Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvättade Larssons skor efter träningar

När Oscar Krusnell skrev kontrakt med Sunderland närvarade demontränaren Sam Allardyce.
Foto: Privat / Privat
Krusnell gick som ungdomsproffs till Sunderland från AIK 2015.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sebastian Larsson fick sina skor tvättade av Krusnell.
Foto: SPORTSPHOTO / SPLASH NEWS / SPORTSPHOTO / SPLASH NEWS SPLASH NEWS

Oscar Krusnell, 22, drömmer fortfarande om de stora arenorna och lagen.

Han har redan varit där i både Sverige och England.

Men i Sunderland fick han också ha snöbollskrig med Premier League-laget och tvätta Sebastian Larssons skor.

– Det var inte så att ”Seb” bestämde det, det var våra tränare som kontrollerade varje dag att det var gjort, säger Oscar Krusnell.

I AIK:s P99-lag var det framför allt en spelare som stack ut. Han heter Alexander Isak och är en av La Ligas hetaste spelare. Utöver honom har också Nebiou Perry tagit sig till allsvenskan och Alexander Snäcke är i superettan.

Men den som tog första steget ut i proffsvärlden var vänsterbacken Oscar Krusnell. Han minns tillbaka till en positiv tid i AIK som han lämnade sommaren 2015.

– Vi hade ett jättebra lag. Vi vann ju S:t Erikscupen några år i rad. Vi hade bra tränare och det var en bra miljö att vara i. Det var många som hade stora mål med fotbollen och vi vann de flesta matcherna, berättar Krusnell.

Klubbar utomlands började få upp ögonen för honom efter elitpojklägret i Halmstad under sommarlovet mellan åttan och nian och han hade redan skaffat sig en agent.

– Jag åkte till Sunderland flera gånger. Jag spelade några matcher och åkte och var med på en turnering i Sydafrika men redan innan den turneringen hade de gjort klart att de var intresserade av att få dit mig. Jag hade nog redan bestämt mig från början att det var en för stor möjlighet för att tacka nej. Det är klart att det var tufft att flytta men jag hade bestämt mig redan innan att jag ville ta det steget.

– Jag var 16, det var efter nian. Jag bodde hos en värdfamilj i England. Och så hade jag en kompis som följde med, Joel. Det var vi två som var svenskar och det var skönt att man hade någon med sig.

”Vem fan tror du att du är?”

Kompisen Joel – Asoro i efternamn – hade flyttat från Brommapojkarna.

– Man var mycket på anläggningen, nästan hela dagarna. Från frukost till kvällen. Man hade kanske inte jättemycket fritid men om vi hade någon ledig dag så var vi med varandra och hängde och åkte in till stan. Sedan fanns det flera andra från andra länder som vi hängde med, säger Krusnell.

I den första delen av SportExpressens reportageserie om tidigare ungdomsproffs har Tim Jakobsson berättat om en toxisk miljö i Newcastles akademi och om hur stämningen i omklädningsrummet bröt ner honom. Oscar Krusnell har bättre erfarenheter från grannlaget Sunderland även om miljön stundtals var tuff.

– Inställningen där borta var mycket att man inte ska tro att man är något. Jag hade spelat i ungdomslandslagen och gjort någon träningsmatch med AIK:s a-lag. Jag tänkte att jag skulle gå till England och spela i Premier League, typ. Där var det mer ”vem fan tror du att du är?”. Inte bara mot mig utan mot alla.

Hur hanterade du det?

– Det var lite tufft för mig. Inte för att jag är någon slags diva men det var mycket regler som jag inte var van vid. Mycket extra grejer som man var tvungen att göra utanför fotbollen. Städa i omklädningsrummet, städa gymmet varje dag. Det var regler om att man bara fick ha svarta fotbollsskor när man spelade, regler som jag tyckte var jättetöntiga och inte förstod. Jag var 16 bast och tänkte att ”jag kan väl ha vilka fotbollsskor jag vill”.

När det gällde fotbollsskor fanns också ännu fler regler.

– Det är en grej i många engelska ungdomslag. Man får en spelare i a-laget vars skor man ska tvätta efter varje träning. Det kanske låter värre än vad det är men man sköljer av dem från gräs. Det tar väl 30 sekunder att göra så det är inte jättejobbigt men det var mer mentalt att komma dit och tänka ”varför gör jag det här?”. Sedan hade jag kanske tur att jag fick Sebastian (Larsson) som var svensk och vi kunde snacka och bli lite polare.

Men du tvingades ändå tvätta hans skor?

