Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Abramovitj hjälper till i fredsförhandlingarna

Hugo von Essen vid Utrikespolitiska institutet om senaste utvecklingen i Ukraina.
Roman Abramovic.
Foto: ODD ANDERSEN / AFP
Militära fordon vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Roman Abramovitj har släppt kontrollen över Chelsea. 

Nu ska den ryske oligarken hjälpa till att medla fred mellan Ryssland och Ukraina. 

Enligt en talesperson för oligarken har Abramovitj tackat ja till Ukrainas önskemål att han deltar vid förhandlingarna i Belarus. 

– Jag kan bekräfta att den ukrainska sidan har försökt att hitta någon i Ryssland som är villig att hjälpa dem, säger talespersonen till nyhetsbyrån PA. 

Under måndagen möts representanter för Ryssland och Ukraina i Belarus för att inleda samtal om en lösning på situationen i i Ukraina. Enligt den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky är målet ett omedelbart eldupphör. 

En av personerna som uppges vara på plats i Belarus är Chelseas ryske ägare, Roman Abramovitj, det skriver Jerusalem Post.  Enligt uppgifter till tidningen ska Ukraina ha bett Abramovitj om hjälp i förhandlingarna och oligarken ska därför ha rest till Belarus. 

Erbjuder sin hjälp

För nyhetsbyrån PA bekräftar en talesperson att Abramovitj tackat ja till att hjälpa till. 

Jag kan bekräfta att Roman Abramovitj blev kontaktad av den Ukrainska sidan för att stödja försöken att nå en fredlig lösning, han har försökt att hjälpa till sedan dess.

Abramovitj har tidigare pekats ut som en person med anknytning till den ryska staten men oligarken har däremot slagit ner uppgifterna. 

Även den ukrainske filmproducenten Alexander Rodnyansky bekräftar Abramovitjs deltagande i förhandlingarna. 

– Jag kan bekräfta att den ukrainska sidan har försökt att hitta någon i Ryssland som är villig att hjälpa dem att nå en fredlig lösning, säger han och fortsätter. 

– Om det här har någon påverkan vet jag inte. Men jag är i kontakt med Zelenskys stab och vet att de är tacksamma för hans genuina försök. 

Omvärlden har sedan tidigare infört sanktioner mot ett flertal ryska oligarker, men inte mot Abramovitj. 

Kritiken: ”Ett fegt drag”

Under lördagen kom beskedet att Roman Abramovitj släpper ifrån sig kontrollen över Chelsea, han är dock fortsatt ägare av den Londonbaserade fotbollsklubben. 

Ett besked som möttes av kritik från den förre fotbollspelaren Gary Neville. 

– En av de smartaste sakerna Roman Abramovitj har gjort de senaste 20 åren är att inte prata. Inte göra uttalande för uttalandet han gjorde i går kväll lämnade mer frågor än svar, säger han enligt Independent. 

Han fortsätter: 

– Faktum är att det var ett fegt drag att ge ”ett sjukhuspass” till bra människor inom styrelsen när det är tydligt att han styr klubben tillsammans med Marina Granovskaia och Petr Cech. 


Ukrainsk militär: Här sprängs ryska konvojer i luften

Filmer från ukrainsk militär uppges visa drönarattacker på ryska trupper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.