Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi fick inte prata om det – vi blev tystade”

8 Det står nu klart att Cristiano Ronaldo inte åtalas för våldtäkt.
Foto: ITALY PHOTO PRESS / ZUMA PRESS/IBL
Foto: PRIVAT
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ALESSANDRO DI MARCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Petronella Ekroth är klar för NENT Group
Foto: NENT Group

Hon beskriver det som sitt livs tuffaste år.

Nu är Petronella Ekroth, 29, tillbaka i Sverige med ett nytt tv-jobb och kontrakt med Djurgården i bakfickan.

– Jag är bara så tacksam att allt på något sätt bara fallit på plats.

För SportExpressen berättar Petronella Ekroth om munkavlen i Juventus, det nya tv-jobbet och damfotbollens framgångsvåg i världen.

Solen steker över Kristinebergs IP i centrala Stockholm.

Inom kort väntar videoanalys och fotbollspass för Djurgårdens damlag på den snudd på felfria gräsmattan.

På läktaren sitter en harmonisk Petronella Ekroth som är tillbaka i Stockholm efter ett år som proffs i italienska Juventus.

– Det var långt ifrån någon självklarhet att jag skulle komma hem. Men jag är jätteglad att det blev så nu, att jag fått komma hem och landa, säger Ekroth.

”Trodde någon skojade med mig”

I början av juli rekryterades Petronella Ekroth som Viasats nya fotbollsexpert där hon ska ha fokus på Premier League.

Själv trodde hon inte det var sant när samtalet kom från Tommy Bark, kanalansvarig på NENT Sport.

– Jag trodde det var någon som skojade med mig först. Jag trodde inte jag skulle få det här erbjudandet redan nu. Men jag är skittaggad och tycker det ska bli jättekul, säger hon.

Ekroth förklarar att hon vill ”nörda ner sig” i fotbollen ännu mer.

– Jag själv är ju aktiv och har ett spelarperspektiv på ett annat sätt. Jag har förståelse för hur saker och ting ser ut. Det är alltid lätt att sitta på sidan och säga vad man ska göra och inte göra, men det gäller att förstå att vissa situationer inte alltid är så lätta som man kanske kan tro.

”Konkurrent” med lagkamraten 

Det kryllar inte av kvinnliga fotbollsexperter på tv-sidan i Sverige. Särskilt inte som jobbar med herrfotboll.

Men Petronella Ekroth och lagkamraten Irma Helin, som jobbar för konkurrenten Discovery, är två av dem.

– Skitroligt! Vi är lite konkurrenter trots att vi spelar i samma lag, haha. Nej, vi ser det självklart inte så. Vi tycker bara det är kul att kunna prata, hjälpa och stötta varandra i det här uppdraget och få varandra att utvecklas. Det är skitkul, ju fler kvinnor som kan komma in i herrfotbollen desto bättre. Sen måste vi visa att vi kan och inte bara sitter där för att vi är kvinnor. Men det är häftigt att vi kvinnor tar för oss. Och Irma är verkligen superduktig.

Efter ett år i Juventus är Petronella Ekroth tillbaka i Stockholm och svensk fotboll då hon skrivit på för gamla klubben Djurgården säsongen ut.

Ett år som kantats med stora succéer på fotbollsplanen men ett desto tyngre år mentalt.

– Jag mår mycket, mycket bättre nu när jag fått lite distans till det. Men jag känner fortfarande hur tufft det var, säger hon.

Upplevde särbehandling i Juventus

Ekroth berättar att hon redan i vintras var inne på att bryta sitt kontrakt med Juventus.

– Men jag kände att nej, jag ska ta mig igenom det och försöka titta i ett längre perspektiv och utveckla mig som spelare och människa. Jag är glad för det, att jag höll hög klass fotbollsmässigt och gjorde det jag var där för att göra: prestera på planen, säger hon.

– Men det var mycket runtomkring som var väldigt speciellt. Min och deras syn på hur man respekterar och behandlar människor är olika. Jag kände inte att vi utländska spelare behandlades på samma sätt som de italienska, fortsätter hon.

Petronella Ekroth upplevde särbehandling från tränar- och spelarhåll.

– Allt är givetvis inte rättvist hela tiden. Men det var väldigt många situationer där jag stod och tappade hakan och undrade om jag var med i dolda kameran. Lite ”händer det här? Är jag verkligen med om det här?”. Men man vänjer sig och det är bara att anpassa sig till där man är. Jag fattar att det finns olika sätt att hantera saker på, men vissa saker är inte okej, säger hon. 

Petronella Ekroth är inte rädd för att säga vad hon tycker och stå för sina åsikter, vilket inte minst märks på hennes Twitterkonto.

I höstas trädde Kathryn Mayorga fram i tyska Der Spiegel och berättade att hon blivit våldtagen av Juventusstjärnan Cristiano Ronaldo.

I artikeln berättar Mayorga sin version av vad som hände Las Vegasnatten i juni 2009.

Ronaldo, som hela tiden nekat till anklagelserna, stöttades av Juventus på Twitter.

”Cristiano Ronaldo har de senaste månaderna visat sin otroliga professionalism och sitt engagemang, vilket uppskattas av alla i Juventus. Händelserna som enligt uppgift hände för nästan tio år sedan förändrar inte den uppfattningen, som delas av alla som har kommit i kontakt med den här stora mästaren”, skrev Juventus, vilket väckte starka reaktioner i fotbollsvärlden. 

Fick inte uttala sig om Ronaldo-fallet

Petronella Ekroth berättar nu att de blev förbjudna att kommentera någonting som hade med Ronaldos våldtäktsanklagelse att göra.

– Det fick vi inte prata om. Vi blev tystade till att inte nämna det överhuvudtaget. Man fick inte tycka till om saker och ting, utan man skulle hålla låg profil och jobba efter klubbens värderingar. På det sättet blev man väldigt stängd och jag kände att mina egna åsikter kanske försvann. Man blir verkligen Juventus på något sätt, och får ställa in sig i vad de anser är rätt och fel, säger hon.

– Där kände jag mig lite instängd i bland, jag tänkte mycket ”Vad får jag göra? Vad får jag inte göra? Vem är jag?”. Jag tror de hade lite svårt med att jag gärna ville ha åsikter och jag tror det kanske var därför jag hade lite tuffare än vad andra också hade. För mig är det viktigt att säga ifrån om jag tycker att något är fel och det står jag för. Sedan har jag självklart inte alltid rätt heller.

”Växer jättemycket av det”

Petronella Ekroth beskriver det som sitt livs kanske tuffaste år men att hon blivit mycket starkare som människa.

– Jag har upplevt det tidigare när jag varit skadad att man klarar fan mer än vad man tror. Men jag tror att man hamnar i vissa situationer av en anledning ibland och jag tror mycket på att motgångar är något positivt. Man växer jättemycket av det och även om man tror att man aldrig kan ta sig ur det så gör man det. Och då blir man sjukt stark på andra sidan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.