Premium:

Världsstjärnans plan: Bygga ett imperium i Linköping

Det finns de som pratar om ett nytt fotbollsimperium.

Om hur pengar ska strömma in från Qatar, världsstjärnor ansluta från Ghana och talanger göras redo för spel i de allra största ligorna.

Sedan finns det de som menar att allt bara är ett luftslott.

Vad är det egentligen som händer kring herrfotbollen i Linköping?

En gång för länge sedan fungerade baracken som en tillfällig mataffär. Nu gör den nytta som klubblokal åt division 3-laget BK Ljungsbro.

– Du vill ha en rundtur!? Det finns inte så mycket att se.

Sportchef Henrik Junfalk skrattar till. Lagledare Uffe Johansson bryter in.

– Ska du inte visa vårt stora ledarrum?

Det rymmer precis tre stolar och ett litet bord.

– Vi är väldigt trångbodda. Baracken är … Vi måste … Vi vill …

Göra något åt stället. Henrik Junfalk säger det utan att använda de exakta orden och berättar vidare att de har funderat på att slå ut en vägg för att bygga om, men att de inte vågar av rädsla för att allt ska rasa ihop.

Halv sex börjar spelarna trilla in. De som inte är iväg på semester vill säga.

– Jag tror inte att vi blir mer än 12, 13 spelare på träningen i dag, säger Henrik Junfalk.

De blir elva.

En av de sista att anlända är skyttekungen Nils Lindsten. Han är skadad, kanske borta hela hösten. I händerna balanserar han dricka och mat från hamburgerkedjan MAX.

– Är pommesen kalla eller?

BK Ljungsbros klubblokal. Bokstäverna får kämpa för att hålla sig kvar på väggen. Detsamma gäller målarfärgen.
Foto: Linus Petersson
Henrik Junfalk, sportchef i BK Ljungsbro.
Foto: Linus Petersson

Henrik Junfalk frågar oroande. Häften av maten tycks vara hans.

Jag undrar om det inte borde vara sportchefen som fixar mat till skyttekungen, för att hålla honom nöjd och därmed ointresserad av eventuella lockrop från klubbar högre upp i seriesystemet?

– Jag göder honom med sådana där pingvinstänger. Sponsorgodis.

Sedan ska det även sägas att de eventuella lockropen behöver vara extremt högljudda för att ens nå fram till Nils Lindsten. Sommaren 2022 finns det inget herrlag i hela Linköpings kommun, Sveriges femte största sett till folkmängd, som spelar högre upp i seriesystemet än BK Ljungsbro.

– Det är lite genant. 

Henrik Junfalk menar det verkligen.

– När man är i andra städer och pratar om fotbollen i Linköping och säger att man är sportchef i stans bästa lag frågar de: ”Jaha, spelar ni i ettan eller?”. ”Nej, division 3”. Då blir det: ”Vadå, har ni inget bättre lag?”. Det säger allt om staden egentligen. Det finns ingenting.

Några timmar tidigare har jag pratat med flera personer som tror sig kunna förändra det där. På ett sätt som känns smått overkligt.

Folk minns knappt senast Linköping hade ett lag i Sveriges högstadivision på herrsidan. Inte konstigt, det har inte hänt på nästan 50 år. Klubbarna hette IF Saab och BK Derby, de gjorde varsin säsong i allsvenskan under 70-talet. 

Det har gjorts flera försök att lyfta herrfotbollen i staden sedan dess. Allra senast i form av FC Linköping City. Klubben bildades 2013 genom en sammanslagning av FK Linköping och FC Syrianska Linköping. Ambitionerna var höga.

– Vår plan är att vi ska vara i allsvenskan inom sex år, sa sportchef Michel Aldemir.

De var inte jättelångt ifrån att lyckas. Efter att ha vunnit division 3 (2013) och division 2 (2017) slutade laget trea i division 1 (2019), bara tre poäng ifrån kvalplatsen till superettan. Därefter? År av kaos. 

Det rapporterades om kontraktsbrott, sponsorbråk, misstankar om matchfixning och om en manager som stängdes av efter han ska ha kallat en domare för ”köpt” och ”horunge”. 

Det ryktades om uttalanden som kunde tolkas som rasistiska, unga talanger som skälldes ut och om utländska spelare som fick sova i omklädningsrummen på hemmaarenan efter att ha blivit utsparkade från sina lägenheter.

Det försöktes med den tidigare rapparen Ken Ring och den tidigare Djurgårdens IF-tränaren Carlos Banda i ledande roller. Sedan tog allt slut.

Inför årets säsong beviljades klubben inte elitlicens på grund av förfallna skulder. FC Linköping City degraderades till division 3. 

Linköping arena.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON

Några månader senare skickades klubben ur även den serien efter att ha lämnat walk over till en bortamatch mot Hvetlanda GIF. De skyllde på hyrbilsproblem, men fick inget gehör hos Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté.

Nu är FC Linköping City på väg att avvecklas, att läggas ner.

Murdock Amartey anlände till klubben i vintras. Han var målvaktstränare innan han plötsligt blev klubbchef. Enligt honom ville de utnyttja hans stora kontaktnät.

– Jag ville gärna hjälpa klubben. De visste att jag hade kontakter, men när jag kom in såg jag att det inte var något jag kunde hjälpa till med. Då hoppade jag av direkt.

I dag vill han inte ha något med klubben att göra, knappt ens prata om den verkar det som. Istället har han dragit igång ett nytt projekt, en fotbollsakademi. Startdatumet var den 29 maj i år. Namnet: Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.

På akademins hemsida går det att läsa att deras syfte är att utveckla unga talanger och erbjuda dem till ”elit fotbollsklubbar i hela världen”. Utöver det vill man sätta Linköpings kommun på världskartan och förbättra livet för människorna som bor där.

– När jag flyttade hit kunde jag inte förstå att Sveriges femte största stad inte har någon bra herrfotboll. Jag forskade lite i hur det kommer sig att inget herrlag lyckas här. Jag tänkte att de kanske inte har varit så noggranna med ungdomslagen. Inget lag kan lyckas utan ungdomslagen. Då tänkte jag att vi ska hjälpa ungdomarna att nå deras drömmar. 

Under forskningstiden kom Murdock Amartey fram till ytterligare en slutsats.

– Jag pratade med många här. De sa att folk bara kommer och snackar mycket, inget händer.

Det är det som har varit felet genom åren?

– Ja, de har snackat för mycket och inte gjort det de har sagt.

Det finns personer i Linköping som tror att Murdock Amartey är likadan. Vi återkommer till det.

Först: Te.

– Vill ni ha en stor eller liten kopp?

Från sin lägenhet i Linköping styr Murdock Amartey Linköpings nya akademi.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / Jeppe Gustafsson

Det är lunchtid och Murdock Amartey har välkomnat in till sin lägenhet i Linköping. Nu reser han sig upp från den stora soffan i vardagsrummet och vandrar iväg mot köket. På vägen passerar han den nästan ännu större tv:n och ett skåp med priser. De är från hans målvaktskarriär.

Murdock Amartey gick under namnet William Amamoo då. Varför han inte kallar sig för det nu är känsligt att gå in på, menar han.

– Men jag har inte bytt namn. Jag heter William Murdock Amartey Amamoo. Jag har tagit det i mitten.

Teet serveras tillsammans med kakor. William Murdock Amartey Amamoo återvänder till soffan och berättar att han föddes i Ghana, men lämnade hemlandet redan när han var 14, 15 år. Han flyttade till en akademi i Rumänien för att spela fotboll.

Murdock Amartey har en lång och prisbelönt spelarkarriär bakom sig.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / Jeppe Gustafsson
Murdock Amartey gjorde bland annat tre A-landskamper för hemlandet Ghana.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / Jeppe Gustafsson

Därifrån tog karriären honom till Ungern, Egypten, Israel, Malta – och Sverige. Murdock Amartey kom hit för första gången runt 2005. Han skrev på för en klubb i division 5. 

– Jag var i Rumänien. Då hade jag en agent som ringde mig. Han sa: ”William, jag har en klubb för dig i Sverige”. ”Okej, i högstaligan?”. ”Nej”. ”I andraligan?” ”Nej”. ”Tredjeligan?”. ”Nej”. Då började jag blir arg! Haha! Men Sverige är bra, karriären tog fart, säger han som representerade flera svenska klubbar, däribland Vasalunds IF och Degerfors IF, innan han lade av, blev målvaktstränare, klubbchef i FC Linköping City och nu president i Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi. Det är titeln han uppger när jag frågar.

Han styr akademin hemifrån lägenheten och från ett litet kontor som han säger att han har fixat i en annan del av staden.

– Vi har begärt kontor på hockeyarenan (Saab arena, reds. anm.). Kommunen har sagt att de återkommer så snabbt som möjligt.

Utöver det kommer Linköping arena vara akademins bas, enligt Murdock Amartey. Invigd 2013, byggd för 7 400 åskådare. Det är där Linköping FC, topplag i damallsvenskan, spelar sina hemmamatcher. Det var där FC Linköping City gjorde det.

– Arenan är klar, den kan vi använda. Så länge man betalar får man arenan. 

Tanken är att ha plats för 50 spelare i varje åldersgrupp, sex till 21 år. Det blir … 800 spelare totalt. Det låter extremt.

– Det är inte att vi måste ha 50, men det utryms. Har man 50 kan man anmäla två lag till serie i varje nivå.

Det kostar mellan 2 000 och 6 500 kronor att vara med. Då ingår fem träningspass i veckan samt en hel del utrustning. Kommer man utifrån och vill bo i Linköping kan det lösas.

– Där har vi inga problem. Vi har redan haft kontakt med några aktörer i stan.

Som ska fixa lägenheter?

– Ja.

Hur ska ni locka till er spelare då?

När lokaltidningen Corren ställde en liknande fråga svarade Murdock Amartey: ”Bland annat via Instagram”. Där har de runt 200 följare.

Nu säger han:

– Vi kommer bjuda in alla ungdomar upp till 21 år. Vi stänger inte dörren för någon.

Om inga kommer, vad gör ni då?

– Vi har fått väldigt många mail, det kan jag säga redan nu. Och några föräldrar har ringt om att deras barn vill komma in. Även tränare erbjuder sig att träna här.

– Vi kommer också ha ett projekt som heter ”Fotboll efter skolan”. Det finns några ställen som är utsatta här i Linköping, det försöker vi tackla.

Hemsidan för Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.
Foto: Skärmavbild

Kritikerna: ”Det är ett luftslott”

Allt låter spännande, samtidigt är många skeptiska. Flera personer kring fotbollen i Linköping som jag pratar med beskriver satsningen som ett luftslott. Alltså som en illusion, en orealistisk framtidsdröm. Mikael Bornehav är en av dem. Han är spelarutbildningsansvarig i Stångebro United, en ungdomssatsning som i dag har verksamhet upp till 16 år. 

– Det kommer inte att bli något. Det är återigen ett luftslott, säger han till Corren.

För mig utvecklar han:

– Om man tittar på det som har hänt Linköping City bakåt i tiden och så kommer det här med. Man bara: ”Nej hjälp, lägg av!”. Det känns som någon efterföljare. En akademi med en person som inte är från Linköping och som aldrig har verkat i Linköping. Det är inte vad staden behöver.

Hemsidan för Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.
Foto: Skärmavbild

Mikael Bornehav suckar.

– Det blir inte trovärdigt förrän man ser det. Och man har gett upp i Linköping. 

Så pass att det just nu ”känns så in i helvete hopplöst” kring herrfotbollen, enligt Bornehav.

– Det är därför folk inte tror på sådant här. 

Det är lätt att förstå Mikael Bornehavs och alla andras tveksamhet. Dels med tanke på historien, dels med tanke på att de första stegen med Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi inte har varit fläckfria.

När Murdock Amartey sitter i sin lägenhet och berättar om de storslagna planerna är akademin ännu inte registrerad som en förening, Östergötlands fotbollförbund bekräftar det. Så länge de inte är det kan de inte bedriva någon tävlingsverksamhet. Amartey menar att de har en ”konstant, konstant” dialog.

Trots skriverier om provspel och en inplanerad match mot en nederländsk akademi har de inte heller genomfört en enda aktivitet. De filmer på målvakter i träning som har publicerats på akademins Instagram-konto är tydligen från Gefle IF där Murdock Amartey tidigare var målvaktstränare.

Akademins hemsida känns dessutom ihopkastad. Det blandas engelska och svenska i meningar. Det förekommer mängder av stavfel. Vissa stycken är faktiskt närmast oläsbara. Som det här, i den del som rör projeket ”Fotboll efter skolan”:

”Will call their parents to see if they are åt Home or Amy reasons they are not there. Those ego are det om the are 12 to 15 cam train untill their parents comes for them. But before the training, we gather to eat mellanmoåll ex youghourt macka and also the laktos intolerans”.

Därutöver visar det sig att delar av akademins publicerade strategi är rakt av kopierad från Dundee United Community Trust, en organisation som jobbar med att förbättra livet för människor i och omkring den skotska staden Dundee. På ett ställe i texten har till och med ”Dundee” missats att bytas ut mot ”Linköping”.

Jag kontaktar Dundee United Community Trust som i ett mailsvar skriver att de inte är involverade eller har någon kännedom om Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi.

Murdock Amartey:

– Han som tog hand om det tog inspiration av Dundee. Då hade namnet kommit med. Han hade inte redigerat det ordentligt.

Amartey tillägger:

– Men det är exakt ett sådant projekt som vi vill göra. Jag har pratat med Dundee, de som är där. 

De är inte arga över att ni har kopierat deras strategi?

– Man får ta inspiration. Man har sett många presidenter ha samma tal som George Bush, det är inte fel.

Ett par dagar efter intervjun frågar Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi, via sitt Instagram-konto, om det är någon som kan ta hand om deras hemsida. ”Kontakta oss gärna”.

Personerna i Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi

President

Murdock Amartey


Verkställande direktör

Asamoah Gyan


Kommentar: Fotbollsspelare med meriter från bland annat Udinese Calcio (Italien) och Sunderland AFC. (England). Har gjort 109 landskamper för Ghana, men inte spelat fotboll på över ett år. Hans senaste klubb var Legon Cities FC (Ghana). ”Jag har inte lagt av än! Jag började träna för en och en halv vecka sedan. Det går bra. Det är ett program på åtta veckor, sedan ska jag se hur kroppen reagerar och bestämma vad jag ska göra”. Om det blir en flytt till Sverige kanske han kan spela i en allsvensk klubb? ”Definitivt, men jag är snart 37 år. Haha!”.


Styrelsen

Anthony Annan


Kommentar: Fotbollsspelare med meriter från bland annat FC Schalke 04 (Tyskland) och Rosenborg BK (Norge). Har gjort 67 landskamper för Ghana. Tillhör just nu finska TPS. Enligt Murdock Amartey är han en av ”skaparna” till akademin. De två ska ha pratat om idén redan när han var i FC Schalke 04.


Marin Mitran


Kommentar: Sportchef i FC Buzău (Rumänien). Är, enligt Murdock Amartey, god vän med Fifas president Gianni Infantino: ”Han har kontakter. Det kommer vi använda ordentligt för spelarna som är bra”. ”Mitran var den som sålde mig från Rumänien”.


Kvinna 1


Kvinna 2


Kommentar: Enligt Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademis stadgar ska styrelsen bestå av max fyra personer. Två är ännu inte presenterade på hemsidan. Båda är kvinnor, enligt Murdock Amartey. Han vill dock inte avslöja deras namn. ”En är väldigt, väldigt kunnig på fotbollsvärlden. En har varit en fru till en av Sveriges absolut största talanger. Jag kommer avslöja sedan”.


