Schough som delar uppfattningen om VM som en stor del i det, men även hur laget presterat under OS. Med fyra segrar, tolv gjorda mål och endast tre insläppta. 

– Jag tror att vi bygger upp en respekt mer och mer, det började under VM och nu har vi gjort det bra. Så absolut tror jag att fler och fler har respekt för oss, men det handlar om att vi ska göra jobbet, Olivia Schough. 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

LÄS MER: Hemligheten bakom Sveriges succé 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.