Ukraina ansöker om fotbolls-VM 2030

Foto: HAYK BAGHDASARYAN / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: DAVID YOUNG/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK / DAVID YOUNG/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

President Volodymyr Zelenskyj har gett sitt godkännande.

Nu vill Ukraina anordna fotbolls-VM 2030.

Det krigsdrabbade landet väntas ansluta till Spanien och Portugal i deras kampanj, skriver The Times.

Drygt sju månader har gått sen ryska styrkor rullade in i Ukraina och Vladimir Putin startade sitt invasionskrig i Ukraina.

Parallellt med att kriget fortgår planerar Ukraina för att arrangera fotbolls-VM.

Enligt den brittiska tidningen The Times har landets president Volodymyr Zelenskyj gett sitt godkännande för att Ukrainas fotbollsförbund ska kunna ansluta till Spanien och Portugal – som har en kampanj för att få arrangera mästerskapet 2030.

Spanien och Portugal ska även de ha gett sitt godkännande till att en av mästerskapets grupper ska spelas i Ukraina – vilket de, enligt The Times, kommer att offentliggöra under en Uefa-konferens på onsdagen.

Ukraina kan anordna fotbolls-VM 2030

Tidningen skriver vidare att partnerskapet blir en symbol för fotbollens kraft när det kommer till att säkerställa fred och hopp.

Däremot kommer man behöva ta en hel del säkerhetsaspekter i beaktning. Dock räknar man med att kriget, med marginal, ska vara över 2030 och att landets återuppbyggnad ska vara i full gång.

Att Spanien och Portugal släpper in Ukraina i sin kampanj ses också som ett taktiskt smart drag inför den omröstning som ska hållas bland Fifas 211 medlemsländer.

Saudiarabien, Grekland och Egypten väntas också komma med ett gemensamt bud om att få anordna VM 2030, något som skulle vara helt unikt.

Detta då de tre länderna ligger på tre olika kontinenter.

Det som talar för ett VM i Spanien, Portugal och Ukraina är att det europeiska fotbollsförbundet Uefa uppges vara av uppfattningen att 2030 års upplaga bör spelas ”exklusivt” i Europa.

Detta då 2022 års VM går i Qatar och 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ukraina har i sin tur erfarenhet av stora fotbollsmästerskap då man tillsammans med grannlandet Polen stod värd till EM 2012.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.