Övrigt

John Paintsil, Scout/Tränare


Kommentar: Tidigare fotbollsspelare med meriter från bland annat Fulham FC (England) och Hapoel Tel Aviv FC (Israel). Har gjort 89 landskamper för Ghana. Lade av 2016. Driver nu John Paintsil Football Academy i Ghana. Är en nära vän till Murdock Amartey.


Dario Bonetti, Teknisk direktör


Kommentar: Tidigare fotbollsspelare med meriter från bland annat Juventus FC (Italien) och AS Roma (Italien). Har gjort närmare 250 Serie A-matcher. Var manager i FC Sopron (Ungern) när Murdock Amartey var där. ”Bonetti är som en pappa för mig”. Ska, enligt Murdock Amartey, vara nära vän med Diego Maradona.


Claudio Bozzini, Chef för målvaktsavdelningen


Kommentar: Tidigare fotbollsspelare med meriter från bland annat Inter Milan (Italien). Var Murdock Amarteys målvaktstränare i FC Sopron (Ungern): ”William skulle ha träffat mig ännu tidigare, då hade han blivit ännu bättre”, säger Bozzini.


Mohammed Mohsen, Life Patron


Kommentar: Beskrivs som en fotbollsadministratör och affärsman i Qatar, Egypten och Arabvärlden. Ska ha varit en av Murdock Amartey agenter när han spelade i Egypten. ”Han ska vara bakom projektet”. Om det innebär att bidra med pengar vill Murdock Amartey inte riktigt svara på.


P. Jefferson, Business Development/Director


Kommentar: Uppges arbeta som advokat i London. Det är också den rollen hon ska fylla i akademin, enligt Murdock Amartey: ”Hon är vår advokat och PR-ansvarig i de afrikanska länderna och England”.


Utöver nämnda personer finns det en mängd positioner som inte är presenterade på Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademis hemsida. Däribland en team manager, en doktor, en chefsscout och en person som ska ”ha kontakt med förbundet”.

Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi hintar om nyheten kort innan de gör den officiell. ”Vi kan i dag medela att en av Afrikas absolut bästa Spelare har skrivit på för Vår projekt och kommer att anlända i Linköping i början av Augusti 2022. Läs mer på vår hemsida imorgon”, skriver akademin på Instagram den 13 juli.

Det handlar om Asamoah Gyan. Han som är Ghanas främste målgörare genom tiderna. Han som har spelat tre VM-slutspel och tillhört klubbar som Udinese Calcio (Italien), Stade Rennais FC (Frankrike) och Sunderland AFC (England).

Om folk har varit skeptiska till projektet tidigare så eskalerar det nu. Asamoah Gyan? Till Linköping?

– Han är min barndomskompis. Vi växte upp tillsammans och spelade i samma landslag i Ghana, P17, P23 och A-lag. Jag ringde honom och sa: ”Det här ska vi göra”, förklarar Murdock Amartey.

Asamoah Gyan tilldelas titeln ”Managing Director” i Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi. Enligt Amartey kommer han få helt fria händer och ”styra ordentligt”.

Till sin hjälp kommer han ha flera andra välkända namn. På akademins hemsida presenteras John Paintsil och Anthony Annan, båda har gjort över 50 landskamper för Ghana och tillhört klubbar i några av Europas största ligor. Murdock Amartey pratar om dem som ”nära vänner”. Nu får de olika roller i projektet. 

Detsamma gäller de tidigare italienska spelarna Claudio Bozzini och Dario Bonetti. Den sistnämnde har gjort närmare 250 Serie A-matcher.

– Folk frågar: ”Vad ska Asamoah göra i Linköping?”. ”Vad ska Bonetti göra i Linköping? Har han inget för sig?”.

Har han inte det? Har inte alla det? John Paintsil tycks driva en akademi i Ghana, till exempel. Dessutom har Asamoah Gyan och Anthony Annan ännu inte avslutat sina spelarkarriärer.

– Det handlar om relationer. Det är därför de kommer. Bonetti är som en pappa till mig. Han sa: ”Bara du finns där så kommer jag”. Han har jättestort kontor i Italien, håller på med massor av grejer. 

