Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hemliga spelet kring landslagsblåsningen

Rickard Olsson ledde årets Fotbollsgala. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Henrik Schyffert i inslaget med landslagsspelarna Foto: TV4

Rickard Olsson summerar Fotbollsgalan som "bra och värdig".

Nu berättar programledaren om spelet bakom kvällens kanske mest uppskattade inslag. 

– Vi fick kalla fötter och tänkte: “Ska vi spela upp det här på Fotbollsgalan? Då kanske de blir förbannade för att vi har lurat dem", säger Olsson. 

För Rickard Olsson var det första gången på femton år som han programledde Fotbollsgalan. Och så här dagen efter hedersuppdraget är han nöjd med hur kvällen fortlöpte. 

– Min första reaktion när jag fick frågan var min första reaktion: “Nej!”. Det är ju en extremt svårjobbad publik. Många älskar att häckla den här galan. Men jag var inne och kollade på vår hashtaggen, och där var det ganska milt. Trollen finns ju alltid där, men det var väldigt ofarligt. Det måste ha varit en bra gala, sett till reaktionerna. En bra och värdig gala, säger Olsson. 

Olsson om Fotbollsgalan

Vill du göra den igen nästa år? 

– Fick jag frågan i dag skulle jag göra det. Det var inte lika stelt som det brukar vara på Fotbollsgalan. Om det är ett steg i en riktning så skulle jag gärna göra det. 

Ett av kvällens mest uppskattade inslag kom när Olsson lämnade över till ett förinspelat humorinslag med Henrik Schyffert. I klippet regisserade Schyffert flera herrlandslagsspelare som hade lockats till en tv-studio för att spela in en film för en fiktiv reklamkampanj: "Utan boll, ingen koll". 

 

 

Rickard Olsson vid landslagets bord. Foto: TV4

Sanningen bakom sketchen

Sketchen, där Schyffert bland annat fick Mikael Lustig att "dabba" och Guidetti att rappa, möttes av rungande skratt på galan. 

– Den satt som en smäck. Jag stod precis vid Guidetti. Han småskämdes och garvade, men han bjöd på sig själv. Det är härligt, säger Olsson. 

Men inför galan var produktionen inte helt övertygade om att landslagets reaktion skulle vara så storsint. 

– Vi fick kalla fötter och tänkte: “Ska vi spela upp det här på Fotbollsgalan? Då kanske de blir förbannade för att vi har lurat dem.” Då spelade vi upp det för dem och de tyckte att det var roligt, säger Olsson. 

– Det är befriande med idrottare med självdistans. Det var stort av dem. 

– Vi spelade inte upp det för att de skulle få censurera. Det var en schysst gest för att inte göra bort dem på galan. Så att de inte skulle känna sig avklädda. 

 

”Då får man skylla sig själv"

En annan huvudrollsinnehavare på galan var tveklöst Zlatan Ibrahimovic. Han rörde, sin vana trogen, upp starka känslor när han skämtade om att alla närvarande var där för hans skull. Olsson var dock "team Zlatan". 

– Jag är Zlatanist. Han är härlig. Jag älskar att vi har såna karaktärer i vårt Vasaloppssamhälle där alla åker i samma spår. Han var fantastisk i går, generös och härlig. Sen att han skojar lite, det är bara härligt. Vill man missförstå det så får man väl skylla sig själv. 

Har du hört att Nilla Fischer tyckte att det var "onödigt" sagt? 

– Då får hon tycka det. Alla får tycka vad de vill. Han får väl skoja om att vara Zlatan? Självdistans är befriande. 

 

LÄS MER: Fischer om Zlatans ord: ”Onödigt sätt att uttrycka sig på”