Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals hundar slaktas inför VM

Herrelösa hundar i Moskva. Bilden är inte från i år.Foto: ANTON DENISOV / REUTERS
Ceremoni i Moskva inför fotbolls-VM, som avgörs i sommar.Foto: YURI KOCHETKOV / EPA TT NYHETSBYRÅN

VM i Ryssland närmar sig med stormsteg.

Men inför mästerskapet har arrangören stött på problem med herrelösa hundar i städerna.

Rysslands lösning på problemet?

Beordra att tusentals hundar dödas, skriver The Mirror.

Problemet med herrelösa hundar är stort i ryska städer. Antalet hundar som lever på i landet är beräknas vara över en miljon, och många av dem bär dessutom på sjukdomar, däribland rabies.

Om ett halvår väntas fotbollssupportrar från hela världen besöka Ryssland för att delta i den fest som är fotbolls-VM. Inför mästerskapet försöker den ryska VM-kommittén och ryska myndigheter komma tillrätta med problemet. 

Lösningen är drastisk, uppger The Mirror. Tidningen skriver att VM-kommittén beordrat att hundarna dödas inför mästerskapet.

Ett besked som nu skapar stor ilska bland djurvänner runtom i Ryssland. 

– Vi har fått många klagomål från aktivister och medborgare som bryr sig som säger att masskjutningar och avlivningar av herrelösa djur förekommer i flera VM-städer, säger Vladimir Burmatov, chef för Rysslands naturskyddskommitté.

Uppgifter: Tustentals hundar dödas inför VM

Nu kräver Burmatov att dödandet av hundarna måste upphöra. Rysslands naturskyddskommitté har skickat ett brev till landets idrottsminister Pavel Kolobkov där man har uppmanat till "humana metoder" när hundarna avlivas. Detta för att undvika negativ uppmärksamhet.

– Vårt lands rykte står på spel. För samma kostnader kan man enkelt fånga, vaccinera, sterilisera och hitta boende åt hundarna, säger Vladimir Burmatov. 

Det är inte första gången Ryssland är i blåsväder för sitt sätt att hantera herrelösa hundar. Inför OS i Sotji för fyra år sedan planerade arrangören att döda 2000 hundar, ett beslut som revs upp av president Vladimir Putin efter högljudda protester. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.