Herrelösa hundar i Moskva. Bilden är inte från i år. Foto: ANTON DENISOV / REUTERSHerrelösa hundar i Moskva. Bilden är inte från i år. Foto: ANTON DENISOV / REUTERS
Herrelösa hundar i Moskva. Bilden är inte från i år. Foto: ANTON DENISOV / REUTERS
Ceremoni i Moskva inför fotbolls-VM, som avgörs i sommar. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA TT NYHETSBYRÅNCeremoni i Moskva inför fotbolls-VM, som avgörs i sommar. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ceremoni i Moskva inför fotbolls-VM, som avgörs i sommar. Foto: YURI KOCHETKOV / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tusentals hundar slaktas inför VM

Publicerad

VM i Ryssland närmar sig med stormsteg.

Men inför mästerskapet har arrangören stött på problem med herrelösa hundar i städerna.

Rysslands lösning på problemet?

Beordra att tusentals hundar dödas, skriver The Mirror.

Problemet med herrelösa hundar är stort i ryska städer. Antalet hundar som lever på i landet är beräknas vara över en miljon, och många av dem bär dessutom på sjukdomar, däribland rabies.

Om ett halvår väntas fotbollssupportrar från hela världen besöka Ryssland för att delta i den fest som är fotbolls-VM. Inför mästerskapet försöker den ryska VM-kommittén och ryska myndigheter komma tillrätta med problemet. 

Lösningen är drastisk, uppger The Mirror. Tidningen skriver att VM-kommittén beordrat att hundarna dödas inför mästerskapet.

Ett besked som nu skapar stor ilska bland djurvänner runtom i Ryssland. 

– Vi har fått många klagomål från aktivister och medborgare som bryr sig som säger att masskjutningar och avlivningar av herrelösa djur förekommer i flera VM-städer, säger Vladimir Burmatov, chef för Rysslands naturskyddskommitté.

Uppgifter: Tustentals hundar dödas inför VM

Nu kräver Burmatov att dödandet av hundarna måste upphöra. Rysslands naturskyddskommitté har skickat ett brev till landets idrottsminister Pavel Kolobkov där man har uppmanat till "humana metoder" när hundarna avlivas. Detta för att undvika negativ uppmärksamhet.

– Vårt lands rykte står på spel. För samma kostnader kan man enkelt fånga, vaccinera, sterilisera och hitta boende åt hundarna, säger Vladimir Burmatov. 

Det är inte första gången Ryssland är i blåsväder för sitt sätt att hantera herrelösa hundar. Inför OS i Sotji för fyra år sedan planerade arrangören att döda 2000 hundar, ett beslut som revs upp av president Vladimir Putin efter högljudda protester. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag