Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valet till Fifa-president kan bli uppskjutet

Sepp BlatterFoto: Philipp Schmidli
Michel PlatiniFoto: Walter Bieri / Epa / Tt

FOTBOLL. En ny Fifa-ordförande är tänkt att väljas den 26 februari nästa år. Men nu kan valet skjutas upp.

Det internationella fotbollsförbundets exekutiva kommitté ska diskutera frågan på ett extrainsatt möte, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Detta har hänt i Fifa-skandalen.

2010

2 december: Internationella fotbollförbundet (Fifa) tilldelar Ryssland värdskapet för VM 2018 och Qatar turneringen 2022, två mycket kontroversiella val. Samtidigt stängs sex medlemmar ur Fifas exekutiva kommitté av sedan det avslöjats att de försökt sälja sina röster.

2011

1 juni: Sepp Blatter väljs om för fyra nya år som Fifa-ordförande och presenterar en reformagenda. Fifa lägger ned en utredning om misstänkt olagliga penningöverförningar som ska ha gjorts en månad före valet.

23 juni: Fifa stänger av organisationens vice ordförande Mohamed bin Hammam från Qatar på livstid. Qatariern ska ha försökt att köpa röster inför Fifa-valet.

2013

30 april: Fifas etiska kommitté säger att flera Fifa-höjdare, bland dem förre ordföranden João Havelange, tagit emot mutor från marknadsföringsföretaget ISL för VM-rättigheter. Havelange avgår som hedersordförande. Samtidigt frias Sepp Blatter. Schweizaren har "agerat klumpigt men inte kriminellt", enligt rapporten.

6 maj: Fifas etiska kommitté stänger av Chuck Blazer, före detta medlem av Fifas exekutivkommitté och generalsekreterare för Concacaf (fotbollsförbundet för Nord- och Centralamerika samt Karibien).

2015

27 maj: Schweizisk polis griper sju Fifa-delegater vid en gryningsräd på ett lyxhotell i Zürich, i ett samarbete med amerikanska FBI. Misstankarna gäller pengatvätt och bedrägeri. Totalt misstänks 14 personer.

28 maj: Skandalen blir världspolitik när Rysslands president Vladimir Putin kritiserar USA för att ha blandat sig i saker landet inte har med att göra. Samtidigt inleds Fifas kongress i Zürich.

29 maj: Sepp Blatter väljs om som Fifa-ordförande, trots skandalen. Utmanaren prins Ali bin Al Hussein från Jordanien förklarar sig besegrad efter den första röstomgången. "Jag tar kommandot över båten som kallas Fifa och jag kommer ta den tillbaka till land", sade Blatter.

2 juni: Sepp Blatter meddelar att han avgår – men först efter att en ny ordförande valts vid en extra kongress. Beskedet kommer timmar efter New York Times publicerat uppgifter om att Blatters närmaste man, generalsekreteraren Jérôme Valcke, kan vara inblandad i skandalen.

3 juni: Åklagare i USA offentliggör ett förhör där förre Fifa-höjdaren Chuck Blazer erkänner att han tagit emot mutor i samband med att Sydafrika tilldelades VM 2014. Flera medier uppger att FBI också utreder Blatter.

20 juli: Fifa meddelar att en ny ordförande kommer att väljas på en extra kongress den 26 februari i Zürich. Samtidigt tvingas Sepp Blatter avbryta en presskonferens sedan en man gått fram och kastat en hög sedlar över honom.

29 juli: Uefa-ordföranden Michel Platini tillkännager att han kommer att kandidera till ordförandeposten i Fifa.

10 september: Fifa presenterar ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med organisationens problem. Bland annat föreslås en maxtid på tolv år för uppdrag inom Fifa, öppenhet kring fotbollsrelaterade inkomster och förändringar av hur exekutivkommittémedlemmarna väljs in.

14 september: USA:s justitieminister Loretta Lynch uppger att fler åtal är att vänta i Fifa-härvan.

18 september: Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke, som beskrivits som Blatters närmaste man, stängs av från sin post. Fransmannen anklagas för att ha sålt biljetter svart under VM 2014.

25 september: Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

28 september: Nästan samtidigt släpper Blatter och Platini pressmeddelanden där det hävdas att den misstänkta pengatransaktionen är ersättning för arbete som Platini utförde åt Fifa 1998–2002. Den sista utbetalningen på 17,2 miljoner kronor gjordes 2011. Blatter insisterar på att han kommer att sitta kvar till ordförandevalet i februari.

2 oktober: Två av Fifas tyngsta sponsorer, Coca Cola och McDonalds, kräver att Blatter avgår.

7 oktober: Trycket på Fifa-höjdarna ökar när det blir känt att Fifas etiska kommitté vill stänga av Blatter i 90 dagar.

8 oktober: Fifas etiska kommitté stänger av Blatter och Platini i 90 dagar. Fifas generalsekreterare Jerome Valcke, som redan har beordrats att lämna organisationen på grund av en separat VM-biljettskandal, har stängts av i 90 dagar. Dessutom stängs sydkoreanen Chung Mong-Joon, en av kandidaterna till ordförandeposten i Fifa, av i sex år. Kameruniern Issa Hayatou, ordförande för det afrikanska fotbollförbundet, tar över som tillförordnad Fifa-ordförande.

9 oktober: Källor till nyhetsbyrån Reuters uppger att Fifa planerar att skjuta upp ordförandevalet som är tänkt att hållas den 26 februari nästa år.

(TT)

Det är avstängningarna av Fifa- och Uefa-ordförandena Sepp Blatter och Michel Platini som gör att frågan om en senareläggning av Fifa-valet har kommit upp. Båda stängdes i går av 90 dagar eftersom att de finns med i utredningen om korruption inom Fifa.

Enligt dubbla källor till Reuters ska frågan nu diskuteras på ett extrainsatt möte med den exekutiva kommittén, som den tillförordnade ordföranden Issa Hayatou förväntas utlysa i nästa vecka. Exekutivkommitténs nästa ordinarie möte är i december.

Korruptionsskandalen inom Fifa briserade i slutet av maj. Två utredningar förs, en i USA och en i Schweiz, och till följd av dessa meddelade Blatter i somras att han kommer att avgå som ordförande.

Blatter har överklagat

Blatter har själv överklagat sin 90 dagar långa avstängning.

New York Times uppger att man har fått tillgång till en kopia på överklagan. I den hävdar Blatter att avstängningen är brysk och orättvis och hans advokater kräver att få se den etiska kommitténs underlag för avstängningen samt önskar få till stånd ett förhör för att få möjlighet att bemöta anklagelserna.

Den etiska kommittén hävdar att allt har gått rätt till.

– Han har fått förklara sig och gett alla nödvändiga detaljer. Tillsammans med advokaten, säger talsmannen Andreas Bantel till AFP.

Europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini har också sagt att han ska överklaga.

Den förre vice ordföranden i Fifa, sydkoreanen Chung Mong-Joon, straffades allra hårdast av den etiska kommittén – fick sex års avstängning för korruptionsmisstankarna kring Sydkoreas VM-ansökan. I dag meddelande Chung, som tänkte kandidera till ordförandeposten efter Blatter, att han kommer att överklaga sin avstängning till idrottens skiljedomstol Cas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.