Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet utreds – efter bilderna från firandet

Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det turkiska landslaget hyllade militären efter EM-kvalsegern mot Albanien. 

Detta samtidigt som Turkiets militäroffensiv intensifieras i nordöstra Syrien. 

Nu utreds firandet av Uefa.  

Tre poäng mot Albanien och en EM-biljett runt hörnet. Turkiet leder sin kvalgrupp efter fredagens seger, och spelare och supportrar visade stor glädje efter det sena 1-0-målet. 

De turkiska spelarnas firande blev uppmärksammat. Efter segern gjorde de en gemensam honnör, som enligt bland andra den turkiska politikern Salih Cora var en hyllning till den turkiska militären. 

En talesperson för Uefa bekräftar för Gazzetta dello Sport att gesten är att betrakta som ”en provokation” och att förbundet kommer att titta på händelsen. 

Uefa och Fifa tillåter inte politiska budskap i samband med matcher. Under VM i Ryssland straffades Schweiz Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri efter att ha gjort den ”albanska örnen” under ett möte med Serbien. 

Turkiet gick in i Syrien

Turkiska trupper har den senaste veckan dragit in i nordöstra Syrien, enligt presidenten Recep Tayyip Erdoğan för att ”skapa en säker zon för miljoner återvändande syriska flyktingar”. 

– Syftet med offensiven är att Turkiet vill gå in i nordöstra Syrien, i de kurdkontrollerade områden, och försvaga Turkiets fiende nummer ett: kurdiska rebellgrupper, sa Expressens Kassem Hamadé, på plats vid den syriska gränsen. 

FN uppgav på fredagen att nära 300 kurdiska soldater dött i striderna, och båda sidor har drabbats av civila dödsfall. 

Sveriges riksdag har enats om att regering ska verka för ett vapenembargo mot Turkiet och USA:s president Donald Trump har hotat med ”sällan tidigare skådade” sanktioner. 

– Vi vittnar en etnisk rensning av Turkiet i Syrien, förgörandet av en pålitlig allierad i kurderna, sa den republikanske senatorn Lindsey Graham enligt CNN.