Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tunga kritiken: ”Vi ser det som ett svek från politikerna”

Mats Enquist.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Flera svenska idrottsföreningar har tvingats betala tillbaka coronastöd.

Något Riksidrottsförbundet, svensk fotboll och svensk hockey nu rasar över i ett öppet brev.

– Vi ser det som ett svek från de politiker som lovade att vi skulle vara berättigade till stödet, säger Mats Enquist, Svensk elitfotbolls generalsekreterare. 

Covid 19-pandemin slog hårt mot den svenska idrotten. Flera föreningar drabbades av ekonomiska problem.

För att göra smällarna lite lindrigare använde sig många föreningar av korttidspermittering, vilket innebär att anställda går ner i arbetstid under en kort period samtidigt som man via statligt stöd får hjälp att täcka en större del av kostnaden.

När Tillväxtverket har granskat de utbetalda stöden i efterhand har de kommit fram till att en hel del pengar ska återkrävas. Till exempel meddelade Tillväxtverket i början av maj att de hade tagit beslut om att AIK skulle betala tillbaka närmare sex miljoner kronor.

Går ut i öppet brev: ”Ett svek”

Nu svarar svensk idrott på Tillväxtverkets agerande. Under måndagen gick Riksidrottsförbundet, svensk fotboll och svensk hockey ut med ett öppet brev där de bland annat skriver:

”Vi anser att Tillväxtverket inte tagit hänsyn till idrottens särart utan bara har gjort en jämförelse med villkoren för ett ”vanligt” företag inom näringslivet”.

I brevet går det också att läsa:

”Vi anser oss inte bara uppfylla kraven för stödet, vi anser oss också ha rätt till det stöd som utlovades”.

Under allsvenskans upptaktsträff, som hölls några timmar efter att det öppna brevet hade publicerats, tog Mats Enquist, Svensk elitfotbolls generalsekreterare, till ännu hårdare ord.

– Vi tycker att vi har blivit svikna. Vi tycker att vi har blivit lämnade utanför, säger han och fortsätter.

– Jag tycker dessutom att det är ett svek från de politiker som faktiskt lovade oss att vi skulle vara berättigade till stödet. Vi har till punkt och pricka, från våra föreningar och i alla dessa elitverksamheter, uppfyllt kraven.

Har krävt tillbaka 25 miljoner

Enligt siffror från Svensk elitfotboll har runt 25 miljoner kronor återkrävts från tio av deras klubbar. Den siffran lär öka, enligt Mats Enquist.

– Det är en katastrof för många klubbar, det är ju så. Det är väldigt graverande att tappa så mycket pengar som man anser sig ha haft rätt till på alla objektiva grunder, säger han.

– Vi vill protestera mot att vi har blivit ganska tufft behandlade både under pandemin och även nu efteråt. Det andra är att visa att vi inte har fuskat. Här är klubbar som har gjort exakt vad de ska göra. Syftet med bidraget har uppfyllts med råge, ändå får vi inte behålla pengarna. Det blir smäll på smäll.

Enquist berättar att man har drivit frågan med Arbetsgivaralliansen och deras chefsjurist, men fått bakslag i domstolarna.

– Så långt har det redan gått. Första instans och delvis andra instans. Nu måste man upp till högsta och få prövningstillstånd. 

FAKTA: Författarna bakom det öppna brevet

Björn Eriksson och Stefan Berg, Riksidrottsförbundet


Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundet


Anders Larsson och Johan Stark, Svenska ishockeyförbundet


Simon Åström och Mats Enquist, Svensk elitfotboll


Annika Grälls och Tomas Hoszek, Elitfotboll dam


Roger Ekström och Jenny Silfverstrand, SHL


Niclas Fröberg och Gabriel Monidelle, Hockeyallsvenskan


Agne Bengtsson och Angelica Lindeberg, SDHL


Hans-Göran Elo, Arbetsgivaralliansen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.