Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var nog bland det sjukaste jag sett”

Anton Tinnerholm. Foto: Daniel Kristoffersson
Anton Tinnerholm och SportExpressens Daniel Kristoffersson.
Anton Tinnerholm.Foto: BILDBYRÅN
Anton Tinnerholm i MFF.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

ABU DHABI. Anton Tinnerholm lever fotbollsdrömmen på Manhattan. 

Nu berättare den förre allsvenske profilen som succésäsongen i MLS, framtiden, Behrang Safaris sjuka bröllopshälsning, sorgen efter avlidne MFF-ordföranden Håkan Jeppson - och att Tinnerholm inte tycker fotbollen får den uppmärksamhet den förtjänar i USA. 

– ”Han spelar bara soccer” säger man om Zlatan till exempel. För en annan är ju det helt sjukt eftersom fotboll är världens största sport.

Första året i MLS blev en personlig succé för Anton Tinnerholm. Högerbacken blev utnämnd till Årets försvarare i ligan och stormtrivs med livet på Manhattan. I år laddar New York City FC inför den kommande säsongen med ett träningsläger i Abu Dhabi. Vi slår oss ner på lyxiga Emirates Palace, ett hotell som kostade cirka 35 miljarder  kronor att bygga. 

- Det år så stort här att ska man ta sig någonstans måste man nästan alltid åka golfbil, säger Tinnerholm med ett skratt. 

Beskriv första året i MLS? 

– Första året var över förväntan så klart. Jag hade ju ingen aning om vad som väntade, jag hade inte ens sett någon match från ligan när jag skrev på. Men jag kände att det var det här jag ville gå på. 

– Jag träffade tränaren Patrick Vieira och han var väldigt noga med att förklara för mig hur jag skulle agera på planen och därför kom jag också in i laget på ett bra sätt. Och det är definitivt inget jag ångrar, jag trivs väldigt bra. Man tyckte man var bortskämd i Malmö FF, men det är inget mot för vad man är här. Det finns fantastiska förutsättningar vad det gäller anläggningar och allt annat. 

– Det är ju också mer folk runtomkring laget än vad det är spelare i truppen, säger han.  

Hjälpte det också att du fick en bra start?

– Ja, så klart. Jag har väl aldrig gjort så snygga mål som jag gjort här. Klart att det hjälpte och att jag satte mig i respekt hos lagkamrater och motståndare. Jag gjorde ju mål man bara kan drömma om. Jag som aldrig har gjort några snygga mål tidigare. 

– Sedan rullade det bara på, även för laget. Men vi var för dåliga på bortaplan för att vara med hela vägen och slåss om det tyvärr. 

Du blev utnämnd till Årets försvarare, hur var det?

– Som jag sa så gjorde jag mål man bara kan drömma om och fick en bra start. Det kändes bra hela året och sedan är det klart att det kändes bra att få den utmärkelsen. Starten i en klubb är väldigt viktig. 

– Spelarna som hade varit där ett tag tog hand om mig bra och nu försöker jag ta hand om de nya som kommer. 

Foto: BILDBYRÅN

Anton  Tinnerholms liv i New York

Hur är det att bo på Manhattan?

– Det är högt tempo och New York är verkligen staden som aldrig sover. Det är full fart hela tiden och folk överallt. Jag bor på västra sidan av Manhattan, nära Hudson river, så det är inte så mycket turister i vårt område, vilket är ganska skönt. 

– Men det är jäkligt roligt att bo här och vi har väl femdubblat besöken från Sverige, men det är bara roligt. Det finns så otroligt mycket att göra och det är en fantastisk stad att leva i. 

Det är långt från Åtvidaberg till Manhattan.

– Ja, det får man säga. Det är bra att jag är mer mogen nu och har en fru. Annars hade man nog kunnat ta en del dumma beslut här. Det finns ju så otroligt mycket att göra i stan. Så det är skönt att ha frun vid sidan av. 

Vad har ni för mål med säsongen?

– Vi ska vinna, helt klart. Vi har fått in ett par bra spelare och vi vet att det kommer att bli extremt tufft. Men vi ska stå där med titeln efter säsongen, det är målet.  

Anton Tinnerholm menar att intresset för fotboll är stort i USA. Men att den ändå inte får den uppmärksamhet den förtjänar. 

– Det känns som att det är en del som följer MLS hemma i Sverige nu, men fotbollen här är ju heller inte lika stor som den är hemma. Här är den nummer fem-sex. Hemma i Sverige är det fotboll och sedan lite längre ner hockey.

– Här i USA lockar fotbollen en del folk men det är många som hugger ner på fotbollen här. ”Han spelar bara soccer” säger man om Zlatan till exempel, men för en annan är ju det helt sjukt. Fotbollen är ju världens största sport. 

Zlatan Ibrahimovic flyttade till MLS i mars 2018. Foto: IMAGO/IBL

 

Tinnerholm om framtiden: ”Vi får se”

Du har ett år kvar på kontraktet, snackar ni framtid?

– Jag har en option i kontraktet så man får se lite. Men just nu trivs jag otroligt bra men man vet aldrig i den här världen. Just fotbollsmässigt finns det förutsättningar att utvecklas och det finns alla förutsättningar att ta nästa kliv här. 

– Det är en nivå som är bra. 

Har du någon kontakt med spelarna eller några personer i Malmö FF?

– Inte så mycket med dem högre upp. Behrang Safari skickade en bröllopshälsning till mig under min bröllopsmiddag och det var nog bland det sjukaste jag sett. 

Vad var det?

 – Nej, man tror ju när att man spelar in en video till ett bröllop att det ska vara lite formellt men Behrang stod i bar överkropp och rakade sig, det var så det började. Det var nog höjdpunkten under hela middagen kan jag säga. 

– Klart man har lite kontakt med spelarna där. Det ska bli kul att se hur det går mot Chelsea för dem. 

Anton Tinnerholm i Malmö FF-tröjan. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Anton Tinnerholms sorg efter Håkan Jeppssons död

Hur känner du för att återvända till Malmö FF någon gång under karriären?

– Helt omöjligt att svara på just nu, det får man se om det blir möjligt någon gång. Sedan följer man dem, även om det blir svårt att se dem live i och med tidskillnaden. 

Du kände Håkan Jeppson väl, hur tog du det när han gick bort?

– Otroligt tragiskt. Det var en kille som alltid kom ner i omklädningsrummet oavsett hur det gick. Jag hade jättebra kontakt med honom och vi träffades efter matcherna och hade även middagar tillsammans. En riktig ledare som aldrig var nöjd. 

– Mitt främsta minne av honom är hur han alltid strävade framåt och ville utveckla Malmö ytterligare. När vi tog guld var det middag i rådhuset. Då höll han alltid ett tal. De som var där var väldigt nöjda över att vi hade tagit guld men Håkan snackade alltid om hur vi skulle ta nästa steg och pratade alltid om vad vi kunde göra bättre. Då var det att vi behövde nya träningsplaner. Senast var det att vi behövde en ny inomhushall. Han ville alltid framåt och han var också väldigt ärlig så det var en stor chock för mig när jag fick reda på det. 

– Han har betytt så oerhört mycket för Malmö FF. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.