”Vem vet hur det hade kunnat sluta”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: UWESPECK / WITTERS BILDBYRÅN
Foto: BVB / BILDBYRÅN
Foto: TOIN DAMEN / PROSHOTS BILDBYRÅN
1 / 7

Alexander Isak, 22, har hittat rätt – både i landslaget och i Real Sociedad.

Men vägen dit har inte varit spikrak.

– Jag tycker fortfarande att det var ett bra beslut att gå dit (till Dortmund), säger han till Fotbollskanalen. 

Isak slog igenom extremt tidigt, som 16-åring, i AIK. Han tog allsvenskan med storm och skrev på för Dortmund – i en jätteövergång – i januari 2017. 

Steget från tryggheten i norra Stockholm till den tyska storklubben visade sig vara stort för den 17-årige anfallstalangen. Det blev skralt med speltid, men han ångrar inte flytten.

– Det är väl bara att ta situationen utifrån vad den är. Jag tycker fortfarande att det var ett bra beslut att gå dit (till Dortmund), men jag kände i den situationen jag var att det var ett bra att gå på lån till holländska ligan, en fotboll där det kanske är enklare att få fart på karriären, säger han till Fotbollskanalen och svarar på en fråga om det kan vara positivt med en motgång:

– Jag har inte så mycket att jämföra med, men jag är där jag är i dag och det hade jag inte varit om jag inte hade tagit just den vägen jag gjorde. Vem vet hur det hade kunnat sluta om jag hade gjort på ett annat vis.

Hyllades av legendaren

Alexander Isak imponerade i sommarens EM och gjorde det mesta rätt. Han hyllades internationellt och kallades för en ”exceptionell talang” av den före detta storspelaren Gary Lineker. Och det florerade många rykten om Real Madrid och andra intresserade storklubbar. 

Det blev ingen flytt.

I stället valde 22-åringen att förlänga kontraktet med Real Sociedad, en belöning för mängder av fina prestationer de två senaste säsongerna.

”Tankarna kan flyga förbi”

Nu är han fullt fokuserad på VM-kvalet mot Grekland och efter det att göra en stark säsong i La Liga. Men tänker han aldrig på att skriva på för en riktig storklubb, som spelar regelbundet i Champions League?

– Det är klart att tankarna kan flyga förbi, men å andra sidan är det inte så realistiskt så jag lägger inte alltför stor vikt på det, nu är vi mitt i en säsong, då känns det lönlöst att tänka på framtiden, säger Isak till Fotbollskanalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.