Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV-bråket fortsätter: "Chockad – de ljuger"

Sverige spelar VM-kval mot Holland i oktober – miljoner kan missa matchen Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Discovery trappar upp tonläget rejält i avtalsstriden med Com Hem. 

I ett pressmeddelande går bolagets vd till rasande attack mot tv-distributören.

– Det är under vår värdighet att kommentera, svarar Com Hems presschef.

Com Hem har lämnat ett nytt motbud i den pågående tvisten med Discovery Networks. Men motbudet fick det att rinna över för Discovery.

"Com Hem/Boxers senaste bud är ett dåligt skämt snarare än en seriös förhandling", säger bolagets vd Henriette Zeuchner i ett pressmeddelande.

På Facebook skriver Com Hem att man har accepterat Discoverys förslag på ersättning, men att tv-bolaget valt att fortsätta konflikten. Zeuchner säger sig vara "chockad över att Sveriges största tv-distributör blåljuger".

"Ett straff"

Henriette Zeuchner kallar också Com Hems senaste bud för en "bomb i förhandlingarna" och fortsätter:

"I deras helt nya – och bisarra – förslag kräver de att vi ska betala DEM en enorm summa pengar för att ens få komma tillbaka till deras plattform. De antydde även att det var straffet för att vi stått upp emot dem."

– Det är kärnan i det, de ljuger och har kommit med ett fullständigt bisarrt upplägg. Com Hem/Boxer kontrollerar över 50 procent av den svenska marknaden och har en vinstmarginal på 50 procent. De använder sin storlek för att diktera villkoren, säger Discoverys presschef Dan Panas till TT.

"Under vår värdighet"

Com Hem vill inte bemöta Discoverys hårda formuleringar.

– Vi är ledsna över det här, de är ju trots allt våra kunder. Men det är under vår värdighet att kommentera det, så vi avstår, säger presschefen Fredrik Hallstan.

– Vi vill inte heller kommentera pågående förhandlingar och alla deras påståenden i medierna, även om Discovery vill göra det. Vi ska försöka fortsätta förhandlingarna på ett seriöst och värdigt sätt.

VM-kvalmatchen mellan Sverige och Vitryssland som tv-tittarna riskerade att snuvas på frivisades på söndagskvällen på nätet via Discoverys egen playtjänst och på Aftonbladet. Enligt Com Hem tackade Discovery dock nej till att visa matchen gratis även i marknätet.

Helt låst läge

Läget har varit helt låst i förhandlingarna mellan Discovery och Com Hem. Distributören hävdar att färre tittar på Discovery Networks kanaler. Discovery i sin tur hänvisar till MMS tittarmätningar och menar att de tvärtom ökar i antal tittare.

När de två parterna inte kunde komma överens och avtalet löpte ut natten mellan torsdag och fredag, försvann kanalerna från Com Hem/Boxers kunder.

På frågan om varför just Discovery vid upprepade tillfällen har hamnat i strider med distributörer svarar Dan Panas:

– Det här är en viktig principiell fajt. Förhandlingarna med distributörerna handlar i grunden om att vi ska kunna fortsätta satsa på svensk underhållning och stora sporträttigheter. För att det ska vara möjligt måste också jättar som till exempel Com Hem/Boxer ge oss en skälig ersättning, precis som alla andra distributörer i Sverige gör.