Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännen: ”Vill bara att hon ska må bra igen”

Fridolina Rolfö
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Madelen Janogy
Foto: SARA BRATELL
Elin Rubensson, Madelen Janogy, Caroline Seger, Stina Blackstenius, Amanda Ilestedt och Fridolina Rolfö firar VM-bronset
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

De delar lägenhet i Wolfsburg och har blivit nära vänner. 

Nu berättar Fridolina Rolfö om när hon fick beskedet om Madelen Janogys mentala ohälsa. 

– Det kom som en överraskning, men jag är väldigt glad att hon har berättat. Det enda viktiga nu är att ”Madde” ska må bra igen, säger Rolfö. 

Det var i förra veckan som landslagslagsstjärnan i fotboll Madelen Janogy, 24, gick ut och berättade om sina svåra sömnproblem och att hon under en längre tid har mått dåligt mentalt. 

Något som lett till att Janogy nu tvingats ta ett avbrott från fotbollen och klubblagsspelet i Wolfsburg. 

– Jag var så trött att jag inte ens orkade ta upp mobilen eller en bok, men jag kunde ändå inte somna. Det var så illa att jag började tappa minnet, jag glömde saker. Mitt minne är förstört, sa Madelen Janogy i intervjun med SportExpressen

Madelen Janogy värvades till Wolfsburg i slutet av förra året och i januari gick flytten till den tyska storklubben där sedan tidigare två svenskor fanns, landslagskollegerna Fridolina Rolfö och Hedvig Lindahl. 

Janogy flyttade in hos Rolfö och de båda har sedan dess delat lägenhet och också blivit nära vänner. 

Fridolina Rolfö var också den första spelaren som Madelen Janogy berättade för om sina problem. 

– Det var en överraskning för mig, ”Madde” är en väldigt glad och sprudlande tjej. Och jag tycker att hon utåt sett har varit på relativt bra humör. Sedan kunde jag absolut märka att hon var trött ibland. Men jag hade inte förstått att det var så här, säger Fridolina Rolfö och fortsätter: 

– Det var jätteskönt att hon berättade och sa som det var i stället för att hålla det inom sig. Jag är tacksam att hon delade med sig. Och jag tror att det blev en lättnad för henne när hon berättade eftersom vi har en vardag ihop. 

”Vet att hon gjort samma för mig”

Madelen Janogy säger att hon har haft ett stort stöd från Fridolina Rolfö och att de båda har kommit varandra väldigt nära. 

– Jag är så tacksam över stödet jag har fått från Fridolina. Hon betyder oerhört mycket för mig. Det var så befriande när jag hade berättat för henne, säger Janogy. 

Fridolina Rolfö berättar om hur hon har försökt att finnas där för sin lagkamrat och vän:

– Jag har inte gjort något speciellt mer än att finnas där, stötta och försöka sätta mig in hennes situation. Jag vet att ”Madde” hade gjort precis samma sak för mig. 

”Vill bara att hon ska må bra igen”

Madelen Janogy har sedan ett par veckor tillbaka lämnat Wolfsburg och får nu hjälp av en psykolog hemma i Sverige. Det är oklart när hon kommer att återvända till fotbollen igen. 

– När hon kommer tillbaka hit till Wolfsburg känns ganska oviktigt för tillfället. Det enda viktiga är ”Maddes” välmående. Jag vill bara att hon ska må bra igen. Jag beundrar henne för att hon har tagit tag i det här. Hon visar ett oerhört mod och styrka. 

Madelen Janogy är fullt bestämd med att hon ska tillbaka till fotbollen i framtiden, något Fridolina Rolfö också är övertygad om. 

– Med tanke på hur oerhört bra hon har presterat på fotbollsplanen trots de tuffa omständigheterna. Tänk hur bra hon kan bli när hon känner glädje igen, det ser jag fram emot att se. 


LÄS MER: Janogy: ”Det finns nätter då jag inte sover alls” 

LÄR MER: Gerhardsson: ”Ibland får fotbollen lov att stå åt sidan” 

LÄS MER: Damallsvenska schemat spikat 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.