Bozzini och Bonetti tycks ha varit målvaktstränare respektive manager i FC Sopron (Ungern) när Murdock Amartey spelade där för snart 20 år sedan.

– De ser det här som något bra som kan hjälpa hela Linköping. Om Asamoah ska lämna allt och komma till Linköping måste det vara bra.

Asamoah Gyan.
Foto: ZP / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Hör Asamoah Gyans samtal med reportern Linus Petersson

Även om ni har bra relationer, varför vill en person som Asamoah Gyan lämna allt och komma hit?

– Projektet. Om vi får hjälp av alla aktörer är ambitionen att vara som Nordsjälland. De har lyckats genom Essien (Michael), en barndomskompis till oss. De började med spelare från Ghana. 

I dag är FC Nordsjälland en av Danmarks största klubbar.

– Skillnaden mellan Nordsjälland och oss är att vi mest kommer hjälpa svenska spelare.

Så, ni ska inte bara vara en akademi? Ni ska ha ett seniorlag också?

– Vi kommer inte bara ha en akademi, även A-lag med ambition att nå eliten. 

Allsvenskan?

– Om det går. Det är inte omöjligt. 

Asamoah Gyan vill bygga ett imperium

Murdock Amartey har pratat med flera klubbar i kommunen och försökt övertala dem om att lämna över deras serieplats. Alla har sagt nej. Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi ser därmed ut att få inleda sin seniorresa i botten av seriepyramiden.

– Vi vill nå division 1 så fort som möjligt. Det hade varit bra om vi hade minst ett superettan-lag här.

Murdock Amartey pausar.

– Du ska få prata med dem.

De involverade personerna, alltså. Han plockar fram sin telefon och testar att ringa Asamoah Gyan. Inget svar. 

John Paintsil. Inget svar.

– Han kanske tränar.

Claudio Bozzini. Inget svar.

– Han ligger nog på stranden och solar!

Sedan ringer Asamoah Gyan plötsligt upp. Hade jag inte, några dagar tidigare, fått bekräftat av anfallarens manager Samuel Anim Addo att det pågår diskussioner med Interkontinental fotbollsklubb Linköping akademi hade jag haft svårt att tro att det faktiskt är han i andra änden.

Samma sak med Anthony Annan som jag också får prata med över telefon. Där är det hans finska klubb, TPS, som hjälper till att få uppgifterna kring Murdock Amarteys akademi bekräftade.

– Du kan inte spela fotboll för evigt. Det kommer en tid när karriären tar slut. Vi vill hjälpa unga spelare att nå deras mål, det är därför vi vill förverkliga det här, säger Anthony Annan.

Asamoah Gyan är Ghanas främste målskytt genom tiderna. Anfallaren har gjort 51 mål på 109 A-landskamper.
Foto: ZP / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Asamoah Gyan instämmer och lägger till:

– Det ser intressant ut att bygga ett imperium. Att bygga en akademi är som att bygga ett imperium. Att ha bra spelare som kommer från akademin och blir några av de bästa i världen, det är vårt mål.

Enligt Murdock Amartey har de redan i dag kontakter med klubbar runt om i världen som, citat: ”Andra inte har”. Han vill dock inte säga vilka klubbar det rör sig om.

Varför gör ni det här Linköping och inte i ert hemland Ghana, till exempel?

Asamoah Gyan svarar:

– Det är en del av planen. Vi måste börja någonstans. William bor där, vi pratade om det. Jag lyfte ämnet att börja i Ghana. Därför måste jag komma till Sverige och se platsen. Jag är säker på att Ghana kommer vara involverat, vi har mycket talang där. Om vi kombinerar allt tror jag att det kommer vara en bra sak. Det är en del av planen.

Och du kommer hit?

– Jag ska prata med William, vi ska bestämma när jag ska komma. Det är en viktig sak. Jag kan inte vara här och ge instruktioner. Jag måste vara där och se vad som pågår. 

Många är skeptiska till projektet här i Linköping, de tror inte att det kommer bli verklighet. Vad säger du till dem?

– Vad jag kan säga är att allt är möjligt. Du kan inte tvivla på någons ambitioner. William är väldigt, väldigt seriös. Jag, som en tidigare lagkamrat, måste stötta det. Göra rätt saker för att det ska bli en framgång. Vi vill skapa något som folk aldrig trodde. Det är en bra plan och vi är redo att jobba.

Anthony Annan:

– Om alla är ombord och vi får allt vi behöver kan vi göra det stort. Det är inga tvivel om det.

Samtalen avslutas. Jag ber Murdock Amartey ta vid. Vad tänker han kring att det finns många som inte tror på det projekt som han har dragit igång?

– De tror inte att de här spelarna kommer för att de inte vet vilka resurser vi har. Vilka kontakter vi har tillsammans.

Anthony Annan i HJK Helsingfors tröja. Och i duell med Sören Rieks, i dag i Malmö FF.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Vad gäller resurserna så står det, i akademins strategiplan, att en total budget på en miljon dollar är godkänd av styrelsen och partners för de kommande sex åren. 

– Det är mer än så, säger Amartey och nämner en summa i närheten av 19 miljoner dollar, alltså nästan 200 miljoner svenska kronor.

– Vi kommer ha en av Sveriges absolut största budgetar. Jag kan säga att vi har en allsvensk budget.

Varifrån kommer pengarna?

– Det är många aktörer som vill göra något bra från utlandet. Kontaktnätet är stort.

Kan du berätta vilka de är?

– Jag kan bara säga att det är en från Qatar. Jag kan också säga att det är någon annan från Egypten. Och jag kan säga en från USA. Men vi stänger inte dörren för någon från Sverige.

Men du vill inte säga namnen på de här aktörerna?

– De kommer när vi ska ha presskonferens. Vi ska ha presskonferens. Då kommer de dyka upp.

När blir det?

– Jag tror att det blir nästa månad.

I augusti, på Linköping arena. Då ska även Asamoah Gyan och flera av de andra stora namnen finnas på plats, är det tänkt.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Jag kommer inte vara involverad. Jag kommer bara ge dem till de som måste ta hand om projektet. 

På er hemsida syns en stor reklambild för Qatar Airways, är företaget en sponsor?

– Vi kommer flyga många gånger med dem. Det är något som jag kan berätta mer om sen.

Så, det är en sponsor?

I ett inlägg på Instagram beskrivs Qatar Airways faktiskt som ”our partners”, alltså ”våra partners”.

– Det vill han från Qatar inte avslöja förrän han är här. Han som tar hand om hemsidan var snabb, det skulle inte vara ute.

”Han från Qatar” är troligtvis Mohammed Mohsen. En affärsman som även tycks verka i Egypten.

Några dagar senare förtydligar Murdock Amartey i ett sms: ”Ang Qatar. En av vår patroner är från Qatar och Egypten och vår ledare kommer att flyga Qatar Airways. Inte hela laget. Det är bara vår ledare som ha de avtalet”.

William Amamoo under hans spelarkarriär. Här i Vasalunds IF.
Foto: JOEL MARKLUND / JOEL MARKLUND © BILDBYRÅN

Ville först köpa en klubb i Sverige

Qatar Airways logotyp finns även med på de bilder av akademins gulsvarta matchtröjor som har publicerats på hemsida. 

Jag söker Qatar Airways presstjänst utan resultat.

Vad vill de utländska aktörerna få ut av sina investerade pengar?

– Jag har sagt att det känns som att herrfotbollen är ordentligt skadad i Linköping. Det är jättesynd. Jag har sålt in idén att den här staden behöver ett elitlag. Det är folk som tror på projektet.

Men varför vill personer från Qatar, Egypten och USA lägga pengar i Linköping?

– De är mina kompisar. Eh ... De är mina kompisar. Jag har sålt idén till dem och de vet att det är något som kan fungera. De ville först köpa en klubb.

Men efter att de blev bekanta med 51-procentregeln var det inte längre aktuellt, enligt Amartey.

– De sa: ”Vi kan inte bara köpa 49 procent”. När det här projektet kom upp var det bäst. De vill pumpa in ordentliga pengar.