– Ja, det skulle göras varje dag. Det var inte så att ”Seb” bestämde det, det var våra tränare som kontrollerade varje dag att det var gjort. Hade man inte gjort det så fick man böter.

Oscar Krusnell fick vara med och träna med Sunderlands a-lag ibland och de ägnade sig också åt annat än att träna.

– Det var någon dag det snöade, typ för första gången på tio år. Då hade vi snöbollskrig med a-laget på träningsanläggningen.

Fick du in någon bra träff?

– Jag minns att jag träffade någon i ryggen som blev skitsur och sedan vågade jag inte göra något mer. Det var bara en rolig grej, jag vet inte hur det hände.

Vände hem till Hammarby

Oscar Krusnell minns också hur han och hans lagkamrater brukade smyga omkring utanför a-lagets omklädningsrum när de äldre spelarna hade gått hem.

– A-laget fick proteinshakes och proteinbars. Det fick inte vi utan vi fick ta med oss om vi ville ha. Vi brukade springa bort till a-lagets omklädningsrum och försöka hitta proteinshaker eller käk och var livrädda att någon skulle hitta en, någon materialare.

Fotbollstennisplanen i Sunderland. Här tvingade Fabio Borini Krusnell att förlora en gång, berättade han för Aftonbladet 2017.
Foto: Privat / Privat
Krusnells Sunderland på väg hem från en bortamatch.
Foto: Privat / Privat

På fotbollsplanen var Oscar Krusnell nöjd till en början men under hösten 2015 åkte han på en skada, tvingades operera foten och var borta i flera månader.

– Sedan kom jag inte riktigt i gång till hundra procent när jag var tillbaka och precis på våren åkte jag på samma skada igen på en träning och fick operera mig igen för samma sak. Det var jäkligt tufft för mig att åka på två skador på ett år, säger Krusnell.

Hur var det att vara själv i England då?

– Det var tufft. På sommaruppehållet fick jag inte åka hem till Sverige heller utan var tvungen att stanna kvar och köra rehab. Det var jäkligt tufft men då kom faktiskt mina föräldrar över lite då och då.

Krusnell kom tillbaka från skadan och spelade i Sunderland även säsongen 2016/2017. Då gick det bättre och han fick dessutom träna med Sunderlands a-lag ibland.

– Jag hade egentligen inga planer på att vända hem till Sverige när jag gjorde det. Jag var inställd på att köra det året med U23-laget säsongen som kom även om det kanske var några vänsterbackar framför mig, säger Krusnell.

Men framåt sommaren 2017 hörde Hammarby av sig.

– Jag hade sett Alexander Isak spela a-lagsfotboll och även Sead (Haksabanovic) som jag hade spelat med. Då kände jag att ”det vill jag också göra”, även om det var coolt att vara i England var det ungdomsfotboll. Det var därför jag valde att flytta hem.

I Hammarby blev det en tuff debut när laget spelade 3-3 mot Sirius och även om Krusnell var nöjd med sin insats blev han åsidosatt av av tränaren Jakob Michelsen i säsongens sista matcher.

– Det var smådetaljer som jag kanske hade lite otur med men samtidigt var jag i Bajen länge och det var inte bara otur. Den hösten kändes det bra och nästa år fick jag något inhopp och det kändes bra på träningarna. Men det funkade inte helt enkelt.

Inte heller under Stefan Billborns ledning slog Krusnell igenom i allsvenskan och efter en säsong med Frej i ettan norra 2020 är han nu klar för Brommapojkarna i samma serie. Målet är att komma tillbaka till högsta nivå i Sverige.

– Det är mitt mål, absolut. Nu har jag precis gått till Brommapojkarna och vi satsar stenhårt på att gå upp i allsvenskan. Jag tror att jag har den nivån i mig.

Det finns olika vägar för att lyckas som fotbollsspelare. Vad tycker du om ditt val att dra utomlands tidigt?

– Om jag ska se till min situation så hade det varit bra att ta reda på all fakta innan jag flyttade. Hur vardagen ser ut, hur jag bor, hur allting utanför fotbollen fungerar. Jag tänkte inte så mycket på det, utan jag tänkte bara att jag ville till England och spela fotboll. Men det är mycket man inte tänker på utanför fotbollen och kring träningarna som påverkar hur man mår och presterar. 

– Man ska inte bara tänka att ”den här klubben eller ligan låter bra”. Men det gäller inte bara utomlands, utan även i Sverige. Jag tyckte det var ascoolt att komma till Hammarby och spela inför fans men jag borde kanske ha gått på lån lite tidigare än jag gjorde för att utvecklas mer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.