Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Värsta jag varit med om – var en parodi”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Håkan Ericson ledde Sverige under fotbollstävlingarna i OS 2016.

I efterhand ångrar han att han ens åkte dit.

– Det är nog det värsta jag har varit med om, säger Ericson i podcasten Parken Södra.  

Håkan Ericsons aktier var skyhöga 2016. Då hade han året före vunnit ett sensationellt EM-guld med U21-landslaget – och nu ville många att OS i Rio de Janeiro skulle bli en liknande succéföreställning. 

Men succén uteblev – med råge. Sverige hamnade sist i sin grupp efter oavgjort mot Colombia och förluster mot både Nigeria och Japan. 

Framför allt hade Ericson förtvivlat svårt att samla ihop ett konkurrenskraftigt lag. Hela 53 spelare tackade nej till OS, och Sverige ställde upp med ett lag fattigt på stora namn. 

”Värsta jag varit med om”

I podcasten Parken Södra skräder Ericson inte orden om upplevelsen. 

– Det är jäkligt tråkigt att säga och låter lite övermaga, men det är nog det värsta jag har varit med om. Förutsättningarna var extremt dåliga. Vi fick egentligen inte ihop ett lag. Vi åkte ner med 21 spelare, men vi skulle egentligen ha 23. Fyra dagar innan hade vi ett snack med förbundsledningen om vi överhuvudtaget skulle åka eller inte. Så på håret var det, säger Ericson i podcasten.  

– Det är inte bara så att en spelare lämnar återbud och så kallar man in en annan. Pusslet rasar hela tiden. Man har en idé om hur man ska spela, och så lämnar en eller två återbud och så får man göra om det. Exempelvis så åkte vi till samlingen utan en enda forward. 

– Det var parodi. 

”Spelarna tog vansinniga beslut”

Även förutsättningarna på plats i Brasilien spelade till Sveriges nackdel, menar Ericson. Blågult spelade sina tre gruppspelsmatcher i den beryktade Manaus-djungeln i 37 graders värme och 76-procentig luftfuktighet. 

– Spelarna sa efter sju, åtta minuter, då kollade de på klockan och sa: ”Det här kommer aldrig att gå”. Det var bland det otäckaste vi har varit med om. Spelarna tog vansinniga beslut. De kämpade för att kunna genomföra matchen, säger Ericson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.