”Var trötta på Ibras obarmhärtiga kritik”

Zlatan Ibrahimovic – här är hans karriär
Zlatan Ibrahimovic har lämnat LA Galaxy.
Foto: KAT / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Nu är det Javier ”Chicharito” Hernandez som är lagets anfallsstjärna.
Foto: LI GA / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
”Många var trötta på Ibras obarmhärtiga kritik”, säger journalisten och LA Galaxy-experten Kevin Baxter.
Foto: USA TODAY NETWORK / BRACE HEMMELGARN-USA TODAY SPORT SIPA USA

På lördagskvällen inleder Los Angeles Galaxy sitt liv efter Zlatan Ibrahimovic. 

Zlatan har ersatts av den mexikanska stjärnan Javier ”Chicharito” Hernandez och enligt LA Times Kevin Baxter har det varit ett välkommet skifte. 

– Många var trötta på Ibras obarmhärtiga kritik, säger han. 

”Nu kan ni återgå till att titta på baseboll”. 

Så skrev Zlatan Ibrahimovic själv på Instagram i novmber förra året efter att hans två säsonger långa sejour i MLS och Los Angeles Galaxy var över. En sejour som målmässigt får beskrivas som oerhört framgångsrik, då Zlatan gjorde smått otroliga 53 mål på 55 ligastarter, vilket gör honom till en av ligans mest profilerade målskyttar någonsin. 

Dessutom blev han en ambassadör för ligan och sporten med flertalet tv-framträdanden i stora talkshows, som Jimmy Kimmel och Late Late Show med James Corden. 

Men Zlatan uppmärksammades också för flera kontroversiella och kritiska uttalanden, mot såväl ligan som sina lagkamrater. 

LA Galaxys nya liv – utan Zlatan

Bland annat kallade han slutspelsformatet för ”skit” och sa – angående sina lagkamrater – att han var ”en Ferrari bland Fiats”

Enligt Kevin Baxter, som bevakar Galaxy för tidningen LA Times, så blev kritiken för mycket för flera av hans lagkamrater på slutet. 

– Jag har hört från flera spelare att situationen i omklädningsrummet var riktigt, riktigt dålig i slutet på förra säsongen, säger han. 

– Många var trötta på Ibras obarmhärtiga kritik. 

Blandningen av mål, färgstarka framträdanden och stenhård kritik gör att många experter har svårt att definiera vilket arv Zlatan lämnar efter sig. The Guardian skriver: ”Det är möjligt att det endast är minnen som Zlatan lämnar efter sig i Los Angeles. Men ibland måste man bara njuta av showen – och det bjöd Zlatan i alla fall på”. 

”Laget kommer att vara bättre nu”

Efter Los Angeles återvände Zlatan till Milan där han fått en positiv start med tre mål hittills. För att ersätta sin målkung värvade Galaxy in Javier ”Chicharito” Hernandez, 31, mexikanen som har ett förflutet i såväl Manchester United som Real Madrid. 

I och med den stora mexikanska diasporan i södra Kalifornien så ersätter Galaxy en spelare med enorm kommersiell dragningskraft med en annan. Men även om 31-åringen inte har debuterat än så börjar det från LA-håll redan talas om hur Chicharito gör Galaxy bättre. 

De senaste två åren har Galaxy varit produktiva framåt, men läckt som ett trasigt durkslag bakåt. The Athletic skriver att Zlatan bidrog minimalt i defensiven och att utan honom kan fokus ligga på att bygga ett mer balanserat lag. 

Kevin Baxter menar att det redan har gett resultat. 

– Det ser ut som att laget kommer att vara bättre nu. Chicharito spelar mer defensivt än vad Ibra gjorde och laget fungerar mer som en enhet. Chicharito kommer inte att göra 30 mål per säsong som Zlatan gjorde, men Galaxy kommer inte släppa in 59 mål heller, som de gjorde förra säsongen, säger han. 

Chicharito: ”Jag känner ingen press”

Galaxys general manager Dennis te Kloese säger att värvningen av Chicharito är en viktig pusselbit i just lagbyggandet. 

– Vi har alltid diskuterat hur vi ska fungera bättre som en enhet och att då få in en spelare med kvalitet och som är en bevisad ledare hjälper alla våra yngre spelare. Jag tror att vi har ett lag som – förhoppningsvis som en enhet – kan göra det riktigt bra, säger han till The Athletic. 

På lördag kväll får vi något typ av svar. Då möter Galaxy Houston Dynamo vilket blir Chicharitos första riktiga match med klubben. 

Att ersätta Zlatan och vara en ledare för den här gruppen är ett stort ansvar. Men Chicharito känner ingen press. 

– Jag vill inte bevisa mig för någon, jag vill bara spela. Jag vill bara göra mitt bästa för att hjälpa mitt lag och mina lagkamrater, så jag känner ingen press. Jag bara älskar att spela fotboll, säger han till LA Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.