Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väcker uppmärksamhet – på grund av sitt namn

Osama bin Laden.
Foto: MAZHAR ALI KHAN / AP

Han har representerat Perus ungdomslandslag i fotboll och värvades nyligen till Union Comercio i landets andradivision. Men det är inte 18-åringens meriter på fotbollsplanen som skapat stora rubriker, utan hans namn – Osama Vinladen Jimenez Lopez.

– Min bror heter Saddam Hussein och min pappa ville döpa sitt tredje barn till George Bush, säger Jimenez Lopez.

Att Lionel, Cristiano och Zlatan blivit ett populärare namn att döpa sitt barn till de senaste åren har sin förklaring. I Peru har en pappas namnval gått i en annan riktning som fått extra stor uppmärksamhet när ene sonen visat sig vara en fotbollstalang att räkna med. 

Osama Vinladen Jimenez Lopez respresenterade Perus ungdomslandslag redan som 15-åring, och i veckan blev talangen som hunnit fylla 18 klart för Union Comercio i peruanska andraligan. Men frågorna har kanske inte helt oväntat kommit att handla varför han döptes efter den tidigare terroristledaren för Al-Qaeda.

– När Osama Bin Laden låg bakom attacken på World Trade Center var hans namn på nyheterna, och jag föddes i oktober 2002. Jag tror min pappa gillade namnet, säger Osama Vinladen till Katalanska radiokanalen Que T'hi Jugues'.

”Ska inte vara olagligt”

18-åringens bror kom inte heller undan.

– Min bror heter Saddam Hussein och min pappa ville döpa sitt tredje barn till George Bush, men det blev en flicka, säger han.

När Osama Vinladen var yngre funderade han ett tag på att byta namn, men säger att han nu vant sig och inte har några problem med att ha ”Osama” på ryggen när han spelar. 

– Det finns en som heter Hitler i Peru. Jesus frälste jorden, men det finns folk som heter Jesus som orsakar skada. Bara för att en Osama dödade många människor tycker inte jag att det ska vara olagligt att bära namnet, men det drar mycket uppmärksamhet, säger Osama Vinladen.

Osama har nu själv en son, men valt det något mer insmältande namnet Santiago. Hade farfar fått bestämma hade han döpts till George Bush, enligt talangen från Peru. 

https://www.instagram.com/p/B0g9TjenLcL/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.