Aaron Hernandez. Foto: ERIC CANHA/CSM/REX/SHUTTERSTOCKAaron Hernandez. Foto: ERIC CANHA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK
Aaron Hernandez.  Foto: ERIC CANHA/CSM/REX/SHUTTERSTOCK
Hernandez änka Shayanna Jenkins-Hernandez och parets fyraåriga dotter Avielle. Foto: KEITH BEDFORDHernandez änka Shayanna Jenkins-Hernandez och parets fyraåriga dotter Avielle. Foto: KEITH BEDFORD
Hernandez änka Shayanna Jenkins-Hernandez och parets fyraåriga dotter Avielle.  Foto: KEITH BEDFORD

Vändningen: Självmordet får Hernandez frikänd

Publicerad

Aaron Hernandez tog sitt liv medan han avtjänade ett livstidsstraff för mord.

Men enligt USA Today frias den avlidne NFL-stjärnan från sin dom på grund av dödsfallet – vilket innebär att hans forna klubb måste betala en stor summa pengar till Hernandez familj. 

Aaron Hernandez är ett av NFL-historiens mest tragiska livsöden på senare tid. Han spelade för storlaget New England Patriots mellan 2010 och 2012 och beskrevs som en av ligans bästa på sin position, tight end. Men våren 2015 dömdes han för mordet på en man vid namn Odin Lloyd. Lloyd dejtade systern till Hernandez fästmö och sköts till döds med sex skott vid en industrianläggning. Hernandez fick livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Under natten till onsdagen svensk tid kom så upplösningen på berättelsen om Hernandez. Han hittades han död i sin cell, 27 år gammal. Ett uttalande från fängelsemyndigheterna bekräftade att Hernandez hade tagit sitt liv. Och med hans dödsfall försvann också den fällande domen mot honom. 

Frias – efter sin död

USA Today har rett ut den snåriga juridiken kring fallet. Hernandez hade nämligen överklagat sin morddom, en process som var i gång när han tog sitt liv. Lagarna i den amerikanska delstaten Massachusetts gör gällande att en kärande måste vara vid liv för att en överklagansprocess ska vara giltig. Men nu när Hernandez är avliden, så kommer hans morddom att sluta gälla. 

– Det är en oväntad vändning, men den är helt enligt lagen, säger Michael Coyne, professor på Massachusetts School of Law, till USA Today. 

Klubben skyldig stor summa

Det här kan i sin tur få stora konsekvenser för Hernandez änka Shayanna Jenkins-Hernandez och parets fyraåriga dotter Avielle. 

USA Today hävdar att New England Patriots i och med att domen hävs blir skyldiga att betala en tidigare obetalad summa som omnämnts i Hernandez avtal med klubben. Patriots betalade aldrig ut summan, som ska ligga på över 30 miljoner kronor, då Hernandez fälldes. Nu finns ingen fällande dom kvar – vilket innebär att klubben är betalningsskyldig gentemot Hernandez efterlevande. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag