Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Unga tjejer ska säga att Nor Mustafa hjälpte dem”

Svenska fotbollsdamer som är utlandsproffs. Har du koll?
Foto: West Ham
”Unga grabbar säger att Zlatan Ibrahimovic hjälpte dem”, säger Nor Mustafa
Foto: ELISA FERRARI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är nästa svenska utlandsproffs. 

Nor Mustafa, 18, har skrivit på för West Ham i Women's Super League. 

I en intervju med SportExpressen berättar talangen om den svåra vägen till toppen och hur hon vill tysta alla som tvivlar på henne. 

– Unga grabbar säger att Zlatan Ibrahimovic hjälpte dem. Nu vill jag att unga tjejer säger att Nor Mustafa hjälpte dem.

Det är en exalterad fotbollsspelare som svarar när SportExpressen ringer upp. 

Nor Mustafa kom i januari överens om en flytt till West Ham men efter att ha pratat med familjen bestämde de sig för att hon ska gå först klart skolan innan flytten till London blir av.

– Det blev officiellt den 1 juli att jag skulle spela för West Ham. Det känns jättebra så klart och jag är tacksam för det. 

Hur har din första tid varit i klubben? 

– Det blev först två veckors karantän men vi fick också ett träningsprogram som vi följde. West Ham är en storklubb och jag är glad för att jag är här i dag. Min tränare (Matt Beard) är magisk och är en sådan som utvecklar spelare till att bli världsklasspelare och det uppskattar jag. Det är på en annan nivå här. 

Har det funnit andra erbjudanden? 

– Det fanns ett par klubbar från Sverige, England och USA. Så man kan säga att det fanns gott om alternativ. 

Varför valde du West Ham? 

– De tog väldigt bra hand om mig. De erbjöd mig att komma till London på studiebesök och vi satt på vip-läktaren när herrarna hade en match. Jag kände att det var rätt för mig. 

”Jag fick inte samma chans som de andra”

Nor Mustafa berättar att vägen till toppen inte har varit enkel – snarare tvärtom. Som en ung tjej med invandrarbakgrund fick hon motbevisa många som tvekade om hon hade det som krävs för att spela på den absoluta världseliten. 

– Jag känner en stolthet över min bakgrund. Men jag är svensk och jag är stolt över att Sverige är mitt land. Jag har gått igenom mycket men med hårt jobb och tålamod blir det alltid bättre.  

– När jag var yngre var jag inte alltid välkommen. Jag fick inte samma chans som de andra. Det var blonda tjejer med blå ögon. Jag insåg att jag behövde jobba hårdare, alltid det där lilla extra. Det är det som har format mig. Min mentalitet gjorde mig till en hungrig fotbollsspelare. 

Den 18-åriga målsprutan drar en djup suck innan hon berättar om incidenter som har påverkat henne, både som person och som fotbollsspelare. 

– Det var en tjej från Somalia som började spela med oss och hade enorm drivkraft och ville utvecklas. Vi alla var unga och hade rätt att spela fotboll. Men hon blev utfryst av tränaren och andra spelare. En dag kom hon fram till mig och frågade om det var något fel på henne. Jag sa: nej, det är ingenting fel på dig, fortsätt kämpa. Hon kom tillbaka nästa träning men sen blev det för mycket för henne och hon valde att sluta. 

Hur gamla var ni då? 

– Vi var kanske 12-13 år. 

Planerar projekt utanför fotbollen

West Ham-spelaren vill förstås sätta avtryck som fotbollsspelare, men hon tycker samtidigt att det är viktigt med att göra detsamma även utanför planen. 

– Om ett par år vill jag att unga tjejer ser mig som en förebild. Jag vill att jag ska vara en inspirationskälla för dem. Unga grabbar säger att Zlatan Ibrahimovic hjälpte dem och nu vill jag att unga tjejer säger att Nor Mustafa hjälpte dem. Jag vill att de säger att om Nor gjorde det så kan vi också göra det. 

Var är du om fem år? 

– Då är jag förhoppningsvis en etablerad fotbollsspelare, och har kommit med i Svenska landslaget. Jag vill också ha några projekt utanför fotbollen. 

Nor Mustafa

Ålder: 18

Position: Anfallare

Tidigare klubbar: Eskilstuna United

Antal matcher i damallsvenskan: 1

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.