Lilian Thuram protesterar mot Donald Trump i Stockholms stadshus. Foto: Läsarbild.Lilian Thuram protesterar mot Donald Trump i Stockholms stadshus. Foto: Läsarbild.
Lilian Thuram protesterar mot Donald Trump i Stockholms stadshus. Foto: Läsarbild.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Världsstjärnans protest mot Trump i Stockholm

Publicerad

Lilian Thuram är en legendraisk fransk fotbollsspelare. Ikväll blev han utnämnd till hedersdoktor vid Stockholms Universitet och valde då att göra ett tydligt ställningstagande – mot Trump.

Lilian Thuram är en fransk fotbollsspelare känd för sina år i italienska Parma och Juventus, och spelade i Frankrikes landslag mellan 1994-2008.

Efter fotbollskarriären har han startat en stiftelse för att motverka rasism och har höjt rösten politiskt, bland annat för möjligheten för par i samkönade relationers rätt att adoptera.

På fredagskvällen utsågs han till hedersdoktor vid Stockholms Universitet för hans arbete mot rasism, vilket uppmärksammas vid en ceremoni. Inför ett fullsatt Stockholms stadshus valde han att göra ett ställningstagande, och gick ner på ett knä i protest mot USA:s president Donald Trump.

Lilian Thuram hyllades

Lilian Thuram hyllades med en stor applåd, och de båda andra hedersdoktorerna, journalisten Susan Faludi och professorn Ansgar Nünning, knäböjde med honom.

Det har gått en våg av protester mot presidenten och rasism bland idrottsstjärnor den senaste tiden. Mest känd är kanske Colin Kaepernick, som för att protestera mot polisens våld mot svarta knäböjde under nationalsången. Nu står han utan kontrakt i NFL den här säsongen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag