Mourinhos första ord efter terrorattacken

Foto: RYAN BROWNE/BPI/REX/SHUTTERSTOCK
Foto: NICK POTTS

Terrorattacken i Manchester har på nytt spridit oro och skräck. 

Även Europa League-finalen i Stockholm kommer att påverkas av våldsamheterna. 

"Vi på Uefa vill uppmana supportrarna att dyka upp på arenan så tidigt som möjligt", skriver Uefa i ett uttalande. 

– Det är synd att vi inte kan flyga med samma glädje inom oss som vi brukar ha inför en stor match, säger United-tränaren José Mourinho i ett uttalande. 

Explosionen inträffade efter en konsert med Ariana Grande på Manchester Arena. Antalet bekräftade döda ligger på 22 människors liv – och fler än 50 har kategoriserats som skadade. 

Manchester United har reagerat på händelsen med ett löfte om att bära sorgbindlar under morgondagens Europa League-final mot Ajax. 

"Är inte en måltavla"

United-tränaren José Mourinho har i ett kort uttalande uttryckt en förhoppning om att staden Manchester ska enas i sorgen. 

– Vi är alla extremt ledsna över det tragiska som hände i går natt. Vi tänker på offrena och deras familjer, säger Mourinho enligt Uniteds Twitter-konto. 

– Vi har ett jobb att göra och ska flyga till Sverige för att utföra det där jobbet. Det är synd att vi inte kan flyga med samma glädje inom oss som vi brukar ha inför en stor match, säger United-tränaren José Mourinho i ett uttalande. 

Finalen spelas i år på Friends arena i Stockholm. Inför avsparken i morgon har det europeiska fotbollsförbundet Uefa skickat ut ett uttalande.

"Det finns ingen information som pekar på att Europa League-finalen skulle vara vara en potentiell måltavla för attacker", skriver Uefa. 

"Vi höjer säkerheten"

“Uefa har varit i kontakt med de lokala myndigheterna och Svenska fotbollförbundet i flera månader och terrorrisken har funnits i åtanke hela vägen. Och flera säkerhetsåtgärder har redan vidtagits med anledning av terrorattacken i Stockholm i april.” 


LÄS MER: "Hoppas svinet som gjorde det brinner i helvetet"


Uefa har dock en uppmaning att skicka till alla supportrar. Säkerheten kommer att vara väl tilltagen – så se till att vara där i god tid. 

“På grund av den strikta säkerheten vill vi på Uefa uppmana supportrarna att dyka upp på arenan så tidigt som möjligt, eftersom att noggranna inspektioner kommer att göras på plats vid ingångarna, vilket kan innebära det kommer att dröja innan man får komma in", skriver Uefa. 

"Planerat för ett sånt dåd"

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, säger till TT att han är trygg med säkerhetsarbetet inför finalen. 

– Rent säkerhetsmässigt är det, tyvärr, så att det här är den typ av händelse som vi har planerat för, och den planeringen ligger kvar. Vi känner oss trygga i det, även om det är så outsägligt sorgligt att det inträffar. Men det är inte så att vi vaknat upp på morgonen och känner "hur gör vi nu?" utan snarare att vi ligger rätt i vår planering, säger Fredman.


LÄS MER: Uniteds besök i Sverige blir kortare än planerat - lämnar direkt


Vid lunchtid under tisdagen rapporterar BBC:s reporter Richard Conway att Manchester United ställer in sin planerade presskonferens inför Europa League-finalen på onsdagen. 

"Uefa har accepterat Manchester Uniteds förfrågan om att slippa hålla sin presskonferens inför Europa League-finalen i Stockholm senare i kväll", skriver Conway på twitter.

Beslutet väcker förvåning, menar ESPN:s reporter Mark Ogden, som tycker att Manchester United missar chansen att göra sin röst hörd efter attentatet.

"Överraskad över Manchester Uniteds beslut att ställa in dagens presskonferens i Stockholm. De/fotbollen är inte historien här. Visa respekt genom några väl valda ord, prata om hur det påverkar staden och åk tillbaka till hotellet", skriver han. 

https://twitter.com/ManUtd/status/866897932968226817https://twitter.com/MarkOgden_/status/866960970916261889https://twitter.com/MarkOgden_/status/866961183915560960

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.