Men om ni ska bli en förening måste ju era medlemmar fortfarande ha 51 procent av rösterna, ni har koll på det?

– Mm, det vet vi. Det är vi som har skapat det och ambitionen finns att hjälpa till.

Har ni några medlemmar i dag?

– Inte många, men det kommer komma.

– Och allt vi gör kollar vi med förbundet så att det är okej. Vi vill inte göra något som man inte får göra.

Vad blir projektets nästa steg?

– Bjuda in alla spelarna. Föräldrarna. 

När?

– Vi hade tänkt dra i gång i slutet av månaden, men på grund av Gothia Cup måste de hem och vila lite. Vi sätter i gång efter det.

I augusti. Då även presskonferens alltså ska hållas.

– Sedan måste kommunen vara med. Folket som jag tar hit är inte bara för fotbollens skull. Världen måste rikta ögonen hit. Det är många grejer som pågår i Östergötland. Om jag tar hit stora namn kommer världen börja följa Linköping. 


– Kan du sätta ut koner för en engelsk kvadrat?

BK Ljungsbros träning har inletts.

– Vad gör Uffe?

Flyttar mål. Därmed har sportchef Henrik Junfalk inget val. Det är bara att ge sig ut på planen och assistera huvudtränare Jens Wisén.

Raderna med koner blir inte speciellt raka. Kanske funderar Junfalk alldeles för intensivt på hur han ska ersätta skyttekungen Nils Lindsten inför höstsäsongen? Någon behöver nog plockas in, annars riskerar Linköpings just nu bästa herrlag att trillat ner i division 4. De balanserar farligt nära strecket.

Trots det, kan ni bli klubben som lyfter Linköpings herrfotboll? Jag frågar Henrik Junfalk när han har klivit av planen och upp på en av träläktarna.

– Det finns kapacitet att vara en stabil division 3-klubb på övre halvan. Det är det vi strävar mot. Sedan, att ta oss upp till tvåan … det känns orealistiskt just nu. 

Sportchef Henrik Junfalk agerar konsättare under BK Ljungsbros träning.
Foto: Linus Petersson

Så, vad är din lösning på krisen kring herrfotbollen här?

– Det jag tror skulle kunna lösa frågan snabbast möjligt är Linköping FC. Om den loggan kommer på bröstet, då blir det nog lite drag runt det. Men de verkar inte ett dugg intresserade, de vill ha sitt damlag.

Riktigt så illa är det inte, men nästan.

– Det är ett väldigt stort steg att ta och det kräver en stor eftertanke om man ska göra det. Men jag vill inte stänga en sådan diskussion. Om man kollar på plussidan så skulle det vara unikt. I vanliga fall är det herrlag som startar damlag, vi skulle göra det omvända. Det skulle borga för ett starkt jämställdhetsperspektiv. Det som talar emot är vi har varit framgångsrika med det koncept vi har haft, säger Paul Lindvall, ordförande i Linköping FC.

Finns det någon diskussion kring att starta ett herrlag i dag?

– Inte någon ordentlig, men jag har fått lite frågor och det har varit lite skriverier. Då svarade jag ganska tydligt nej. Det är efter de förutsättningar som råder nu. Vårt fokus i år är damfotbollen och att nå den där tredjeplatsen.

Kanske ligger allt hopp därmed i Murdock Amarteys och Asamoah Gyans händer? Eller i Mikael Bornehavs?

Under vårt samtal är han faktiskt inte bara uppgiven kring dagens herrfotboll i Linköping. Han är också hemlighetsfull kring dess framtid.

– Vi håller på med lite projekt, men det är långtifrån klart, säger han.

Överväger ni att dra igång en seniorverksamhet?

– Det kommer vi göra på ett eller annat sätt, men det är också under arbete. Så vi vet inte.

Vad handlar projekten om då?

– Jag kan inte prata om det, tyvärr. Då är risken att jag dödar det.

Men det rör herrfotbollen i Linköping?

– Ja, absolut.

– Jag hör av mig i augusti.