Världsstjärnans protest mot Trump i Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lilian Thuram protesterar mot Donald Trump i Stockholms stadshus.
Foto: Läsarbild.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lilian Thuram är en legendraisk fransk fotbollsspelare. Ikväll blev han utnämnd till hedersdoktor vid Stockholms Universitet och valde då att göra ett tydligt ställningstagande – mot Trump.

Lilian Thuram är en fransk fotbollsspelare känd för sina år i italienska Parma och Juventus, och spelade i Frankrikes landslag mellan 1994-2008.

Efter fotbollskarriären har han startat en stiftelse för att motverka rasism och har höjt rösten politiskt, bland annat för möjligheten för par i samkönade relationers rätt att adoptera.

På fredagskvällen utsågs han till hedersdoktor vid Stockholms Universitet för hans arbete mot rasism, vilket uppmärksammas vid en ceremoni. Inför ett fullsatt Stockholms stadshus valde han att göra ett ställningstagande, och gick ner på ett knä i protest mot USA:s president Donald Trump.

Lilian Thuram hyllades

Lilian Thuram hyllades med en stor applåd, och de båda andra hedersdoktorerna, journalisten Susan Faludi och professorn Ansgar Nünning, knäböjde med honom.

Det har gått en våg av protester mot presidenten och rasism bland idrottsstjärnor den senaste tiden. Mest känd är kanske Colin Kaepernick, som för att protestera mot polisens våld mot svarta knäböjde under nationalsången. Nu står han utan kontrakt i NFL den här säsongen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.