Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4-doktorn kritisk mot fotbollsläkarna

Mikael Sandström.Foto: Christian Örnberg
Markus Rosenberg behandlas med kylspray.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Det är inte ovanligt att se en lagläkare inom den europeiska toppfotbollen plocka fram en kylsprej för att behandla en skada.

Men nu får metoden skarp kritik från doktor Mikael Sandström, känd från Nyhetsmorgon.

– Det är bara skit. Fullständig skit, säger Sandström.

"Doktor Mikael" med Mikael Sandström är ett av de mest uppskattade och omdiskuterade inslagen i Nyhetsmorgon.

Dagen ämne för segementet var sår, stukningar och skador. Ingen klockren idrottskoppling kanske – men då tog programledare Per Skoglund upp en observation som han hade gjort på fotbollsplan.

Skoglund undrade vad Sandström tyckte om kylsprejer som fotbollsläkare ibland använder för att behandla fotbollsskador. Denne bet ifrån direkt.

– Det är trams. Det är löjligt att se, sa Sandström.

"Fullständigt bortkastat"

Sandström står fast vid sin kritik mot kylsprejerna när SportExpressen ringer upp.

– Det är bara skit. Fullständig skit. Så är det. Det finns en hel del vetenskap om det här. Det är fullständigt bortkastat, även om det ser häftigt ut, säger Sandström.

– Den vanligaste idrottsskadan hittar man på fotleden. Och för att begränsa den svullnaden är ett yttre tryckförband den viktigaste åtgärden de första femton, tjugo minuterna.

"Hokus pokus"

– En ispåse ger en bättre effekt än en sprej, men med en sprej sänker du bara yttemperaturen i huden någon grad. Men den har ingen effekt på djupet. Det är hokus pokus, som lever kvar, som ser ut som att man gör något. Men det är de som inte har förstått något som gör så.

Varför används det fortfarande?

– Det är en gammal myt, man vet inte bättre. Och behållningen med en ispåse är trycket, inte kylan.

"Önskar att nivån var lite högre"

Men det här är inte enda gången Sandström har reagerat på hur fotbollsläkare tagit sig an sina patienter. Han har även en bassning att ge kring hur de hanterar akuta hjärtstillestånd på plan.

– Många gånger är man oerhört långsam med att börja hjärt- och lungräddning. Man ser att killen bara ligger där. Många idrottsläkare är fantomer på idrottsskador, men kan inte det grundläggande om hjärt- och lungräddning, säger Sandström.

– Man kan ibland önska att nivån på idrottsläkare var lite högre.